Είστε εδώ

Πώς ο Μητσοτάκης οδήγησε τον Ερντογάν σε αδιέξοδο

Το κρίσιμο τηλεφώνημα της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ προς τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ήταν αυτό που αποσυμπίεσε την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και διαφύλαξε την περιοχή από ένα θερμό επεισόδιο με απρόβλεπτες συνέπειες για όλους και φυσικά για την Ελλάδα.

Ο «σουλτάνος» αντελήφθη ότι απέναντί του ορθώνεται όχι απλώς η πανίσχυρη καγκελάριος, αλλά ένας ολόκληρος άξονας που απαιτεί την εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου και τον τερματισμό των προκλήσεων στις οποίες συστηματικά επιδίδεται η Άγκυρα, ειδικά τους τελευταίους μήνες.

Ο άξονας αυτός αποτελείται κυρίως από το τρίγωνο «Αθήνα- Παρίσι- Βερολίνο» κι εμπλουτίζεται από άλλες ευρωπαϊκές δυνάμεις, όπως η Αυστρία και η Ιταλία, οι οποίες αντιλαμβάνονται τι σημαίνουν οι «τουρκικοί τσαμπουκάδες» για το Διεθνές Δίκαιο, με το οποίο είναι εναρμονισμένα και τα δικά τους συμφέροντα.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Θέλετε να τα ξέρετε όλα για την Ευρώπη; - Πατήστε like στη σελίδα του EUROLETTER στο facebook

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Του τηλεφωνήματος Μέρκελ προς Ερντογάν, είχε προηγηθεί επικοινωνία του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με την Άγκελα Μέρκελ, ως συνέχεια της μακράς διπλωματικής εκστρατείας που έχει ξεκινήσει από καιρό η Αθήνα κυρίως προς τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, με κύριο σκοπό να εξηγήσει ι θα σήμαινε για το ευρωπαϊκό κεκτημένο μια περαιτέρω ανοχή στις πειρατικές πολιτικές Ερντογάν. Ο κ. Μητσοτάκης σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου ξεκαθάρισε στην κ. Μέρκελ ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να ανεχθεί καμία παραβίαση της περιοχής στην οποία έχει κυριαρχικά δικαιώματα, δίνοντας έτσι με σαφή τρόπο το μήνυμα ότι το θερμό επεισόδιο θα είναι μονόδρομος.

Πριν από αυτή την επικοινωνία, υπήρξε μια συστηματική επιχείρηση δημιουργίας του ελληνογαλλικού άξονα καθώς ο κ. Μητσοτάκης έχει αναπτύξει στενή επικοινωνία με τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. Ο Γάλλος ηγέτης επανειλημμένως έχει κατακεραυνώσει την Άγκυρα για την τακτική της να επιχειρεί τη δημιουργία τετελεσμένων σε αντίθεση προς το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, από τον Έβρο και το μεταναστευτικό έως την Αγία Σοφία και το Καστελόριζο, ενώ έφτασε να γράψει μήνυμα στην ελληνική γλώσσα με το οποίο εξέφραζε την πλήρη υποστήριξή του στις πάγιες ελληνικές θέσεις. 

Νωρίτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε φροντίσει να αποτρέψει μαζική εισβολή μεταναστών από τον Έβρο και μάλιστα είχε καταφέρει να πείσει τους ηγέτες της Ευρώπης (φον ντερ Λάιεν, Μισέλ, Μπορέλ και Σασόλι) να σχηματίσουν προσωπική άποψη για την κατάσταση στον Έβρο, πετώντας με ελικόπτερο πάνω από τα ελληνοτουρκικά σύνορα. Ήταν μια φιλόδοξη προσπάθεια να αποκτήσουν ιδία αντίληψη οι ηγέτες της Ευρώπης για τις μεθόδους και τις πρακτικές της Τουρκίας.

Σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα του διπλωματικού μαραθωνίου, ο κ. Μητσοτάκης φρόντιζε πάντοτε οι παρεμβάσεις του να μην δημιουργούν αντιπαλότητες, ούτε προσωπικές κόντρες. Στην περίφημη πενθήμερη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, ο Έλληνας πρωθυπουργός φυσικά υπερασπίστηκε τις θέσεις της χώρας μας που ήταν ταυτισμένες με την πρόταση της Κομισιόν, αλλά απέφυγε να δημιουργήσει οξύτητες με άλλες χώρες, όπως λχ την Αυστρία, η οποία στο μεν Ταμείο Ανάκαμψης ήταν απέναντι από τις δικές μας θέσεις, αλλά στο προσφυγικό και στις σχέσεις Ευρώπης- Τουρκίας συμπαρατάσσεται με τις ελληνικές θέσεις.

Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης είχε φροντίσει να αρχίσει να κλείνει παλαιές ανοικτές «τρύπες» στην εξωτερική μας πολιτική, όπως λχ το γεγονός ότι δεν είχαμε φροντίσει να προχωρήσουμε με έναν, έστω, γείτονά μας σε ανακήρυξη ΑΟΖ. Μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας ο ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας καλλιέργησε το κλίμα με την Ιταλία, διασκέδασε και τις επιφυλάξεις της Ρώμης και τελικά υπέγραψε την συμφωνία για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών με την Ιταλία. Ήδη αυτή την περίοδο κάνει τις ίδιες συζητήσεις με την πολύ πιο κρίσιμη Αίγυπτο.

Παίζοντας λοιπόν αυτό το «σιμουλτανέ» σκάκι ο Κυριάκος Μητσοτάκης αξιοποίησε στο έπακρο τις συμμαχίες στις οποίες θα μπορούσε να «ακουμπήσει» η Ελλάδα, περιμένοντας την Τουρκία να κάνει την επόμενη πειρατική της κίνηση. Αυτή ήταν η απόπειρα εξόδου του Ορούτς Ρέις. Τότε ο άξονας αυτός ενεργοποιήθηκε, ο Μακρόν απείλησε πέρα από σκέτες δηλώσεις και η Μέρκελ έκανε ένα οργισμένο τηλεφώνημα στον Ερντογάν, λέγοντάς του να μαζευτεί.

Η νέα μεγάλη διπλωματική επιτυχία της ελληνικής κυβέρνησης, επιβεβαιώνει το αξίωμα που λέει ότι η Τουρκία πραγματοποιεί τις εισβολές ή τις παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου προς όφελός της, μόνον όταν έχει το οκ ή τουλάχιστον την ανοχή της διεθνούς κοινότητας. Μόλις αυτά αρθούν, όπως τώρα, ο Τούρκος μαζεύεται.

Περί αυτού πρόκειται…