Είστε εδώ

O Βύρωνας τιμά τον Λόρδο Βύρωνα

Με λουλούδια και κλαδιά ελιάς, φίλοι της ποίησης του Λόρδου Βύρωνα, μέλη του Συνδέσμου Μπάιρον, αλλά και κάτοικοι της ομώνυμης συνοικίας της Αθήνας, τίμησαν στην πλατεία Αγίου Λαζάρου την φετινή ημέρα γέννησης του ποιητή, σε μια χρονιά που συμπίπτει με τα 200 χρόνια από την έκρηξη της Ελληνικής Επανάστασης. 
 
Κατά τη λιτή εκδήλωση, στεφάνι στην προτομή του ποιητή κατέθεσε ο δήμαρχος Βύρωνα, Γρηγόρης Κατωπόδης και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Μπάιρον, Πάνος Τριγάζης, με την κορδέλα στο στεφάνι να γράφει "Στον Μπάιρον της Ελλάδας και του κόσμου". Κεντρικό σύνθημα στην εκδήλωση, τυπωμένο σε πανό στα αγγλικά, ήταν το "Free the Parthenon marbles" ("Ελευθερώστε τα γλυπτά του Παρθενώνα") - μια καταδίκη της αρπαγής των πολιτιστικών αγαθών της αρχαίας Ελλάδας, που ξεκίνησε από το ποιητικό έργο του Λόρδου Βύρωνα "Η κατάρα της Αθηνάς".

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Θέλετε να τα ξέρετε όλα για την Ευρώπη; - Πατήστε ΕΔΩ για like στη σελίδα του EUROLETTER στο facebook

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Σε δήλωσή του, ο κ. Τριγάζης, ανέφερε πως ο Σύνδεσμος Μπάιρον που διοργάνωσε την εκδήλωση, έκανε "πρεμιέρα στις εκδηλώσεις του για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης, τα οποία οφείλουμε να τιμήσουμε ενθυμούμενοι το κίνημα της διεθνούς αλληλεγγύης στον αγώνα τυ '21, στο οποίο συμμετείχαν, όχι μόνο Ευρωπαίοι επαναστάτες, αλλά και Αϊτινοί - γενικότερα Λατινοαμερικανοί - και Βορειοαμερικανοί. Δεν ξεχνάμε επίσης, ότι η πρώτη χώρα που αναγνώρισε την ελληνική αυτοδιάθεση ήταν αυτή της φτωχής Αϊτής, που πρώτη είχε καταργήσει και τη δουλεία". 
 
Στην εκδήλωση, παρόντες ήσαν μεταξύ άλλων, η περιφερειακή σύμβουλος, Ελένη Βασιλοπούλου, καθώς και η αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Παιδείας, Λεμονιά Κλωνάρη. Παρών ήταν και ο δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης, Γιάννης Αδαμόπουλος, καθώς και η γενική γραμματέας του δήμου Βύρωνα, Νατάσα Βαρουχάκη.  

Ποιος ήταν ο Λόρδος Βύρων

Ο Τζορτζ Γκόρντον Μπάιρον, 6ος Βαρόνος Μπάιρον, γνωστός στην Ελλάδα ως Λόρδος Βύρων, ήταν Άγγλος αριστοκράτης, ποιητής, πολιτικός, Φιλέλληνας και μια από τις σημαντικότερες μορφές του ρομαντισμού. Θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους Βρετανούς ποιητές και παραμένει ακόμα και σήμερα δημοφιλής. Από το πλούσιο έργο του ξεχωρίζουν τα μακροσκελή ποιήματα Don Juan («Δον Ζουάν») και Childe Harold's Pilgrimage («Το προσκύνημα του Τσάιλντ Χάρολντ»).

Υπήρξε εξαιρετικά διάσημος και επιτυχημένος ως ποιητής, αλλά και ιδιαίτερα αμφιλεγόμενη προσωπικότητα στην Αγγλία, ζώντας άστατη οικονομική και ερωτική ζωή. Ταξίδεψε σε πολλά μέρη στην Ευρώπη, ιδιαίτερα στην Ιταλία, όπου έζησε για επτά χρόνια σε πόλεις όπως η Βενετία, η Ραβένα και η Πίζα. Κατά την παραμονή του στην Ιταλία, δέχτηκε πολλές φορές επισκέψεις από τον φίλο του και έτερο ποιητή Πέρσι Σέλλεϋ (Percy Bysshe Shelley).

Αργότερα συνέδεσε το όνομα του με την στήριξη των επαναστατικών κινημάτων σε Ιταλία και Ελλάδα, και πέθανε στο πλευρό των Ελλήνων επαναστατών στο Μεσολόγγι, σε ηλικία μόλις 36 χρόνων, μετά από υψηλό πυρετό που ανέπτυξε.

Θεωρείται από τους πλέον σημαντικούς Άγγλους λογοτέχνες του 19ου αιώνα, ενώ στην Ελλάδα είναι μια από τις πιο αναγνωρίσιμες μορφές της Επανάστασης του 1821 και εθνικός ευεργέτης. Η ζωή του υπήρξε γεμάτη σκάνδαλα, οικονομικά και ερωτικά, με αποκορύφωμα τη φημολογούμενη ερωτική σχέση του με την ετεροθαλή αδελφή του. Η μόνη νόμιμη κόρη του υπήρξε η Άντα Λάβλεϊς (Ada Lovelace), η οποία θεωρείται η πρώτη προγραμματίστρια, γνωστή για τη συμβολή της στη δημιουργία της Αναλυτικής μηχανής του Τσαρλς Μπάμπατζ (Charles Babbage). Στα μη νόμιμα τέκνα του ανήκει η Αλέγκρα Μπάιρον (Allegra Byron), η οποία πέθανε σε μικρή ηλικία, ενώ φήμες θέλουν να απέκτησε και μια κόρη, την Ελίζαμπεθ Μέντορα Λη από την ετεροθαλή αδελφή του.