Είστε εδώ

Φερδινάνδος Ζέπελιν, ο Γερμανός κατασκευαστής του αερόπλοιου

Ο Φερδινάνδος Ζέπελιν, που γεννήθηκε στις 8 Ιουλίου 1838 κι έκλεισε για πάντα τα μάτια του στις 8 Μαρτίου 1917) ήταν Γερμανός μηχανολόγος, που κυρίως έμεινε γνωστός είναι για την κατασκευή του αερόπλοιου Γκραφ Ζέπελιν, ενός πηδαλιουχουμένου αεροστάτου.

Ο Ζέπελιν γεννήθηκε στην Κωνσταντία στις 8 Ιουλίου 1838. Ήταν αξιωματικός του γερμανικού στρατού και πήρε μέρος στον γαλλογερμανικό πόλεμο του 1870. Από το 1890 ασχολήθηκε εντατικά με την ανάπτυξη και κατασκευή αερόπλοιων σε ειδικές εγκαταστάσεις στην πόλη Φρίντριχσχαφεν, αρχικά κάνοντας δοκιμαστικές πτήσεις στην περιοχή της λίμνης της Κωνσταντίας, ενώ στην συνέχεια ίδρυσε την εταιρία κατασκευής αερόπλοιων Luftschiffbau Zeppelin GmbH.

Πρώτο δημιούργημά του υπήρξε το Zeppelin LZ1, που βλέπετε εδώ.

zeppelin-lz-1.gif

Κατόπιν τελειοποίησε την εφεύρεσή του και κατασκεύασε πολλά αερόπλοια, ιδρύοντας παράλληλα και την πρώτη παγκοσμίως αεροπορική εταιρία με το όνομα DELAG (Deutsche Luftschiffahrts-Aktiengesellschaft).

Τα αερόπλοια του Ζέπελιν ξεκίνησαν πραγματοποιώντας επιβατικά δρομολόγια μεταξύ γερμανικών πόλεων και στην συνέχεια μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο προστέθηκαν και διηπειρωτικά δρομολόγια με μεγάλη επιτυχία.

Κατά την διάρκεια του πόλεμου τα αερόπλοια αυτά χρησιμοποιήθηκαν και για πολεμικούς σκοπούς.

Η ανάπτυξη και η εμπορική χρήση των αερόπλοιων του Ζέπελιν τερματίστηκε ύστερα από ένα ατύχημα του αερόπλοιου LZ 129 Χίντενμπουργκ, που συνέβη στις 6 Μαΐου 1937 στο Νιου Τζέρσεϊ, όταν πήρε φωτιά.

zeppelin-accident-0341.jpg

Ωστόσο η εταιρία του Φερδινάνδου Ζέπελιν υφίσταται έως σήμερα κατασκευάζοντας νέας τεχνολογίας αερόπλοια με την ονομασία Zeppelin NT ("Neue Technologie", Γερμανική λέξη για Νέα Τεχνολογία).