Είστε εδώ

Γιατί ο Ερντογάν ξεσηκώνει το ακραίο Ισλάμ κατά της Γαλλίας

Του Παναγιώτη Πάσχου

Με απόφαση του διευθυντή ασφαλείας της Αττικής, απαγορεύτηκαν την τελευταία στιγμή δύο πορείες ισλαμιστών στο κέντρο της Αθήνας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΓΑΔΑ αργά το βράδυ του Σαββάτου, «οι παραπάνω απαγορεύσεις αποφασιστήκαν επειδή υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια, λόγω ιδιαιτέρως πιθανής διάπραξης σοβαρών εγκλημάτων, ενώ απειλείται σοβαρά και η διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής στη συγκεκριμένη περιοχή, λαμβάνοντας υπόψη και την ισχύουσα υγειονομική νομοθεσία σχετικά με τα μέτρα πρόληψης και περιορισμού της διασποράς του κορονοϊού».

Πρόκειται λοιπόν για δύο συγκεντρώσεις που ειδικά η μία στρεφόταν απευθείας κατά του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και επρόκειτο να γίνει στην πλατεία Συντάγματος.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Θέλετε να τα ξέρετε όλα για την Ευρώπη; - Πατήστε ΕΔΩ για like στη σελίδα του EUROLETTER στο facebook

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Το πολύ ενδιαφέρον στην περίπτωση είναι ότι ως διοργανωτές εμφανίζονται κάποιοι ιρακινοί μετανάστες! Το πρόγραμμα προέβλεπε συγκέντρωση διαμαρτυρίας και στη συνέχεια πορεία στην γαλλική πρεσβεία. Όλα αυτά την ώρα που ακόμα ένας άνθρωπος, αυτή τη φορά ελληνορθόδοξος ιερέας, έπεσε θύμα δολοφονικής επίθεσης στην Γαλλία και ελάχιστες μέρες πριν τη στοχοποίηση της Γαλλίας και προσωπικά του Εμανουέλ Μακρόν ως δήθεν «εχθρούς του Ισλάμ» από τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Παράλληλα σχεδόν την ίδια ώρα είχε προγραμματιστεί (τυχαία, υποτίθεται…) να γίνει και πορεία Πακιστανών, δήθεν για το Κασμίρ, που όμως είχαν στο πρόγραμμα να κάνουν και μία στάση στην γαλλική πρεσβεία!

Νωρίτερα, την περασμένη Τετάρτη, περίπου 150 φανατικοί ισλαμιστές είχαν συγκεντρωθεί στην Ομόνοια κι έκαψαν σημαίες της Γαλλίας και φωτογραφίες του προέδρου της, Εμανουέλ Μακρόν.

 

 

Γιατί στοχοποιείται η Γαλλία

Γιατί η Γαλλία στοχοποιείται, ξανά και ξανά, από βίαιους εξτρεμιστές; Η Γερμανία, η Αγγλία, η Ιταλία και ακόμη και η Δανία - όπου δημοσιεύθηκαν για πρώτη φορά τα αμφιλεγόμενα σχέδια για τον Μωάμεθ - δεν έχουν αντιμετωπίσει παρόμοια βία.

Ο λόγος είναι απλός: Η καθαρή μορφή της κοσμικής κοινωνίας που επικρατεί στη Γαλλία και η ανοχή της κοινωνίας ακόμα και στη βλασφημία, ήταν τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά που πυροδότησαν τον ριζοσπαστισμό των ακραίων ισλαμιστών, οι οποίοι βρήκαν στην ακραία ρητορική του Τούρκου προέδρου Ερντογάν έναν σημαντικό σύμμαχο.

Συγκεκριμένα, ο τελευταίος γύρος βίας ακολουθεί τα δημοσιεύματα από τη σατιρική εφημερίδα Charlie Hebdo, λίγο πριν την έναρξη μιας δίκης για δολοφονική επίθεση στα γραφεία της της το 2015, δημοσιεύοντας εκ νέου σκίτσα του Μωάμεθ που θεωρούνται βλάσφημα και που είχαν προκαλέσει την επίθεση του Ιανουαρίου 2015 με 12 δημοσιογράφους νεκρούς από τις σφαίρες των ακραίων ισλαμιστών.

Παραδοσιακά, η γαλλική κοσμική κοινωνία απαιτεί από το κράτος να είναι ουδέτερο και απαιτεί σεβασμό στις θρησκείες στο δημόσιο χώρο, προκειμένου να αποφευχθεί η άνοδος της θρησκευτικής μισαλλοδοξίας.

Ένα από τα καθοριστικά χαρακτηριστικά αυτής της κοινωνίας είναι η ανοχή της σε αυτό που θεωρείται θρησκευτική βλασφημία - και, ειδικότερα, η ακραία έκφρασή της με τη μορφή σκίτσων όπως αυτές κατά του Μωάμεθ αλλά και του Ερντογάν.

Αυτή η ανυποχώρητη στάση της γαλλικής κοινωνίας υπέρ της ελευθερίας του λόγου, μαζί με τη σθεναρή στάση του Μακρόν απέναντι στις πειρατικές πολιτικές του Ερντογάν, έχουν κάνει την τουρκική πολιτική ελίτ να στραφεί εναντίον της Γαλλίας και να ενθαρρύνει τα ακραία ισλαμιστικά στοιχεία στη μεγάλη ευρωπαϊκή χώρα σε ενός είδους "θρησκευτικό πόλεμο".

Πρόκειται για μια ακόμα αδίστακτη πολιτική επιλογή του Ερντογάν που -αν δεν αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά στα αρχικά της στάδια- μπορεί να προκαλέσει διαλυτικές τάσεις στις δυτικές κοινωνίες.