Είστε εδώ

Θα δώσει η κυβέρνηση προνόμια στους εμβολιασμένους;

του Διαμαντή Σεϊτανίδη

Αύριο, πιθανότατα, αναμένεται να συνεδριάσει η επιτροπή των λοιμωξιολόγων, προκειμένου να λάβει αποφάσεις για περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων με πιθανότερη την επέκταση κατά μία ώρα της δυνατότητας κυκλοφορίας τη νύχτα (από 12.30 σε 1.30 το πρωί) και ίσως την επαναφορά της μουσικής στα καταστήματα εστίασης, καθώς όσο προχωρεί η εμβολιαστική προσπάθεια, τόσο αποκλιμακώνεται η πίεση στις ΜΕΘ, τα κρούσματα, οι διασωληνωμένοι και, κυρίως, οι θάνατοι.

Παράλληλα, όμως, αυξάνεται η πίεση για παροχή προνομίων στους εμβολιασμένους, καθώς αυτοί όχι μόνο είναι εξαιρετικά δύσκολο να νοσήσουν -και αυτό, αν γίνει, θα είναι ελαφράς μορφής- αλλά ταυτόχρονα διακόπτουν και την αλυσίδα διασποράς.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Θέλετε να τα ξέρετε όλα για την Ευρώπη; - Πατήστε ΕΔΩ για like στη σελίδα του EUROLETTER στο facebook

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Η κυβέρνηση αποφεύγει να μιλήσει για «προνόμια» και προτιμά να περιγράφει «μεγαλύτερες επιλογές και ελευθερίες» για όσους έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιαστικό τους κύκλο (έχουν εμβολιαστεί δυο φόρες με τα εμβόλια που απαιτούν δυο δόσεις), θέτοντας παράλληλα την παράμετρο του ανοίγματος της πλατφόρμας ραντεβού για εμβόλια σε όλες τις ηλικίες. Παραμένει δηλαδή στην αρχική της θέση, ότι όσο ο εμβολιασμός δεν απευθύνεται στο σύνολο του ενήλικα πληθυσμού, δεν μπορεί οι εμβολιασμένοι να απολαμβάνουν ειδική μεταχείριση, καθώς κάποιοι θα ήθελαν να εμβολιαστούν αλλά δεν έχει έλθει ακόμα η ώρα της ηλικιακής τους ομάδας.

Ωστόσο αυτό είναι θέμα μόλις λίγων ημερών, οπότε κι αναμένεται να καταλήξει στα «μπόνους» που θα έχουν όσοι ολοκλήρωσαν τον εμβολιασμό τους. Αυτά θα είναι όχι μόνο μια επιβράβευση, αλλά κι ένα μήνυμα σε όλους όσοι ακόμα διστάζουν να κλείσουν ραντεβού για εμβολιασμό, ότι ο ανεμβολίαστος θα έχει περισσότερους περιορισμούς από τον εμβολιασμένο. Είναι χαρακτηριστικό το χθεσινό απόσπασμα της απάντησης που έδωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος σε σχετικό ερώτημα για τα «κορονοπάρτι»: «Μακάρι οι νέοι να επιδείξουν το ίδιο πάθος και ενθουσιασμό με το οποίο ‘παρτάρουν’ και για τον εμβολιασμό τους που θα ανοίξει σύντομα».

 

Μια λύση έδωσε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, που εξέδωσε νέες οδηγίες, σύμφωνα με τις οποίες όσοι είναι πλήρως εμβολιασμένοι δε χρειάζεται να ελέγχονται τακτικά με τεστ, ούτε να μπουν σε καραντίνα, ακόμα και αν έρθουν σε επαφή με κάποιον που έχει βρεθεί θετικός στον κορονοϊό.

Η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ότι μια λάθος κίνηση μπορεί πραγματικά να δημιουργήσει σοβαρό κοινωνικό θέμα εκ του μη όντος, αφού από τη μια μεριά οι πλήρως εμβολιασμένοι δικαίως θα ζητούν να έχουν περισσότερες δυνατότητες από τους ανεμβολίαστους, ενώ όσοι δεν έχουν επιλέξει να εμβολιαστούν, θα διαμαρτύρονται διότι μια ελεύθερη επιλογή που έκαναν, τους μετατρέπει σε πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Η «χρυσή τομή» σε αυτή την περίπτωση είναι μια δύσκολη εξίσωση… Γι αυτό η κυβερνητική θέση είναι ότι «το κράτος δικαίου δεν επιβάλλει υποχρεωτικότητα, εκτός από συγκεκριμένες επαγγελματικές κατηγορίες. Όμως το να έχουν περισσότερες δυνατότητες οι εμβολιασμένοι πολίτες είναι κάτι φυσιολογικό. Η συζήτηση για μεγαλύτερες διευκολύνσεις και ελευθερίες σε όσους έχουν εμβολιαστεί γίνεται σε συνεργασία με τους ειδικούς, οι οποίοι και αξιολογούν και τα επιστημονικά δεδομένα. Και η συζήτηση αυτή θα γίνει πιο εντατική όσο προχωρά ο εμβολιασμός όλου του ενήλικου πληθυσμού».

Σύμφωνα με αυτή τη θέση, φαίνεται ότι ωριμάζει στους κυβερνητικούς κύκλους η άποψη ότι πρέπει να ξεκινήσει γρήγορα, ακόμα και μέσα στον Ιούνιο ή και παράλληλα με τη θέσπιση «περισσότερων ευκαιριών» στους εμβολιασμένους, η συζήτηση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό συγκεκριμένων ομάδων πληθυσμού, όπως λχ των γιατρών, των υγειονομικών, όσων εργάζονται σε δομές θεραπείας ηλικιωμένων κλπ, ώστε -χωρίς να αναιρείται επί της αρχής η προαιρετικότητα του εμβολιασμού- να γίνεται σαφές ότι αυτός είναι μονόδρομος για το κτίσιμο του τείχους ανοσίας στην κοινότητα.

Τέλος, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο τοπικών επικοινωνιακών πρωτοβουλιών, σε περιοχές που το εμβολιαστικό ενδιαφέρον παραμένει περιορισμένο. Ενώ λ.χ. στην Κύθνο επετεύχθη 100% εμβολιασμός των κατοίκων στο πλαίσιο του σχεδίου «Γαλάζια Ελευθερία», στη Σάμο το ίδιο πρόγραμμα «εξώκειλε» στα ρηχά, λόγω περιορισμένου ενδιαφέροντος των κατοίκων, παρά το ότι βρισκόμαστε στην αρχή μας πολύ κρίσιμης τουριστικής περιόδου.

Πηγή: imerisia.gr