Είστε εδώ

Παραιτείται η κυβέρνηση Σάρατζ στη Λιβύη- Πως επηρεάζονται οι εξελίξεις στη Μεσόγειο

Ραγδαίες και μείζονες μεταβολές επιφέρει στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, αλλά και στην ελληνοτουρκική- ευρωτουρκική διένεξη στην ανατολική πλευρά της, η εκδήλωση πρόθεσης για παραίτηση από την εξουσία του επικεφαλής της κυβέρνησης της Λιβύης Φαγιέζ αλ Σάρατζ. Από τη μιαμεριά αυτή η εξέλιξη είναι πιθανό να τερματίσει τον εμφύλιο πόλεμο και την πολιορκία της Τρίπολης από τις αντίπαλες δυνάμεις του στρατάρχη Χάφταρ, αφετέρου είναι σίγουρο ότι θα προκαλέσει αλυσίδα εξελίξεων, ιδιαίτερα σε ότι αφορά την διένεξη Ελλάδος- Ευρώπης από τη μια και Τουρκίας από την άλλη, την μη επικυρωμένη από το λιβυκό κοινοβούλιο συμφωνία Λιβύης- Τουρκίας και γενικότερα τις εξελίξεις στην περιοχή.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Θέλετε να τα ξέρετε όλα για την Ευρώπη; - Πατήστε ΕΔΩ για like στη σελίδα του EUROLETTER στο facebook

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ο Σάρατζ ανακοίνωσε το βράδυ της Τετάρτης ότι πρόκειται να παραιτηθεί από την εξουσία έως τα τέλη του επόμενου μήνα. Πρόκειται για μία αναμενόμενη κίνηση, η οποία είχε συμφωνηθεί το προηγούμενο διάστημα από τις δυνάμεις της διεθνούς κοινότητας που μεσολαβούσαν για την παύση του εμφυλίου στη χώρα.

Η εξομάλυνση της κατάστασης στη Λιβύη πρόκειται αναμφίβολα να επηρεάσει και τις εξελίξεις στο μεταναστευτικό ζήτημα, καθώς η χώρα αυτή αποτελεί μία από τις βασικές πύλες που χρησιμοποιούν οι διακινητές ανθρώπων, προκειμένου να προωθήσουν δυστυχισμένους πρόσφυγες και μετανάστες από τις ζώνες- φωτιά των εμπόλεμων περιοχών, σε περιοχές της Ευρώπης.

Ο Σάρατζ ανακοίνωσε την πρόθεσή του να παραιτηθεί σε τηλεοπτική ομιλία του, δίνοντας έτσι άλλη διάσταση στην παράμετρο των στενών σχέσεων του με τον  Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καθώς είναι ο Σάρατζ που έβαλε την υπογραφή του στο παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο. 

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, είναι άγνωστο μέχρι τώρα το τι περιμένει τις τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί στη Λιβύη, ενισχύοντας την πλευρά Σάρατζ έναντι των δυνάμεων του Χάφταρ. Η αντίδραση της Άγκυρας αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον, τόσο στο μέτωπο της επίσημης διπλωματίας, όσο και σε κινήσεις του παρασκηνίου.