Είστε εδώ

Τα Βαλκάνια φλέγονται από κορονοϊό και κοινωνικές εντάσεις

Η λαϊκή δυσαρέσκεια αυξάνεται κατακόρυφα στα Βαλκάνια λόγω των χειρισμών των κυβερνήσεων στα προβλήματα που ανέκυψαν από την πανδημία Covid-19, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για συνεχείς εγκλεισμούς, κακή παροχή των τεστ για τον ιό και ανεπαρκή πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη.

Η δυσαρέσκεια αυτή τείνει να μετατραπεί σε κοινωνική ένταση με απρόβλεπτες συνέπειες τόσο για τις αδύναμες κυβερνήσεις των βαλκανικών κρατών όσο και για τις ίδιες τις κοινωνίες.

Στη Σερβία, η οποία στο πρώτο στάδιο υπήρξε σχετικά επιτυχής στον περιορισμό του ιού, οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις έγιναν βίαιες την περασμένη εβδομάδα, ενώ στο Κοσσυφοπέδιο ο νέος κυβερνών συνασπισμός αντιμετωπίζει ήδη μια απότομη αύξηση των λοιμώξεων. Οι διαδηλώσεις στη Σερβία συνεχίστηκαν ολοένα και πιο μαζικές μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Σε άλλες χώρες της περιοχής, όπως η Βόρεια Μακεδονία και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται επίσης, μαζί με πολλά προβλήματα μεταξύ των πολιτών για την κακή διαχείριση της νέας φάσης του ιού.

Ενώ οι αρχές στη Σερβία αρχικά πήραν μάλλον αψήφιστα τον «ανόητο ιό», ακόμη και όταν εμφανίστηκαν δραματικά νέα για την εξάπλωση του Covid-19 από την Ιταλία στις αρχές Μαρτίου, ωστόσο αργότερα επέβαλαν ένα από τα αυστηρότερα lockdowns της Ευρώπης.

Στη συνέχεια, στα τέλη Μαΐου, όλοι οι περιορισμοί καταργήθηκαν ξαφνικά, μόλις λίγες εβδομάδες πριν από τις εκλογές όπου το συντηρητικό Σερβικό Προοδευτικό κόμμα (SNS) του προέδρου Αλεξάντερ Βούτσιτς κατάφερε να κερδίσει σχεδόν το 65% των ψήφων σε ψηφοφορία την οποία μποϊκοτάρισαν τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν στο Βελιγράδι την Τρίτη την περασμένη εβδομάδα μετά την ανακοίνωση νέων μέτρων για lockdown της πρώτεύουσας. Πολλοί από τους διαδηλωτές, που προέρχονται από όλο το πολιτικό φάσμα, ισχυρίστηκαν ότι τα κυβερνητικά μέτρα είναι υποκριτικά αφού αρκετοί αξιωματούχοι εμφανίστηκαν θετικοί στον ιό μετά τους εορτασμούς για τη νίκη του SNS και την επανεκλογή Βούτσιτς. Οι παρατηρητές δήλωσαν ότι ο θυμός των διαδηλωτών επικεντρώνεται λιγότερο στο τελευταίο lockdown και περισσότερο στο γεγονός ότι η απόφαση για διεξαγωγή των εκλογών έθεσε αναμφισβήτητα τη ζωή των ανθρώπων σε κίνδυνο.

"Ο κ. Βούτσιτς προσπάθησε απεγνωσμένα να μετατρέψει τη Σερβία από ένα πολυκομματικό σύστημα σε ένα μονοκομματικό σύστημα και τελικά πέτυχε", δήλωσε ο Μάρκο Κιμέζιτς, ανώτερος ερευνητής στο Κέντρο Νοτιοανατολικών Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Γκρατς στην Αυστρία.

«Τώρα δεν υπάρχει κανένας άλλος τρόπος για να αποσυμπιέσει κανείς αυτήν την απογοήτευση εκτός από το να την βγάλει έξω στο δρόμο».

Σε μια προσπάθεια να αποσυνδεθούν από τη βία προηγούμενων κινητοποιήσεων, οι διαδηλωτές την Πέμπτη κάθισαν τηρώντας τις προβλεπόμενες μεταξύ τους αποστάσεις. Συμμετείχαν και πολλοί εργαζόμενοι από το νοσοκομείο του Βελιγραδίου που χειριζόταν ασθενείς Covid-19. Η Σερβία έχει καταγράψει περισσότερες από 18.000 περιπτώσεις και 380 θανάτους.

