Είστε εδώ

Πώς η Ελλάδα ξαναγίνεται πρωταγωνίστρια στα Βαλκάνια

του Διαμαντή Σεϊτανίδη

Η εβδομάδα που πέρασε χαρακτηρίστηκε από αλλεπάλληλες συναντήσεις του πρωθυπουργού με ηγετικές φυσιογνωμίες των χωρών της Βαλκανικής, ιδιαίτερα των Δυτικών Βαλκανίων. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είδε τη Δευτέρα τον πρωθυπουργό της Σλοβενίας Γιάνεζ Γιάνσα, την Πέμπτη την πρωθυπουργό της Σερβίας Άνα Μπρνάμπιτς, τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ και τον προεδρεύοντα του συλλογικού προεδρείου της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης, Μίλοραντ Ντόντικ και την Παρασκευή τον πρωθυπουργό του Μαυροβουνίου Ζντράβκο Κριβοκάπιτς.

Τι κοινό έχουν όλα αυτά τα κράτη, που κάνει την Ελλάδα πρωταγωνίστρια στις εξελίξεις στα δυτικά Βαλκάνια και γενικότερα τη βαλκανική χερσόνησο; Πρώτον, επιδιώκουν την οικονομική τους ανάκαμψη και η Ελλάδα είναι η κοντινότερη χώρα που, όντας μέλος της ΕΕ και χωρίς να εμπλέκεται (όπως λχ η Βουλγαρία) με επιμέρους διενέξεις που αφθονούν στα Βαλκάνια, μπορεί να λειτουργήσει ως «καλός αγωγός» για προσέλκυση κεφαλαίων σε αυτές τις χώρες, αλλά και να βελτιώσει τις διμερείς οικονομικές της σχέσεις με καθεμιά από αυτές.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Θέλετε να τα ξέρετε όλα για την Ευρώπη; - Πατήστε ΕΔΩ για like στη σελίδα του EUROLETTER στο facebook

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Το δεύτερο είναι ακόμα πιο προφανές: Όλες αυτές οι χώρες θέλουν (άλλη γρήγορα, άλλη αργότερα) να αποτελέσουν μέρος τη μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας, δηλαδή να γίνουν πλήρη κράτη- μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ελλάδα και ειδικότερα ο πρωθυπουργός της έχει αναπτύξει ποικίλους στενούς δεσμούς με την ευρωπαϊκή ηγεσία αλλά και με όλους σχεδόν τους ηγέτες των άλλων κρατών και συνεπώς τα κράτη της δυτικής Βαλκανικής χρειάζονται έναν τέτοιο σύμμαχο, όπως ο Κυριάκος Μητσοτάκης ,στις Συνόδους Κορυφής, όταν συζητείται ο φάκελος καθεμιάς για τις ενταξιακές τους πορείες. Η Σλοβενία, βέβαια, είναι κράτος- μέλος, αλλά πέραν αυτής, οι υπόλοιπες πολύ θα ήθελαν: Η Σερβία έχει ακόμα δρόμο, η Βόρεια Μακεδονία δεν βλέπει την ώρα και τη στιγμή να μπει στην ευρωπαϊκή οικογένεια, ενώ το Μαυροβούνιο ξέρει ότι έχει ακόμα να επιλύσει πολλά θέματα, ωστόσο είναι βαθιά επιθυμία της ηγεσίας του να αποτελέσει μια μέρα έναν ακόμα κρίκο στην ισχυρή αλυσίδα των κρατών- μελών της ΕΕ.

Είτε πολιτικά, είτε θεσμικά, είτε οικονομικά, η Ελλάδα υπό τις σημερινές συνθήκες έχει όλες τις προδιαγραφές να πιστοποιήσει έμπρακτα τον πρωταγωνιστικό της ρόλο στις εξελίξεις στη βαλκανική και ειδικότερα στο δυτικό κομμάτι της. Η Τουρκία στις μέρες μας είναι πι απομακρυσμένη από ποτέ από την περιοχή, καθώς διαθέτει μόνο κάποια ερείσματα στην Αλβανία και πέραν αυτού, ουδέν.

Την ίδια ώρα, Ευρώπη και Αμερική ενδιαφέρονται εξαιρετικά για τις εξελίξεις στην περιοχή, καθώς από τη μια επιθυμούν να έχουν «σβηστή» την εστία δημιουργίας προβλημάτων που λέγεται «Βαλκάνια, η πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης» κι από την άλλη το άνοιγμα των βαλκανικών οικονομιών δημιουργεί προφανές ενδιαφέρον στην επενδυτική κοινότητα των ΗΠΑ και της ΕΕ. Η συγκυρία είναι ιδανική κι η Ελλάδα σκοπεύει να την αξιοποιήσει πλήρως!

Πηγή: Political