Είστε εδώ

Το μήνυμα του Ιγκλέσιας στον Τσίπρα

του Διαμαντή Σεϊτανίδη

«Αποτύχαμε». Με αυτή τη λέξη έθεσε τέλος στην πολιτική του διαδρομή ο ηγέτης των Podemos, Πάμπλο Ιγκλέσιας, μετά τον καταποντισμό του στις περιφερειακές εκλογές της Ισπανίας, οι οποίες ανέδειξαν και πάλι νικήτρια την κεντροδεξιά.

«Αποτύχαμε», λοιπόν. Δεν ξέρω τι πιάνει τους πολιτικούς και λένε αλήθειες μόνο όταν φεύγουν από το στίβο. Μόλις λίγες μέρες νωρίτερα ο Ιγκλέσιας έκανε προτάσεις, έδινε υποσχέσεις, πίστευε ότι με τις απόψεις του μπορεί να βελτιώσει την κοινωνία. Τώρα τα παρατάει με ένα λιτό, αλλά και αληθινό «αποτύχαμε».

Είναι αλήθεια. Η Αριστερά δεν πρόσφερε λύσεις πουθενά. Στην Ισπανία, δοκιμάστηκε κι απέτυχε. Στην Ιταλία, καταποντίστηκε. Στη Γερμανία, ομοίως. Στη Βρετανία, δεν υπάρχει. Στη Γαλλία, παρακολουθεί τις εξελίξεις χωρίς να τις επηρεάζει. Στην Ελλάδα, έχασε τις εκλογές κι έκτοτε δεν μπορεί να συνέλθει. Όσο για τις πρώην κομμουνιστικές χώρες, δεν θέλουν καν να ακούν τη λέξη «αριστερά». Γιατί; Τι φταίει;

Νομίζω ότι φταίνε δυο πράγματα: Πρώτον, οι προσδοκίες που η αριστερά καλλιέργησε στους λαούς. Η αντίληψη ότι η Αριστερά «θα αλλάξει τον κόσμο» διαψεύδεται συνεχώς και παντού. Αριστεροί κυβερνούν κατά καιρούς σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, αλλά ο κόσμος δεν αλλάζει. Τόσο απλά, τόσο καθαρά. Κυβέρνησαν και χωρίς αντιπάλους επί δεκαετίες στην ανατολική Ευρώπη, άλλαξαν τον κόσμο σε αυτές, αλλά αυτό που οι λαοί ζούσαν, τους οδήγησε σε εξεγέρσεις που γκρέμισαν τα αριστερά καθεστώτα.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Θέλετε να τα ξέρετε όλα για την Ευρώπη; - Πατήστε ΕΔΩ για like στη σελίδα του EUROLETTER στο facebook

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Δεύτερον, φταίει η αδυναμία της Αριστεράς να προσαρμόσει τη στρατηγική της στόχευση, με δεδομένο ότι τον κόσμο δεν κατάφερε να τον αλλάξει. Εάν στον κύριο στόχος της απέτυχε, μόνη οδός επιβίωσης είναι ένας άλλος, πιο ρεαλιστικός και ελκυστικός στόχος. Αυτόν, η Αριστερά δεν τον έχει βρει, και δεν ξέρω αν τον ψάχνει καν.

Στην Ελλάδα, πάντως, ο Τσίπρας τον ψάχνει. Έχει δει από καιρό ότι εάν ο ΣΥΡΙΖΑ παραμείνει ένα κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς, αργά η γρήγορα θα έχει την τύχη των Podemos και του Πάμπλο Ιγκλέσιας. Προσπαθεί λοιπόν να ενσωματώσει και την κεντροαριστερά στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ, μέσω της «Προοδευτικής Συμμαχίας».

Δυστυχώς, η ακίνητη Αριστερά ως τώρα δε τον έχει αφήσει. Τον τραβάει προς τα αριστερά, αδύναμη να αρθρώσει μια νέα στρατηγική πρόταση για την ελληνική κοινωνία του 21ου αιώνα, μετά την αποτυχία της να «αλλάξει τον κόσμο» ως κυβέρνηση. Αντί για τους «ζουρνάδες» και τα «μ’ ένα νόμο κι ένα άρθρο», η Αριστερά στην Ελλάδα δεν έχει βρει νέο αφήγημα. Ούτε αλλού, στην Ευρώπη. Αποτέλεσμα: Μια- μια οι ευρωπαϊκές κοινωνίες την ξαναστέλνουν στα νηπιακά της ποσοστά. Χθες, ήταν η σειρά της Ισπανίας.

Αυτό είναι το μήνυμα του Πάμπλο Ιγκλέσιας στον Αλέξη Τσίπρα: «Άλλαξε, όσο είναι νωρίς. Με την Αριστερά, δεν θα πας πουθενά».

political