Είστε εδώ

Ποιος ήταν ο πρίγκιπας Φίλιππος της Βρετανίας

του Παναγιώτη Πάσχου

Μόλις δυο μήνες πριν κλείσει τα 100 του χρόνια, ο πρίγκιπας του Εδιμβούργου Φίλιππος, σύζυγος της βασίλισσας Ελισάβετ, άφησε την τελευταία του πνοή στο κάστρο του Ουίνδσορ, μετά από 28 ημέρες νοσηλείας για λοίμωξη, ενώ χρειάστηκε να χειρουργηθεί και για τα καρδιακά προβλήματα που εμφάνισε.

Γεννήθηκε στην Κέρκυρα στις 10 Ιουνίου 1921 ως «Φίλιππος, πρίγκιπας της Ελλάδος και της Δανίας», καθώς ήταν απόγονος του οίκο των Γλυξβούργων. Η οικογένεια του εξορίστηκε όταν ο Φίλιππος ήταν βρέφος, με αποτέλεσμα να περάσει την παιδική του ηλικία στη Γαλλία, τη Γερμανία και τη Βρετανία. Στα 18 του, κατατάχθηκε στο βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό κ και το 1939 άρχισε να αλληλογραφεί με τη μακρινή του ξαδέλφη, πριγκίπισσα (τότε) Ελισάβετ που τότε ήταν 13 ετών.

Εκεί κάπου πλέχθηκε το ειδύλλιο, μεταξύ επιστολών και των μαχών στις οποίες μετείχε ο Φίλιππος στον Β Παγκόσμιο Πόλεμο, με αποτέλεσμα μετά το τέλος το εφιάλτη, ο πρίγκιπας να ζητήσει από τον βασιλιά του Ηνωμένου Βασιλείου Γεώργιο ΣΤ’ την άδεια να αρραβωνιαστεί την Ελισάβετ. Παραιτήθηκε από τους πριγκιπικούς του τίτλους σε Ελλάδα και Δανία και στις 20 Νοεμβρίου 1947 τελέστηκαν οι γάμοι του με την πριγκίπισσα που 5 χρόνια αργότερα (1953) θα εστέφετο βασίλισσα.

Ο πρίγκιπας Φίλιππος είναι ο μακροβιότερος άνδρας που αποτέλεσε μέλος της βρετανικής βασιλικής οικογένειας. Υπήρξε πάντα μια σεμνή παρουσία στο πλευρό της Ελισάβετ, πάντα σε δεύτερο πλάνο, και λειτούργησε σταθεροποιητικά και κατευναστικά σε κρίσιμες φάσεις της βασιλείας της συζύγου του. Λίγο μετά την ενθρόνιση της Ελισσάβετ, ο Φίλιππος κατηγορήθηκε ότι αντιτάχθηκε στην πρόθεση της νύφης του, Μαργαρίτας, η οποία σχεδίαζε να παντρευτεί ένα διαζευγμένο και μεγαλύτερο από εκείνη άντρα, τον Πίτερ Τάουντσεντ. Ο ίδιος αρνήθηκε τις κατηγορίες.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Θέλετε να τα ξέρετε όλα για την Ευρώπη; - Πατήστε ΕΔΩ για like στη σελίδα του EUROLETTER στο facebook

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Με την Ελισάβετ απέκτησαν τέσσερα παιδιά, τον Κάρολο, την Άννα, τον Ανδρέα και τον Εδουάρδο. Ο Φίλιππος πρόλαβε να δει οκτώ εγγόνια και δέκα δισέγγονα. Όσα από αυτά δεν έχουν τίτλους, έχουν το δικαίωμα να φέρουν το επώνυμο «Μαουντμπάντεν- Ουίνδσορ».

Η κυριότερη δράση του Φιλίππου ήταν να υποστηρίζει τον αθλητισμό με έμφαση στην αγαπημένη του ιπποδρομία συνδυασμένης οδήγησης. Στήριξε περισσότερες από 800 οργανώσεις κι ήταν πρόεδρος του προγράμματος «Βραβείο του Δούκα του Εδιμβούργου» για νέους 12- 14 ετών.