Είστε εδώ

Ο άνθρωπος που μιλάει στις καρδιές των Συριανών

του Διαμαντή Σεϊτανίδη

Γεννήθηκε, ζει κι εργάζεται στη Σύρο, όπως χιλιάδες συμπατριώτες του. Καθημερινά κυκλοφορεί στα σοκάκια της Ερμούπολης, πάνω του πέφτει η σκιά του Αη Νικόλα, της Ανάστασης, του Σαν Τζώρτζη. Είναι ένας από τους χιλιάδες Συριανούς.

Έχει, όμως, ένα μοναδικό προσόν που ως τώρα κανένας άλλος δεν μπόρεσε να αποδείξει: Ο Χάρης Βεκρής μπορεί με τον δικό του τρόπο να εντοπίζει πού «πονάει» το νησί και, επίσης, έχει τη μοναδική δυνατότητα να κινητοποιεί τους συμπολίτες του για να στηρίξουν τα αιτήματα βελτίωσης της κατάστασης στη Σύρο.

 

Το όνειρο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας

 

Πρώτα, συζήτησε με μια μικρή ομάδα συμπολιτών του το ενδεχόμενο να ξεκινήσει από τα κάτω, από την τοπική κοινωνία του νησιού, ένα κίνημα για να διεκδικήσει η Σύρος, με τη βαριά πολιτιστική κληρονομιά, τον τιμητικό τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης. Με έναν τρόπο που μόνο αυτός ξέρει, ο Βεκρής μίλησε στην καρδιά των Συριανών και η σελίδα στο facebook για την προσπάθεια αυτή γρήγορα γέμισε με χιλιάδες νησιώτες, αλλά και φίλους της Σύρου και της τεράστιας πολιτιστικής της κληρονομιάς από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Δυστυχώς όμως, ο τότε δήμαρχος Γ. Μαραγκός δεν πίστεψε σε αυτή την προσπάθεια και, με δεδομένο ότι τις υποψηφιότητες των πόλεων για Πολιτιστικές Πρωτεύουσες κινούν οι αντίστοιχοι δήμοι, η πρωτοβουλία αυτή δεν προχώρησε, με αποτέλεσμα να στενοχωρηθούν οι χιλιάδες Συριανοί που πείστηκαν από τον Χάρη Βεκρή και τη μικρή ομάδα που είχε δημιουργήσει για το σκοπό αυτό (οι σύγχρονοι managers αυτό το λένε project team), πράγμα που αποτέλεσε έναν επιπλέον παράγοντα της ήττας Μαραγκού στις επόμενες δημοτικές εκλογές του 2019.

 

Το πρωτοποριακό "Φεστιβάλ ΑΝΩ"

 

Την ανάγκη ανάδειξης του Σαν Τζώρτζη και, μέσω αυτού, της μοναδικότητας της Άνω Σύρου, ο Χάρης Βεκρής συζήτησε πριν από χρόνια με τον νέο, τότε, και δραστήριο Επίσκοπο των Καθολικών, Πέτρο Στεφάνου, και έτσι ξεκίνησε η προσπάθεια επισκευής του αρχαιότερου εκκλησιαστικού οργάνου στην Ελλάδα, που βρίσκεται στην κορυφή της Άνω Σύρου, στον Άγιο Γεώργιο. Γύρω από αυτό, μια ομάδα ανθρώπων με επίκεντρο τον Σεβασμιώτατο Πέτρο Στεφάνου και τον Χάρη Βεκρή, έστησαν το ετήσιο «Φεστιβάλ Άνω» που γρήγορα κατέκτησε όλους τους φίλους της εκκλησιαστικής μουσικής στην Ελλάδα -κι όχι μόνο- κι αύξησε τον τουρισμό της Σύρου τις ημέρες του Φεστιβάλ κατά μέσο όρο άνω του 30% (προ κορονοϊού, φυσικά).

 

Η πίεση για το Μεταφορικό Ισοδύναμο

 

Για τη στήριξη του Μεταφορικού Ισοδύναμου, ενός επιτυχημένου μέτρου που θεσμοθετήθηκε από την πολιτεία κατά της απομόνωσης των κατοίκων των νησιών,  ο Χάρης Βεκρής δημιούργησε πριν έναν χρόνο στο facebook την ομάδα «Νησιώτες υπέρ του Μεταφορικού Ισοδύναμου». Με 11.000 μέλη σήμερα, η ομάδα αυτή αποτελεί ένα δυναμικό παρατηρητήριο της εφαρμογής του μέτρου, προς όφελος των συμπολιτών μας που ζουν στα νησιά.  

 

Ο θησαυρός των νεοκλασικών της Σύρου, που χάνεται...

 

