Είστε εδώ

Σφίγγει ο κλοιός για Ερντογάν: Έκτακτη Σύνοδος ΕΕ- τηλεφώνημα Μέρκελ- Συνάντηση Δένδια Πομπέο

Τα πρώτα αποτελέσματα της μεγάλης διπλωματικής εκστρατείας στην οποία έχει επιδοθεί η Αθήνα, προκειμένου να απομονώσει πολιτικά την Τουρκία και να την αναγκάσει να σταματήσει τις παράνομες ενέργειές της, άρχισαν ήδη να έρχονται στη δημοσιότητα.

Από σήμερα και για τις επόμενες ημέρες θα δούμε τη διεθνή κοινότητα να συμπαρατάσσεται με τις θέσεις της Αθήνας και να αποδοκιμάζει (κάθε μέλος της με διαφορετικό τόνο και ύφος) τις πρακτικές Ερντογάν που απομονώνουν την Τουρκία και δημιουργούν συνθήκες αστάθειας στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, δηλαδή μια περιοχή που ήδη έχει πολλούς παράγοντες περιφερειακής αστάθειας, και προφανώς δεν χρειάζεται πρόσθετους.

Ευρώπη εναντίον Τουρκίας

Ήδη πριν από λίγο η Ευρωπαϊκή Ένωση έκανε δεκτό το ελληνικό αίτημα για έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της Ευρώπης και προσδιόρισε τη συνάντηση για το μεσημέρι της Παρασκευής 14 Αυγούστου. Με αυτό τον τρόπο διαψεύστηκαν οικτρά και όσοι (δυστυχώς κάποιοι κι εντός Ελλάδος) είχαν πιστέψει και αναπαράγει fake news ότι, δήθεν, η Ευρωπαϊκή Ένωση αρνήθηκε το ελληνικό αίτημα.

Ταυτόχρονα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζει τις αλλεπάλληλες τηλεφωνικές του επαφές, σε μια προσπάθεια να ενημερώσει, αλλά και να έχει στο πλευρό του όσο περισσότερους κι όσο ισχυρότερους πολιτικούς ηγέτες είναι δυνατόν.

Ηχηρή παρέμβαση από το Ισραήλ

Για να αντιληφθούμε καλύτερα τα αποτελέσματα της διπλωματικής προσπάθειας της ελληνικής κυβέρνησης, ας δούμε την ανακοίνωση σήμερα της κυβέρνησης του Ισραήλ: «Το Ισραήλ παρακολουθεί προσεκτικά την αύξηση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο. το Ισραήλ εκφράζει την πλήρη υποστήριξη και αλληλεγγύη του στην Ελλάδα, στις θαλάσσιες ζώνες της και στο δικαίωμα καθορισμού της ΑΟΖ της».

Σηκώνει το τηλέφωνο η Μέρκελ

Απολύτως αξιόπιστες πληροφορίες του euroletter αναφέρουν ότι η καγκελάριος Μέρκελ πρόκειται να επικοινωνήσει και πάλι με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και μάλιστα πριν την έκτακτη Σύνοδο ΥΠΕΞ της Ευρωπαϊκής Ένωσης (δεν αποκλείεται η επικοινωνία να γίνει ακόμα και σήμερα) προκειμένου να του εξηγήσει ότι οι πρωτοβουλίες τις οποίες αναλαμβάνει η Άγκυρα δημιουργούν μόνιμη εστία τριβών και αναταραχής στον ευαίσθητο τομέα της ανατολικής Μεσογείου και ότι, εάν ο Ερντογάν θελήσει να τραβήξει το σκοινί- τότε η ΕΕ θα σταθεί στο πλευρό των δυο κρατών- μελών της, της Ελλάδας και της Κύπρου.

Θυμίζουμε ότι ήταν η αποφασιστική παρέμβαση της Άγκελα Μέρκελ που απέτρεψε προ περίπου τριών εβδομάδων την παρουσία του Ορούτς Ρέις στα διεθνή ύδατα, όπου η Ελλάδα έχει βάσει του Δικαίου της Θάλασσας, κυριαρχικά δικαιώματα.

Βλέπει εκτάκτως τον Πομπέο ο Δένδιας

Χθες ξεκίνησε η μίνι περιοδεία του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στην κεντρική Ευρώπη. Ωστόσο, οι εξελίξεις στη νοτιοανατολική Μεσόγειο και η διπλωματική πίεση που ασκεί η Ελλάδα, οδήγησαν στην απόφαση για έκτακτη συνάντηση του κ. Πομπέο με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια, η οποία θα πραγματοποιηθεί στη Βιέννη την Παρασκευή.

Ευρώπη, Ισραήλ και ΗΠΑ, δηλαδή οι δυνάμεις -κλειδιά της διεθνούς κοινότητας, παίρνουν αργά αλλά σταθερά θέση δίπλα στις ελληνικές θέσεις, βάζοντας απέναντι τις πειρατικές πρακτικές του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ασφαλώς είναι πλήρως απομονωμένος, καθώς δεν υπάρχει ούτε μία χώρα που να στηρίζει την απόφαση της Άγκυρας για δήθεν «έρευνες» σε μια θαλάσσια περιοχή όπου η Ελλάδα έχει κυριαρχικά δικαιώματα, αλλά και τη σταθερή επιδίωξη της Τουρκίας για ένταση και πρόκληση θερμού επεισοδίου με την Ελλάδα.