Είστε εδώ

Πρόσωπα

Ιρέν Ζολιό- Κιουρί

Γαλλίδα νομπελίστρια χημικός
On

Όλοι μιλάμε για τους γονείς της (Πέτρο και Μαρία Κιουρί), ελάχιστα όμως γι αυτήν. Κι όμως: Η Ειρήνη Ζολιό- Κιουρί υπήρξε κορυφαία επιστήμων και κάτοχος του βραβείου Νόμπελ Χημείας το 1935. Έτσι η οικογένεια Κιουρί έχει ένα ακατάρριπτο (ακόμα...) ρεκόρ: Τρία μέλη της είναι βραβευμένα με βραβείο Νόμπελ. Η Ιρέν Ζολιό- Κουρί γεννήθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου 1897 και πέθανε στις 17 Μαρτίου 1956 από λευχαιμία (όπως και η μητέρα της) λόγω της παρατεταμένης έκθεσής της σε ακτίνες Χ. 

Άνσελμ Φόιερμπαχ

Γερμανός ζωγράφος
On

Ο κορυφαίος ζωγράφος της σχολής του νεοκλασικισμού, ο δημιουργός του «Χαφίζ» και της «Πτώσης των Τιτάνων» γεννήθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου 1820 στην πόλη Σπάιερ της Ρηνανίας. Ο Φόϊερμπαχ πέθανε στη Βενετία το 1880

Ριχάρδος ο Λεοντόκαρδος

Βασιλιάς της Αγγλίας
On

Ο Ριχάρδος Α! Λεοντόκαρδος ήταν βασιλιάς της Αγγλίας και δούκας της Ακουιτανίας (1189-1199). Ονομάστηκε Λεοντόκαρδος λόγω του θάρρους του στο πεδίο της μάχης. Στις 7 Σεπτεμβρίου 1191 ο Λεοντόκαρδος νικά τον πρώτο σουλτάνο της Αιγύπτου και της Συρίας, Σαλαντίν στη μάχη του Αρσούφ.

Λίντα Μπάροβα

Τσέχα ηθοποιός
Off

Η Λίντα Μπάροβα, ηθοποιός από την Τσεχία, γεννήθηκε στις 7 Σεπτεμβρίου 1914 και πέθανε στις 27 Οκτωβρίου 2000. Ήταν μια πολύ όμορφη γυνάικαι και πολύ καλή ηθοποιός, που όμως έμεινε στην ιστορία για τον δεσμό της, για χάρη του οποίου αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη Γερμανία και να σταματήσει την ηθοποιΐα. Τη διετεία 1936- 1938 η Μπάροβα ήταν σύντροφος του Γιόζεφ Γκαίμπελς. 

Φρανσουά- Αντρέ Ντανικάν Φιλιντόρ

Γάλλος σκακιστής και συνθέτης μουσικής
On

Ο διάσημος Γάλλος σκακιστής, ο σημαντικότερος της εποχής του, που έδωσε το όνομά του σε ένα από τα πιο διάσημα "ανοίγματα" του σκακιού, αλλά και σε έναν τρόπο να φτάνεις στο "ματ" έναντι του αντιπάλου, ήταν και σνυθέτης κλασικής μουσικής. Ο Φιλιντόρ γεννήθηκε στις 7 Σεπτεμβρίου 1726 στο Ντρο της Γαλλίας.

Φραντσέσκο Κοσίγκα

Ιταλός πολιτικός
Off

Ο Φραντσέσκο Κοσίγκα, που πέθανε πριν από 10 χρόνια στα 82 του χρόνια (17 Αυγούστου 2010) ήταν εξέχων Ιταλός πολιτικός, που πέρασε από πολλά υπουργεία και έφτασε ως την Προεδρία της Ιταλικής Δημοκρατίας, όπου εξελέγη το 1985 με την πρώτη ψηφοφορία, συγκεντρώνοντας πάνω από τα 3/4 του συνόλου των ψήφων. Υπήρξε σφοδρός πολέμιος του ιταλικού πολιτικού κατεστημένου.

Τιμ Μπέρνερς Λι

O Βρετανός εφευρέτης του Παγκόσμιου Ιστού
On

Ο Λι δημιούργησε το Πρωτόκολλο Μεταφοράς Υπερκειμένου (hypertext transfer protocol, http), δηλαδή τη "γλώσσα" επικοινωνίας των υπολογιστών στο Διαδίκτυο. Παράλληλα, επινόησε ένα τρόπο αναγνώρισης κάθε "εγγράφου". Τα δύο αυτά χαρακτηριστικά συνδυάστηκαν και σήμερα αποτελούν το URL. Επινόησε τη γλώσσα HTML (HyperText Markup Language). Το 1991 δημιούργησε τον πρώτο server.

Τεοντόρ Αντόρνο

Γερμανός φιλόσοφος, κοινωνιολόγος και συνθέτης
Off

Ο Τέοντορ Λούντβιχ Βισενγκρούντ-Αντόρνο που έφυγε από τη ζωή στις 6 Αυγούστου 1969 ήταν μέλος της Σχολής της Φρανκφούρτης μαζί με τους Μαξ Χορκχάιμερ, Βάλτερ Μπένγιαμιν, Χέρμπερτ Μαρκούζε, Γιούργκεν Χάμπερμας και άλλους.

Ντομένικο Μοντούνιο

Ιταλός τραγουδιστής
Off

Στις 6 Αυγούστου 1994 έφυγε από τη ζωή ένας από τους γνωστότερους κια πιο αγαπητούς Ιταλούς τραγουδιστές. Η δική του ερμηνεία (στο φεστιβάλ της Eurovixion το 1958) έκανε παγκόσμια γνωστό το τραγούδιNel blu dipinto di blu, που όλοι μας το ξέρουμε ως Volare. Ο Ντομένικο Μοντούνιο πέρασε ως βουλευτής και από την ιταλική πολιτική σκηνή. 

Ενρίκο Καρούζο

Τενόρος
Off

Ο διάσημος στην εποχή του Ιταλός τενόρος της Όπερας, Ενρίκο Καρούζο, ο οποίος τραγούδησε με μεγάλη επιτυχία στις μεγάλες όπερες της Ευρώπης και της Αμερικής, πέθανε στις 2 Αυγούστου 1921

Σελίδες

RSS Πρόσωπα