Είστε εδώ

Η μάχη της Ταλαβέρα, ένας κλασικός ευρωπαϊκός εμφύλιος

Η Μάχη της Ταλαβέρα ήταν η πολεμική σύγκρουση που έλαβε χώρα έξω από την ισπανική πόλη Ταλαβέρα δε λα Ρέινα, περίπου 120 χλμ. νοτιοδυτικά της Μαδρίτης, κατά τη διάρκεια του Πολέμου της Ισπανικής Χερσονήσου. Στην Ταλαβέρα ένας μεικτός στρατός Βρεταννών και Ισπανών υπό τον σερ Άρθρουρ Ουέλσλι συνεργάστηκε με έναν ισπανικό στρατό υπό τον στρατηγό Κουέστα σε επιχειρήσεις κατά της υπό γαλλικής κατοχής Μαδρίτης. Ο γαλλικός στρατός αποσύρθηκε τη νύχτα μετά την αναχαίτιση αρκετών επιθέσεών του από τους Συμμάχους.

talavera-bbd.jpg

Αναλυτικότερα, μετά την υποχώρηση λίγο καιρό πριν του στρατού του στρατάρχη Σουλτ στην Πορτογαλία, ο στρατηγός Ουέλσλι προχώρησε με 20.000 βρεταννικά στρατεύματα στην Ισπανία για να ενωθεί με τον ισπανικό στρατό των 33.000 ανδρών υπό τον στρατηγό Κουέστα. Κατόπιν βάδισαν στην άνω κοιλάδα του ποταμού Τάγου στην Ταλαβέρα, περίπου 120 χλμ. νοτιοδυτικά της Μαδρίτης. Εκεί αντιμετώπισαν 46.000 Γάλλους υπό τη διοίκηση του στρατάρχη Κλωντ Βικτόρ-Περρέν και του υποστράτηγου Οράς Σεμπαστιανί, με τον Γάλλο βασιλιά της Ισπανίας, Ιωσήφ Βοναπάρτη να ασκεί κατ΄ όνομα μόνο τη διοίκηση του γαλλικού στρατού.

battle-of-talavera-de-la-reyna-picture-by-e.jpg

Οι Γάλλοι διέσχισαν τον ποταμό Αλμπέρτσε στα μέσα του απογεύματος στις 27 Ιουλίου. Λίγες ώρες αργότερα, επιτέθηκαν στη δεξιά πτέρυγα των Ισπανών και την αριστερή των Βρεταννών. Ένας στρατηγικός λόφος καταλήφθηκε και χάθηκε, μέχρι που τελικά οι Βρεταννοί κατάφεραν να κρατηθούν σε αυτόν και να διασφαλίσουν την κατοχή του. Tην αυγή της 28ης Ιουλίου, οι Γάλλοι επιτέθηκαν στην αριστερή βρετανική πτέρυγα ξανά για να ανακαταλάβουν το στρατηγικό εκείνο λόφο, αλλά απωθήθηκαν όταν το 29ο (Γουόρτσεστερσάιρ) Σύνταγμα Πεζικού και το 48ο (Νορθάμπτονσάιρ) Σύνταγμα Πεζικού που στέκονταν στο αντέρεισμα πίσω από την κορυφογραμμή του λόφου, αντιστάθηκαν και εφόρμησαν με την ξιφολόγχη.

48th-at-talavera.jpg

Tο απόγευμα, μια βαριά ανταλλαγή πυρών πυροβολικού ξεκίνησε, πριν ακολουθήσουν ποικίλες αψιμαχίες δυνάμεων πεζικού και ιππικού. Mια νέα σημαντική σύρραξη κατέληξε στην αναχαίτιση των Γάλλων. Η μονομαχία πυροβολικού συνεχίστηκε μέχρι να πέσει το σκοτάδι, όταν και ξεκίνησε μια συμπεφωνημένη ανακωχή δύο ωρών μεταξύ των αντιπάλων. Με το πρώτο φως της επόμενης μέρας, οι Βρεταννοί και Ισπανοί ανακάλυψαν ότι το κύριο τμήμα του γαλλικού στρατού είχε αποσυρθεί από το πεδίο της μάχης, αφήνοντας πίσω τους τραυματίες του, και δύο ταξιαρχίες πυροβολικού. Μετά τη νίκη του αυτή, απονεμήθηκε στο στρατηγό Ουέλσλι ο τίτλος ευγενείας "Υποκόμης Ουέλλινγκτον της Ταλαβέρα και του Ουέλλινγκτον" (Ουέλλινγκτον, πόλη της κομητείας Σόμερσετ στην Αγγλία).

29ht-at-talavera.jpg

23rd-light-dragoons-at-talavera.jpg