Είστε εδώ

Επιχείρηση Δρυς: Όταν ο ναζί έσωσε τον φασίστα

Η Επιχείρηση Δρυς (γερμανικά: Operation Eiche) ή αλλιώς η καταδρομή του Γκραν Σάσσο ήταν μια καταδρομική επιχείρηση των Γερμανών με επικεφαλής τον Λοχαγό Ότο Σκορτσένυ κατά την διάρκεια του 2ου Παγκόσμιου Πόλεμου για την διάσωση του Ιταλού δικτατόρα Μπενίτο Μουσολίνι, και πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο του 1943.

Αμεσως μετά την απόβαση των συμμάχων στην Σικελία τον Ιουλίο του 1943 και τον βομβαρδισμό της Ρώμης, το Ανώτατο Φασιστικό Συμβούλιο αποφάσισε να καθαιρέσει τον Ντούτσε από αρχηγό και τον αντικατέστησε με τον Στρατηγό Πιέτρο Μπαντόλιο. Ο Μπενίτο Μουσολίνι συνελήφθη, κατ' εντολή του τότε βασιλιά της Ιταλίας Βιτόριο Εμμανουέλε Γ', που είχε εν τω μεταξύ προσχωρήσει στο φασιστικό κίνημα.

holy-silence-still-4-mussolni-and-hitler-e1580036403484.jpg

Ο Μουσολίνι μετά από περιπλάνηση εντός της Ιταλίας κατέληξε σ' ένα τουριστικό χειμερινό θερέτρο, στο ξενοδοχείο Κάμπο Ιμπερατόρε, που βρίσκεται στο ομώνυμο οροπέδιο, στο κέντρο του Γκραν Σάσσο.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Θέλετε να τα ξέρετε όλα για την Ευρώπη; - Πατήστε ΕΔΩ για like στη σελίδα του EUROLETTER στο facebook

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Οταν μαθεύτηκε η είδηση στο Βερολίνο ότι ο Μουσολίνι καθαιρέθηκε ο Χίτλερ ενοχλήθηκε από αυτήν την κίνηση των Ιταλών συμμάχων του, και αποφάσισε και για λόγους κύρους του Άξονα την απελευθέρωσή του. Ετσι ανέθεσε στον Ταγματάρχη Χάραλντ Μος την εκπόνηση του σχεδίου διάσωσης του Μουσολίνι. Ο ίδιος ο Χίτλερ επέλεξε τον Ότο Σκορτσένυ, έναν ήρωα των Ναζί για τις επιτυχήμενες αποστολές του, να εκτέλεσει το σχέδιο. Ο Σκορτσένυ με το δίκτυο πληροφορίων που διέθετε, καταφέρε να εντοπίσει τον Μουσολίνι, και έτσι στις 12 Σεπτεμβρίου 1943 η καταδρομική δύναμη επιβιβάσθηκε σε ανεμόπτερα τύπου DFS 230 για να εκτελέσει την ιδιόμορφη αποστολή. Όλη η καταδρομική δύναμη ανήκε στους Γερμανούς αλεξιπτωτιστές.

image-20161210-31396-4hib8e.gif

Χρησιμοποιήθηκαν 12 ανεμόπτερα που προσγειώθηκαν σε κοντινά υψώματα. Οι Ιταλοί θα αιφνιδιαστούν και οι απώλειες θα είναι ελαχιστες, και ο λόγος ήταν επειδή μαζί με τους Γερμανούς Κομάντο βρισκόταν και ένας έμπιστος Ιταλός Στρατηγός του Μουσολίνι, ο Φερντινάντο Σολέτι, που χάρη στην μεσολάβηση του κατάφερε να πείσει τους Ιταλούς να μην αντισταθούν. Ο Ότο Σκορτσένυ κατέστρεψε τον ασύρματο των Ιταλών και στην συνέχεια παρουσιάστηκε στον Μουσολίνι και του είπε : "Ντούτσε ο Φύρερ με έστειλε να σας απελευθέρωσω". Και ο Μουσολίνι θα του απαντήσει: "Ηξερα ότι ο φίλος μου δεν θα ξεχνούσε". Στην συνέχεια επιβιβάσθηκαν σε ένα αεροπλάνο και πρώτα πήγαν στην Ρώμη και έπειτα στην Βιέννη, όπου ο Μουσολίνι διανυκτέρευσε στο ξενοδοχείο Ιμπέριαλ.

Η επιχείρηση διάσωσης του Μουσολίνι θα γίνει γνωστή σε όλον τον κόσμο μέσα απο την Γερμανική προπαγάνδα του Γκαίμπελς και θα κάνει μεγάλη αίσθηση. Ωστόσο θα είναι μία από τις τελευταίες επιτυχίες των ναζί πριν από το τέλος του 2ου παγκόσμιου πόλεμου.