Είστε εδώ

«Περισσότερη Ευρώπη» κι ευρωομόλογο ζητάει η Σπυράκη απέναντι στον κορονοϊό

Ευρωπαϊκή στήριξη που θα καταδεικνύει «αληθινή αλληλεγγύη», με «την υιοθέτηση της πρότασης του Ευρωκοινοβουλίου για "Ομόλογα Ανάκαμψης"», ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη, κατά την παρέμβασή της στην έκτακτη Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, που πραγματοποιείται, σήμερα και αύριο, στις Βρυξέλλες, με αντικείμενο τα μέτρα της ΕΕ για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

Η ευρωβουλευτής επισήμανε ότι «μόνο υπερβαίνοντας φόβους και στερεότυπα, μόνο ενδυναμώνοντας την παρουσία της ΕΕ, μπορούμε να σταθούμε δίπλα στους πολίτες σε αυτή την πιο σκοτεινή ώρα», σημειώνοντας ότι «σε αυτή την πιο σκοτεινή ώρα, χώρες όπως η πατρίδα μου, η Ελλάδα, έδειξαν πως τα κατάφεραν με πειθαρχεία και ισχυρή κυβερνητική καθοδήγηση από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη». Ωστόσο, όπως είπε, «τώρα χρειαζόμαστε την ευρωπαϊκή στήριξη, που δεν θα θυμίζει μνημόνιο, που δεν θα παραπέμπει σε τρόικα και που θα δείχνει αληθινή αλληλεγγύη».

Αναφερόμενη στον τρόπο με τον οποίο η Ευρώπη αντιμετωπίζει τις οικονομικές συνέπειες της κρίσης, η κ. Σπυράκη, αφού τόνισε ότι το «ευρωπαϊκό σχέδιο Μάρσαλ», (που είχε ανακοινώσει η Κομισιόν) πρέπει «να πάρει αμέσως σάρκα και οστά», αναρωτήθηκε: «Άραγε τι περιμένει η Κομισιόν για να προχωρήσει και να πιέσει τα κράτη μέλη να πάρουν την απόφαση; Το ομόλογο της ανάκαμψης, που σήμερα ψηφίζουμε και προτείνουμε, είναι απαραίτητο να συνδυαστεί με όλα τα διαθέσιμα εργαλεία και να δώσει στις οικονομίες μας τη δυνατότητα για περισσότερη ρευστότητα».

Η κ. Σπυράκη σημείωσε, επίσης, ότι δεύτερη πρόκληση και «ιστορικό καταλύτη», όπως είπε, αποτελεί το νέο αναπτυξιακό μοντέλο βάσει του οποίου θα προχωρήσει η ΕΕ μετά την κρίση, αυτό που, όπως ανέφερε, «θα βασίζεται στον οδικό χάρτη του Green Deal, θα προβλέπει βιώσιμη ανάπτυξη που θα δίνει έμφαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στην κυκλική οικονομία και στον ψηφιακό μετασχηματισμό».

«Σήμερα, οι ορθόδοξοι βιώνουμε τον Γολγοθά, την ημέρα των παθών», είπε, κλείνοντας της ομιλία της, προσθέτοντας ότι «είναι χρέος μας να οδηγήσουμε τις κοινωνίες μας, τις οικονομίες μας στην ανάταξη που χρειάζονται λαμβάνοντας τα μαθήματα από αυτή την παγκόσμια κρίση».

Το πλήρες κείμενο της ομιλίας έχει ως εξής:

«Σε αυτή την κρίση υπάρχουν δύο θέματα, τα οποία μπορούν να αναδειχθούν ιστορικοί καταλύτες.

Το πρώτο είναι ο τρόπος με τον οποίο η Ευρώπη αντιμετωπίζει τις οικονομικές συνέπειες της κρίσης, το σχέδιο Μάρσαλ, στο οποίο αναφέρθηκε και σήμερα η πρόεδρος Φον ντερ Λάιεν, πρέπει να πάρει αμέσως σάρκα και οστά. 'Αραγε τι περιμένει η Κομισιόν για να προχωρήσει και να πιέσει τα κράτη μέλη να πάρουν την απόφαση; Το ομόλογο της ανάκαμψης, που σήμερα ψηφίζουμε και προτείνουμε, είναι απαραίτητο να συνδυαστεί με όλα τα διαθέσιμα εργαλεία και να δώσει στις οικονομίες μας τη δυνατότητα για περισσότερη ρευστότητα.

Μόνο υπερβαίνοντας φόβους και στερεότυπα, μόνο ενδυναμώνοντας την παρουσία της ΕΕ, μπορούμε να σταθούμε δίπλα στους πολίτες σε αυτή την πιο σκοτεινή ώρα. Σε αυτή την πιο σκοτεινή ώρα, χώρες όπως η πατρίδα μου, η Ελλάδα, έδειξαν πως τα κατάφεραν με πειθαρχεία και ισχυρή κυβερνητική καθοδήγηση από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Τώρα όμως χρειαζόμαστε την ευρωπαϊκή στήριξη, την ευρωπαϊκή στήριξη που δεν θα θυμίζει μνημόνιο, που δεν θα παραπέμπει σε τρόικα και που θα δείχνει αληθινή αλληλεγγύη.

Η δεύτερη πρόκληση είναι το νέο αναπτυξιακό μοντέλο που μπορούμε να προχωρήσουμε μετά την κρίση, αυτό που θα βασίζεται στον οδικό χάρτη του Green Deal, που θα προβλέπει βιώσιμη ανάπτυξη που θα δίνει έμφαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην κυκλική οικονομία και στον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι, το βλέμμα των πολιτών της Ευρώπης είναι στραμμένο εδώ. Σήμερα, οι Ορθόδοξοι βιώνουμε τον Γολγοθά, την ημέρα των παθών. Είναι χρέος μας να οδηγήσουμε τις κοινωνίες μας, τις οικονομίες μας στην ανάταξη που χρειάζονται λαμβάνοντας τα μαθήματα από αυτή την παγκόσμια κρίση.