Εδώ και λίγους μήνες, ο άνθρωπος που «μιλάει στις καρδιές των Συριανών», αφού συνέστησε άλλη μια άτυπη ομάδα γύρω του, έχει ξεκινήσει κι αναδεικνύει το ΤΕΡΑΣΤΙΟ πρόβλημα των εγκαταλελειμμένων νεοκλασικών κτιρίων της Ερμούπολης και των άλλων περιοχών της Σύρου. Ο Βεκρής εξασφαλίζοντας τη συνεργασία του Συλλόγου Μηχανικών Μελετητών Νομού Κυκλάδων, μίλησε με ανθρώπους που είχαν ή έχουν τέτοια σπίτια κι αδυνατούν να τα συντηρήσουν λόγω της τεράστιας γραφειοκρατίας που απαιτείται. Χρησιμοποίησε το αγαπημένο του μέσο, το facebook, για να διαδώσει αυτή τη νέα του προσπάθεια. Πολύ γρήγορα η ομάδα «Τα νεοκλασικά της Σύρου εκπέμπουν SOS» γέμισε από εκατοντάδες σοκαριστικές φωτογραφίες μισογκρεμισμένων σπιτιών, απίστευτων τοιχογραφιών που καταστρέφονται μαζί με τους τοίχους, μοναδικής καλλιτεχνικής αξίας εμπνεύσεων στο εσωτερικό των παλιών Συριανών αρχοντικών μιας άλλης εποχής που δική μας υποχρέωση είναι να συντηρηθεί και να θυμίζει το πολιτιστικό εκτόπισμα αυτού του μικρού, αλλά υπέροχου από κάθε άποψη νησιού.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Θέλετε να τα ξέρετε όλα για την Ευρώπη; - Πατήστε ΕΔΩ για like στη σελίδα του EUROLETTER στο facebook

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Η φωνή της πρωτοβουλίας έφτασε μέχρι το Υπουργείο Πολιτισμού με ρεαλιστικά αιτήματα που νωρίτερα είχαν συζητηθεί στις διαδικτυακές συναντήσεις της ομάδας. Ούτε χρήματα ζητούν, ούτε τίποτα παραπάνω από το να ξεμπλέξει η προστασία των διατηρητέων κτιρίων από τη γραφειοκρατία που ταλαιπωρεί πολλές φορές επί χρόνια όσους θέλουν να πληρώσουν για να συντηρήσουν τα νεοκλασικά τους και να επιστρέψουν για να κατοικήσουν σε αυτά. Το θέμα έφτασε ως την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, η οποία το εξετάζει κι έχει υποσχεθεί ότι θα δώσει λύση. Ωστόσο, ο Βεκρής κι ομάδα του συνέχισαν να πιέζουν, ανεβάζοντας φωτογραφίες που δείχνουν κάτι, για το οποίο κανείς μας, ίσως, δεν θα μπορούσε να γνωρίζει: Ότι στο μικρό αυτό νησί των Κυκλάδων, στη Σύρο, υπάρχουν ΧΙΛΙΑΔΕΣ- ναι! Χιλιάδες!- διατηρητέα κτίρια, που κινδυνεύουν με άμεση κατάρρευση.

vekris1.jpg

Τελικά πριν από λίγες μέρες πέρασε στη Βουλή τροποποίηση νόμου, με πρωτοβουλία του υφυπουργού Περιβάλλοντος Νίκου Ταγαρά, που προβλέπει θεσμοθέτηση τριών Ειδικών Επιτροπών Επικινδύνως Ετοιμόρροπων ( Ε.ΕΠ.ΕΤ.) κτιρίων σε Σύρο, Ρόδο και Μυτιλήνη.

 

Ο Χάρης tsou.gr-ίζει

 

Κάπου ανάμεσα στην εργασία του, στην κοινωνική του ζωή και τις ασχολίες του με όλα όσα ακροθιγώς περιγράψαμε, ο Χάρης Βεκρής έχει δημιουργήσει και ένα πανελλήνιο κίνημα υπέρ του αγαπημένου του ποτού, του ούζου και για το σκοπό αυτό έχει μαζέψει κι αναδείξει στον ιστότοπό του tsou.gr (διαβάζεται τσού-γκρ) περισσότερες από 800 ετικέτες ούζου! 

 

Η Κοινωνία των Πολιτών της Σύρου, είναι παρούσα!

 

Ο Χάρης Βεκρής έχει αποδείξει, πια, ότι είναι ένας άνθρωπος που μιλάει στην καρδιά των Συριανών. Ξέρει τα προβλήματα του νησιού (κάτι που δεν είναι εύκολο για όποιον δε προσπαθεί), κι έχει αποδείξει - με το τοπικό κίνημα για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, με το «Φεστιβάλ ΑΝΩ», τους «Νησιώτες υπέρ του Μεταφορικού Ισοδύναμου και τώρα με το κίνημα προστασίας των νεοκλασικών κτιρίων, ότι μπορεί να βρίσκει λύσεις και να τις προτείνει σε όσους είναι αρμόδιοι για την επίλυση κάθε προβλήματος. Αν υπάρχει μια γνήσια κινητοποίηση της Κοινωνίας των Πολιτών με απτά, υπαρκτά αποτελέσματα, η περίπτωση της Σύρου και του Χάρη Βεκρή είναι κλασικό παράδειγμα προς μίμηση.

Κι αν κάποιος μπορεί, απλώς και μόνο με την ιδιότητα του πολίτη, να εντοπίζει προβλήματα, να παράγει λύσεις και να κινητοποιεί τους συμπολίτες του ώστε να δημιουργεί «κινήματα» για την ανάδειξη κι επίλυση των θεμάτων του νησιού, εύκολα μπορεί κανείς να αντιληφθεί πόσο μεγαλύτερες δυνατότητες θα έχει αυτό το ζωντανό κομμάτι της πρωτεύουσας των Κυκλάδων, αν ο πυρήνας του εξοπλιστεί και με μια θεσμική ιδιότητα που θα του επιτρέπει όχι μόνο να κινητοποιεί το νησί του, αλλά και να ανοίγει πόρτες για την αποφασιστική επίλυση όσων κρατούν πίσω, μια κοινωνία όπως η συριανή, που θέλει και μπορεί να τραβήξει αποφασιστικά μπροστά. Ο Χάρης Βεκρής και όλοι όσοι τον στηρίζουν στην ανάδειξη των «θέλω» της Σύρου, δείχνει τον δρόμο…