Είστε εδώ

Μητσοτάκης σε ΕΕ- ΝΑΤΟ: Δεν θα ανεχθώ πολιτική ίσων αποστάσεων

Τη γραμμή της ψύχραιμης αποφασιστικότητας επιλέγει ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απέναντι στη νέα πρόκληση της Τουρκίας, η οποία ήδη αναπτύσσει πολεμικά πλοία στη θαλάσσια περιοχή κοντά στη Ρόδο, το Καστελόριζο και την Κρήτη, στο πλαίσιο της νέας navtex που εξέδωσε η Άγκυρα και η οποία αποκλείει τμήματα της ΑΟΖ της Αιγύπτου, επικεντρώνοντας την ροκλητική της συμπεριφορά και τις παράνομες διεκδικήσεις της, στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται το απόγευμα να επικοινωνήσει με τον Γενικό Γραμματέα της Ατλαντικής Συμμαχίας Γενς Στόλτεμπεργκ, όπου θα του καταστήσει σαφές ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να ανεχθεί την ως τώρα στάση της Συμμαχίας, που είναι "πολιτική ίσων αποστάσεων" ανάμεσα στην Ελλάδα που σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και στην Τουρκία που το παραβάζει. 

Η αποφασιστική στάση της Αθήνας έχει κινητοποιήσει Βρυξέλλες, Ουάσιγκτον, Βερολίνο και Παρίσι και τα τηλέφωνα αυτή την ώρα έχουν "ανάψει" προκειμένου να μην κλιμακωθεί για άλλη μια φορά η ένταση στην ανατολική Μεσόγειο. 

Ωστόσο, η Ελλάδα δείχνει εντελώς αποφασισμένη να μην επιτρέψει στην Τουρκία την παραμικρή διεκδίκηση έναντι των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Ανακαλούνται οι άδειες στις Ένοπλες Δυνάμεις

Σε ανάκληση όλων των αδειών όλων των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων προχωρά το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, μετά την έκδοση νέας Navtex από την Τουρκία για έρευνες νοτίως της Μεγίστης και τον απόπλου του Oruc Reis από το λιμάνι της Αττάλειας, ως απάντηση της Άγκυρας στη συμφωνία Ελλάδας- Αιγύπτου για την ΑΟΖ.

Όσοι αξιωματικοί και υπαξιωματικοί βρίσκονται σε άδεια καλούνται να επιστρέψουν στις μονάδες τους άμεσα και δεν εγκρίνονται νέες άδειες. Ακόμα, σημειώνεται ότι παγώνουν όλες οι μεταθέσεις.

Υπενθυμίζεται πως όταν εκδόθηκε η προηγούμενη Navtex, είχαν ανακληθεί οι άδειες στο Πολεμικό Ναυτικό όχι όμως σε όλες τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι παρά τις απειλές της Τουρκίας τότε το Oruc Reis είχε παραμείνει στην Αττάλεια, ενώ από χθες έκλεισε το σύστημα εντοπισμού που φέρουν υποχρεωτικά όλα τα πλοία βάσει του διεθνούς δικαίου. Επίσης χθες εντοπίστηκαν στη Νάξο 13 τουρκικά πολεμικά που κατέβηκαν από τον Ελλήσποντο μέσω διεθνών υδάτων και σήμερα καταγράφεται κινητικότητα τουρκικών πολεμικών σκαφών ανοιχτά της Καρπάθου και του Καστελορίζου.

Η νέα Navtex ενεργοποιείται από σήμερα, 10 Αυγούστου, και θα ισχύει έως και τις 23 Αυγούστου, και αφορά έρευνες του Oruc Reis σε περιοχή νοτίως του συμπλέγματος της Μεγίστης.

Επίσης, από σήμερα το πρωί, στις 5:00, ενεργοποιείται και η παλαιότερη Navtex για την άσκηση με πραγματικά πυρά των τουρκικών πολεμικών πλοίων στη θαλάσσια περιοχή του Καστελόριζου.