Είστε εδώ

Πώς η Ελλάδα αυξάνει την ισχύ της μέσα στο ΝΑΤΟ

Στη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ -δια τηλεδιάσκεψη-ς μετείχε χθες ο Νίκος Δένδιας, προκειμένου να ετοιμαστεί η Σύνοδος Κορυφής της 14ης Ιουνίου, στο περιθώριο της οποίας θα πραγματοποιηθεί και η συνάντηση Μητσοτάκη- Ερντογάν.

Το πεδίο της Ατλαντικής Συμμαχίας είναι ένα ακόμα, στο οποίο η ελληνική κυβέρνηση αναπτύσσει τη στρατηγική της. Παρά το γεγονός ότι η Συμμαχία, και ειδικά ο Γενικός της Γραμματέας Γενς Στόλτενμπεργκ διακρίθηκε για τη φιλοτουρκική του στάση μέσα στο 2020 όταν η γείτων χώρα πραγματοποιούσε τη μια μετά την άλλη τις απειλές και τις προκλήσεις σε βάρος της Ελλάδας, ωστόσο η κυβέρνηση θεωρεί ότι κι από εκεί μπορεί να αποκομίσει οφέλη και να ενισχύσει το διεθνές της προφίλ. Άλλωστε, η χώρα μας συμμετέχει ενεργά στον στρατηγικό σχεδιασμό του ΝΑΤΟ, με κύριο γνώμονα την προάσπιση του εθνικού συμφέροντος. Υπενθυμίζεται ότι στη Σύνοδο των Υπουργών Αμύνης του ΝΑΤΟ τον Φεβρουάριο του 2016, με κοινή πρωτοβουλία της χώρας μας, της Γερμανίας και της Τουρκίας, αποφασίστηκε η νατοϊκή δραστηριότητα στο Αιγαίο, απώτερος στόχος της οποίας είναι η  αντιμετώπιση της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης, αλλά και η προστασία των ανθρώπινων ζωών από τους παράνομους διακινητές και από τα δίκτυα εμπορίας ανθρώπων.

Ενότητα

Σε αυτό το πλαίσιο ο υπουργός Εξωτερικών έκανε εκτενή αναφορά στις αξίες πάνω στις οποίες βασίζεται η Συμμαχία, θέλοντας από τη μια μεριά να τονώσει το αίσθημα ενότητας των χωρών μελών κι από την άλλη να αναδείξει χώρες, όπως η Τουρκία με τα πολλά «ανοικτά θέματα» που έχει με το ΝΑΤΟ, οι οποίες έχουν εκτεθεί συνάπτοντας σχέσεις και συμμαχίες με δυνάμεις που είναι απέναντι στην Ατλαντική Συμμαχία.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Θέλετε να τα ξέρετε όλα για την Ευρώπη; - Πατήστε ΕΔΩ για like στη σελίδα του EUROLETTER στο facebook

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Λευκορωσία

Συναφής με τις θέσεις που εξέφρασε για ενότητα και ενιαία δράση της Συμμαχίας ήταν η αναφορά Δένδια και στην πρόσφατη κρατική αεροπειρατεία από την κυβέρνηση της Λευκορωσίας, καθώς αυτή προκάλεσε την οργή ολόκληρης τη Δύσης και αναμένεται να αποτελέσει ένα από τα κύρια θέματα της συνάντησης κορυφής Μπάιντεν- Πούτιν.

Κλιματική Αλλαγή- Κίνδυνοι από Νέες Τεχνολογίες

Στη συνέχεια ο Έλληνας ΥΠΕΞ έδειξε ότι στη Σύνοδο εκπροσωπεί μια χώρα και μια κυβέρνηση η οποία μελετά το διεθνές τοπίο κι εντοπίζει σημεία κινδύνου κι αποσταθεροποίησης. Είπε δηλαδή ότι το ΝΑΤΟ θα πρέπει να αντιμετωπίσει νέες προκλήσεις, τόσο γεωγραφικές, όσο και τομεακές, όπως η κλιματική αλλαγή και η χρήση νέων τεχνολογιών από ανατρεπτικά στοιχεία.

ΝΑΤΟ- Ρωσία

Ο Νίκος Δένδιας επανέφερε στο τραπέζι την ανάγκη της διττής προσέγγισης του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία (άμυνα και αποτροπή από την μία πλευρά και διάλογος από την άλλη), πράγμα που αποτυπώθηκε και στις συνομιλίες που είχε σε θερμό κλίμα με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ πριν από λίγες ημέρες, όταν επισκέφθηκε το Σότσι. Άλλωστε το Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ρωσίας επαναλειτούργησε το 2016 και διεξάγονται περιοδικές συναντήσεις σε επίπεδο Μονίμων Αντιπροσώπων στις Βρυξέλλες, κατά τις οποίες συζητούνται ζητήματα που άπτονται της κρίσεως στην Ουκρανία, της κατάστασης στο Αφγανιστάν, των υβριδικών απειλών και διενεργούμενων νατοϊκών και ρωσικών στρατιωτικών ασκήσεων. Παράλληλα, ο ΥΠΕΞ της Ελλάδος ζήτησε ενίσχυση των εταιρικών σχέσεων της Συμμαχίας και με άλλες χώρες όπως η Ινδία.

Αφγανιστάν

Επειδή η σημερινή Ελλάδα δεν ασχολείται ως μέλος του ΝΑΤΟ μόνο με τα ζητήματα της περιοχής της, ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε και στο «αγκάθι» του Αφγανιστάν, όταν ζήτησε τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας ακόμα και μετά τη αποχώρηση των τελευταίων ΝΑΤΟϊκών στρατιωτών από τα εδάφη του. Η αποστολή Resolute Support Mission (RSM) στο Αφγανιστάν ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2015, μετά την ολοκλήρωση της επιχείρησης ISAF τον Δεκέμβριο του 2014.

ΝΑΤΟ- Ευρωπαϊκή Ένωση

Δεν ήταν δυνατό ο κ. Δένδιας να αφήσει έξω από την πολιτική του εισήγηση τη βελτίωση των σχέσεων του ΝΑΤΟ με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Έκανε λόγο για την ανάγκη ενίσχυσης της στρατηγικής εταιρικής σχέσης του ΝΑΤΟ με την Ευρωπαϊκή Ένωση, δίχως αποκλεισμούς και με πλήρη σεβασμό στην αυτονομία κάθε Οργανισμού. Το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ένωση, έχοντας είκοσι δύο (22) κοινά κράτη μέλη, αποτελούν δύο Οργανισμούς που μοιράζονται κοινά συμφέροντα, αξίες, αλλά και προκλήσεις στον τομέα της ασφάλειας. Αν και η θεσμική συνεργασία ΝΑΤΟ και ΕΕ χρονολογείται από το 2001, τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί σημαντική κινητικότητα όσον αφορά την ενίσχυση των κοινών δράσεων των δύο Οργανισμών, κάτι που η Αθήνα επιδιώκει να συνεχιστεί και να ενδυναμωθεί.