Είστε εδώ

Τηλεφώνημα Μητσοτάκη- Μέρκελ- Οι δυο «λέξεις-κλειδιά» του πρωθυπουργού

Τηλεφωνική επικοινωνία με την Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ είχε αργά χθες το βράδυ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας συζητήθηκε το προσφυγικό- μεταναστευτικό ζήτημα και οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο εν όψει της προσεχούς Έκτακτης Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 24-25 Σεπτεμβρίου

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε την κυρία Μέρκελ για τις κινήσεις της χώρας μας και τις διπλωματικές επαφές του για την ουσιαστική αποκλιμάκωση της έντασης που προκάλεσε η Τουρκία με την πολιτική της στην περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Θέλετε να τα ξέρετε όλα για την Ευρώπη; - Πατήστε ΕΔΩ για like στη σελίδα του EUROLETTER στο facebook

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Για την τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε νωρίτερα συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, στον οποίο κατέστησε σαφές ότι η Τουρκία δεν απειλεί μόνο τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου, αλλά ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γι αυτό, πρόσθεσε ο Έλληνας πρωθυποργός, είναι η ώρα η Ενωμένη Ευρώπη να μην αρκεστεί στα λόγια, αλλά να περάσεις σε έργα. 

Σύμφωνα με πληροφορίες- ο Κυριάκος Μητοσάκης επιμένει στις συζητήσεις του με Ευρωπαίους ηγέτες να μιλά για την ανάγκη αποκλιμάκωσης εκ μέρους της Τουρκίας, προσθέτονας όμως δυο λέξεις κλειδιά: «Με συνέχεια και συνέπεια». Αυτό σημαίνει ότι στη Σύνοδο Κορυφής, η Ευρώπη δεν είναι δυνατόν να αρκεστεί στην προσωρινή (όπως όλα δείχνουν) απόσυρση του Ορούτς Ρέις και να μην επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία.

Ούτε όμως, από την άλλη, να επιβάλλει κυρώσεις «εδώ και τώρα» όπως αν το τουρκικό ερευντηικό βρισκόταν ακόμα στην περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. 

Συνεπώς, υποστηρίζουν διπλωματικοί κύκλοι, οι λέξεις «με συνέπεια και συνέχεια» του Κυριάκου Μητσοτάκη υπογραμμίζουν την ουσία της ελληνικής θέσης: Η Ευρώπη πρέπει να αποφασίσει την επιβολή κυρώσεων, αλλά αυτές θα ενεργοποιηθούν μόνο εάν η Τουρκία ξαναβγάλει τα πλοία της στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, δηλαδή προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες σε μη οριοθετημένες περιοχές, ενέργεια που παραβιάζει το Δίκαιο της Θάλασσας.

«Η Τουρκία έχει χρόνο να κάνει το πρώτο βήμα απεμπλοκής από την κρίση και πρέπει οι κινήσεις της να έχουν συνέχεια και συνέπεια, για να δημιουργηθεί πρόσφορο έδαφος για να καρποφορήσει ο διάλογος» υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ακόμα ότι «η Τουρκία αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου» και ξεκαθάρισε ότι «η ευρωπαϊκή στήριξη στις δύο χώρες δεν είναι απλά έκφραση αλληλεγγύης, αλλά ρητή αναγνώριση ότι στην Ανατολική Μεσόγειο διακυβεύβονται τα συμφέροντα της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης». «Εφόσον έχουμε απτά δείγματα γραφής, είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε διερευνητικές επαφές σχετικά με τη συζήτηση για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών» πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά στο μεταναστευτικό, τόνισε ότι η αυστηρή φύλαξη των συνόρων θα συνεχιστεί και στον Έβρο και στη θάλασσα, ενώ, μιλώντας για την πυρκαγιά στη Μόρια, έκανε λόγο για θλιβερά γεγονότα, συμπληρώνοντας ότι ευτυχώς απετράπησαν απώλειες ανθρώπων και τραυματισμοί.

Την ίδια στιγμή, νέες προκλητικές NAVTEX εξέδωσε η Τουρκία, δείχνοντας ότι δεν μπορεί να ισορροπήσει ανάμεσα στη διεθνή της εικόνα και την ικανοποίηση ακραίων τμημάτων της κοινωνίας της.