Είστε εδώ

Τι σημαίνει το τελεσίγραφο Μακρόν- Μέρκελ στον Ερντογάν- Δηλώσεις Μητσοτάκη (video)

Του Φαίδωνα Κυριακίδη

Το κοινό μήνυμα του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ προς τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με το οποίο η Ευρώπη δίνει μια εβδομάδα περιθώριο στην Τουρκία να αποσύρει το Ορούτς Ρέις από τα ύδατα που η Ελλάδα έχει κυριαρχικά δικαιώματα, δείχνει με ξεκάθαρο τρόπο την πορεία των πραγμάτων στο μέτωπο της ανατολικής Μεσογείου, το οποίο άνοιξε ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν και το οποίο κινδυνεύει τώρα να γίνει η λυδία λίθος της δικής του πολιτικής χρεοκοπίας. 

«Είναι ξεκάθαρο σε εμάς ότι η Τουρκία προβαίνει διαρκώς σε προκλητικές ενέργειες οι οποίες είναι απαράδεκτες», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τους ομολόγους του της Γερμανίας και της Πολωνίας.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Θέλετε να τα ξέρετε όλα για την Ευρώπη; - Πατήστε ΕΔΩ για like στη σελίδα του EUROLETTER στο facebook

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ο Λεντριάν πρόσθεσε πως η Άγκυρα έχει την ευθύνη των πρωτοβουλιών για αποκλιμάκωση, αλλά η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να αλλάξει την ισορροπία ισχύος, αν η Τουρκία δεν επιστρέψει στον διάλογο. Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας δήλωσε πως η απόφαση της Τουρκίας να στείλει ένα ερευνητικό σκάφος της και πάλι στη Μεσόγειο είναι «απαράδεκτη».

Τι δείχνει η στάση της Ευρώπης

Ο γαλλογερμανικός άξονας με αυτή του την πρωτοβουλία ουσιαστικά «προλαβαίνει» (αν δεν προκαταλαμβάνει...) τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το οποίο θα συζητήσει τελικά την Παρασκευή το ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων (υπάρχει σχετική αναφορά του Έλληνα πρωθυπουργού στο video που ακολουθεί). Ουσιαστικά δίνεται στην Άγκυρα χρόνος μιας εβδομάδας, ίσος με τη διάρκεια της τελευταίας, παράνομης NAVTEX που εξέδωσε, ώστε να αποσύρει το Ορούτς Ρέις.

Στην πραγματικότητα η σύσταση του γαλλογερμανικού άξονα προς τον Ερντογάν είναι "μην το ξανακάνεις". Αν και πάλι ο Τούρκος πρόεδρος συνεχίσει αυτή την πολιτική των εκβιασμών και των απειλών, τότε είναι βέβαιο ότι στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου θα επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία. Καθόλου βέβαια δεν αποκλείεται η Ευρώπη ακόμα και αύριο να αποφασίσει μια σκληρή στάση, η οποία αναμένεται να αποτυπωθεί στο κείμενο των συμπερασμάτων. 

Τι δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την προσέλευσή του στη Σύνοδο Κορυφής

Δείτε τη δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού