Είστε εδώ

Ο Γερμανός που έγινε βασιλιάς της Βρετανίας

Την 1η Αυγούστου 1714 ο Γεώργιος, εκλέκτορας του Αννόβερου, γίνεται βασιλιάς της Μεγάλης Βρετανίας ως Γεώργιος Α΄, σηματοδοτώντας την έναρξη της Γεωργιανής εποχής της βρετανικής ιστορίας

Ο Γεώργιος γεννήθηκε στην Κάτω Σαξονία (σήμερα ανήκει στη Γερμανία) και τελικά κληρονόμησε τον τίτλο και γαίες του Δούκα του Μπράουνσβαϊγκ-Λύνεμπουργκ. Μια σειρά ευρωπαϊκών πολέμων επέκτειναν τις γερμανικές του κτήσεις κατά τη διάρκεια της ζωής του και το 1708 επικυρώθηκε ως πρίγκιπας-εκλέκτορας του Αννόβερου. Στην ηλικία των 54, μετά τον θάνατο της Βασίλισσας Άννας της Μεγάλης Βρετανίας, ο Γεώργιος κατέλαβε τον βρετανικό θρόνο ως ο πρώτος μονάρχης του Οίκου του Αννόβερου.

Αν και άνω των πενήντα καθολικών είχαν στενότερους δεσμούς αίματος με την Άννα, η Ρυθμιστική πράξη διαδοχής του 1701 απαγόρευε οι Καθολικοί να κληρονομήσουν τον Βρετανικό θρόνο. Ο Γεώργιος όμως ήταν ο κοντινότερος εν ζωή προτεστάντης συγγενής. Σε αντίδραση, οι Ιακωβίτες προσπάθησαν να εκθρονίσουν τον Γεώργιο και να τον αντικαταστήσουν με τον καθολικό ετεροθαλή αδελφό της Άννας, τον Ιάκωβο Στιούαρτ, αλλά οι προσπάθειες τους απέτυχαν.

Η Γεωργιανή εποχή της Μεγάλης Βρετανίας

Είναι μια περίοδος της Βρετανική ιστορία, κανονικά ορίζεται να περιλαμβάνει τις βασιλείες των μοναρχών Γεωργίου Α', του Γεωργίου Β', του Γεωργίου Γ' και του Γεωργίου Δ', δηλ. καλύπτει την περίοδο από το 1714 ως το 1830, (με την υποπερίοδο της της Αντιβασιλείας, που ορίζεται από την Αντιβασιλεία του Γεωργίου Δ' ως Πρίγκιπα της Ουαλίας κατά την ασθένεια του πατέρα του Γεωργίου Γ'). Μερικές φορές η βασιλεία του Γουλιέλμου Δ' (1830 το 1837) περιλαμβάνεται επίσης.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Θέλετε να τα ξέρετε όλα για την Ευρώπη; - Πατήστε like στη σελίδα του EUROLETTER στο facebook

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ειδικά κατά τον μέσο 18ο αιώνα, η περίοδος σημαδεύθηκε από πολιτισμική ζωτικότητα, με την ίδρυση του Βρετανικού Μουσείου το 1753, και οι συνεισφορές τόσο διάσημων ανδρών όπως ο Δρ. Σάμιουελ Τζόνσον, ο Ουίλλιαμ Χόγκαρθ, ο Σάμιουελ Ρίτσαρντσον, και ο Γκέοργκ Φρίντριχ Χέντελ, μεταξύ πολλών άλλων.

Ήταν επίσης μια εποχή τεράστιας κοινωνικής αλλαγής στη Βρετανία, με την έναρξη και άλλα μέρη της Βρετανικής Αυτοκρατορίας.

Η κοινωνική μεταρρύθμιση υπό πολιτικούς όπως ο Ρόμπερτ Πηλ και πρόσωπα όπως ο Ουίλλιαμ Ουίλμπερφορς, ο Τόμας Κλάρκσον και μέλη της Σέκτας Κλάφαμ άρχισε να φέρνει ριζική αλλαγή σε τομείς όπως η κατάργηση της δουλείας, η μεταρρύθμιση των φυλακών και η κοινωνική δικαιοσύνη. Μια αναζωογόνηση στον Χριστιανισμό φάνηκε στην Εκκλησία της Αγγλίας με άνδρες όπως ο Τζον Ουέσλεϊ (που αργότερα ίδρυσε τους Μεθοδιστές) και ο Τζον Νιούτον, και την άνοδο των μη κομφορμιστών όπως ο Τζωρτζ Ουάϊτφιλντ και πολλές αντιτιθέμενες ομάδες όπως οι Μεταρρυθμισμένοι Βαπτιστές με τον Τζον Γκιλ, τον Αουγκούστους Τόπλεντι, τον Τζον Φόσετ, και τον Ουίλλιαμ Κάρεϋ.