Ο Πέταρ Τζούριτς, ένας Σέρβος, έγινε σύμβολο των διαδηλώσεων της χώρας μετά από ομιλία του στα τοπικά μέσα ενημέρωσης την Τρίτη. Είπε ότι ο πατέρας του πέθανε από τον Covid-19 επειδή δεν μπόρεσε να αποκτήσει πρόσβαση σε έναν αναπνευστήρα και παραπονέθηκε ότι ο θάνατός του δεν καταχωρήθηκε επίσημα ότι οφείλεται στον ιό.

Ο πρόεδρος Βούτσιτς κατηγόρησε τον Τζούριτς για ψέματα και οι κυβερνητικές ταμπλόιντ έχουν δημοσιεύσει πολλές επιθέσεις εναντίον του. Σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη, ο κ. Βούτσιτς κατηγόρησε ξένες υπηρεσίες πληροφοριών, θεωρητικούς συνωμοσίας και εκστρατείες κατά του εμβολιασμού για τις διαμαρτυρίες. Ορισμένοι διαδηλωτές, εν τω μεταξύ, δήλωσαν ότι πίστευαν ότι οι χούλιγκαν του ποδοσφαίρου που είναι πιστοί στον κ. Βούτσιτς είχαν προσπαθήσει να προκαλέσουν βία για να τρομάξουν τους απλούς ανθρώπους.

Παράλληλες εντάσεις και στο Κόσοβο

Στο Κοσσυφοπέδιο, ο θυμός αυξάνεται λόγω της αλλαγής στην κυβέρνηση που πραγματοποιήθηκε εν μέσω της πανδημίας και της ταχείας αύξησης του αριθμού των μολύνσεων.

Μια νέα κυβέρνηση με επικεφαλής τον Αλμπίν Κούρτι, που έκανε σημαία της τη μάχη κατά της διαφθοράς, ανέλαβε την εξουσία τον Φεβρουάριο λίγο πριν από την άνοδο των κρουσμάτων και θεωρείται ευρέως ότι χειρίζεται καλά την πανδημία. Ωστόσο, ο ίδιος και ο υπουργός υγείας του εκδιώχθηκαν μετά από μόλις 52 ημέρες για μια διαμάχη σχετικά με τον τρόπο χειρισμού των διαπραγματεύσεων με τη Σερβία, η οποία εξακολουθεί να μην αναγνωρίζει την ανεξαρτησία της πρώην επαρχίας της, η οποία ανεξαρτησία ανακηρύχθηκε το 2008.

Έτσι, επιλέχθηκε ένας νέος πρωθυπουργός, ο Αμπντουλάχ Χότι, από τη Δημοκρατική Ένωση του Κοσσυφοπεδίου (LDK), ο οποίος δεν ήταν υποψήφιος πρωθυπουργός στις πιο πρόσφατες εκλογές.

«Η κυβέρνηση του LDK ήταν εντελώς απροετοίμαστη» για να αντιμετωπίσει την πανδημία, δήλωσε η Ντόνικα Εμίνι, πολιτική αναλυτής με έδρα την Πρίστινα. «Ανέλαβαν τη διακυβέρνηση χωρίς να έχουν τη σωστή στρατηγική για το πώς να προχωρήσουν και δημιούργησαν σύγχυση μεταξύ των πολιτών».

Το Κοσσυφοπέδιο είχε καταγράψει 4.700 μολύνσεις και 101 θανάτους την Κυριακή. Ωστόσο, πολλοί, όπως η κ. Εμίνι , παραπονιούνται ότι τους έχουν απαγορευτεί οι εξετάσεις σε δημόσια νοσοκομεία, παρά το γεγονός ότι έχουν συμπτώματα.

Η περίπτωση της Βοσνίας

Στη γειτονική Βοσνία- Ερζεγοβίνη, οι εισαγγελείς διερευνούν γιατί μια εταιρεία που επιδίδεται στην παραγωγή βατόμουρων και που δεν έχει εμπειρία να αγοράσει ιατρικό εξοπλισμό, κέρδισε διαγωνισμό για την εισαγωγή αναπνευστήρων από την Κίνα.

Η Βοσνία έχει καταγράψει περισσότερες από 6.700 μολύνσεις και 219 θανάτους. Όπως και αλλού στην περιοχή, οι αριθμοί έχουν αυξηθεί απότομα τις τελευταίες εβδομάδες.