Είστε εδώ

Μακρόν: «Αυτό είναι το σχέδιο μου για μια πολιτική Ευρώπη, απέναντι στο δίπολο ΗΠΑ-Κίνα»

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν έκανε λόγο για την ανάγκη εκσυγχρονισμού των θεσμών της διεθνούς συνεργασίας, διατυπώνοντας την εκτίμηση ότι «το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών δεν παράγει πλέον σήμερα χρήσιμες λύσεις».

Σε συνέντευξή του στη γαλλική ιστοσελίδα Le Grand Continent, ο πρόεδρος της Γαλλίας υπογραμμίζει μεταξύ άλλων ότι «πρέπει να σημειωθεί ότι τα πλαίσια της πολυμερούς συνεργασίας έχουν σήμερα αποδυναμωθεί διότι είναι μπλοκαρισμένα».

Δεν μπορεί, πλέον, να είναι χρήσιμο το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

«Υποχρεούμαι να κάνω την διαπίστωση ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών δεν παράγει σήμερα χρήσιμες αποφάσεις̭· είμαστε όλοι συνυπεύθυνοι όταν ορισμένοι γίνονται όμηροι των κρίσεων της πολυμέρειας, όπως για παράδειγμα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας», λέει ο Εμανουέλ Μακρόν.

Με την εξαίρεση μίας βιντεοδιάσκεψης τον Απρίλιο, το Συμβούλιο Ασφαλείας παρέμεινε σιωπηλό απέναντι στην κρίση της πανδημία του κορονοϊού, της μεγαλύτερης κρίσης δημόσιας υγείας από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε ταυτόχρονα τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ότι τελεί υπό την επιρροή της Κίνας και η κυβέρνησή του έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες αποχώρησης από τον οργανισμό.

Σε αυτήν την διεθνή συγκυρία, το στοίχημα για τον Εμανουέλ Μακρόν είναι «η ενίσχυση και η οικοδόμηση μίας πολιτικής Ευρώπης», διότι «αν θέλουμε να δημιουργηθεί συνεργασία, θα πρέπει ισότιμοι πόλοι να οικοδομήσουν αυτήν την συνεργασία, γύρω από μία νέα πολυμερή συνεργασία, δηλαδή έναν διάλογο των διαφορετικών δυνάμεων για να αποφασίσουν από κοινού».

Νέα σχήματα συνεργασίας, νέους συνασπισμούς, εκσυγχρονισμός των θεσμών

«Οφείλουμε να επιτύχουμε επανεφευρίσκοντας χρήσιμα σχήματα συνεργασίας, συλλογικού σχεδιασμού, συνασπισμού διεθνών παραγόντων και οφείλουμε να επιτύχουμε στον εκσυγχρονισμό των θεσμών και την επανεξισορρόπηση των σχέσεων αυτών», προσθέτει ο πρόεδρος της Γαλλίας.

Για τον Εμανουέλ Μακρόν, μία ισχυρή Ευρώπη είναι «η μοναδική δυνατότητα για την επιβολή των αξιών μας, για την αποφυγή του σινοαμερικανικού διπόλου, τον κατακερματισμό, την επάνοδο εχθρικών περιφερειακών δυνάμεων».

Ο Εμανουέλ Μακρόν διατυπώνει επίσης την πλήρη διαφωνία με τις θέσεις που προβλήθηκαν στο άρθρο της γερμανίδας υπουργού Αμυνας Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ στο Politico, σύμφωνα με τις οποίες «οι ψευδαισθήσεις τηw ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας θα πρέπει να λάβουν τέλος: οι Ευρωπαίοι δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τον ζωτικής σημασίας ρόλο της Αμερικής ως παρόχου ασφάλειας».

«Πιστεύω ότι πρόκειται για παρανόηση της Ιστορίας. Ευτυχώς, η καγκελάριος Μέρκελ δεν βρίσκεται σε αυτήν την γραμμή, αν έχω καταλάβει καλά τα πράγματα» είπε για το θέμα αυτό ο Μακρόν.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα μας σεβαστούν ως συμμάχους παρά μόνο αν είμαστε σοβαροί με τους εαυτούς μας και αν είμαστε κυρίαρχοι με την δική μας άμυνα», λέει.

«Πιστεύω λοιπόν ότι η αλλαγή της αμερικανικής κυβέρνησης αποτελεί ευκαιρία για να συνεχίσουμε κατά τρόπο τελείως ειρηνικό και ήρεμο, αυτό που οι σύμμαχοι πρέπει να καταλαβαίνουν μεταξύ τους: έχουμε ανάγκη να συνεχίσουμε την οικοδόμηση της αυτονομίας μας για εμάς τους ίδιους, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες το κάνουν για τις ίδιες, όπως η Κίνα το κάνει για την ίδια», λέει ο πρόεδρος της Γαλλίας.

Απρόθυμη αντίδραση της Γερμανίας

Μετά την κριτική του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για άρθρο της υπουργού Άμυνας Άνεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπάουερ σχετικά με τις ευρω-αμερικανικές σχέσεις, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ απάντησε ότι η γερμανική κυβέρνηση συμμερίζεται την επιδίωξη της Γαλλίας για πιο αυτοτελή δράση της Ευρώπης. Ταυτόχρονα αναφέρθηκε στη σημασία της σχέσης μεταξύ Ευρώπης - Γερμανίας από τη μια και των ΗΠΑ από την άλλη. Ο Ζάιμπερτ εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι η Γερμανία και η Ευρώπη «πρέπει να αντιμετωπίσουν τις μεγάλες προκλήσεις της εποχής μας από κοινού με τις ΗΠΑ εάν θέλουμε να τις αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ζάιμπερτ παρέπεμψε επίσης «στις δεκαετίες συνεργασίας και φιλίας που συνδέουν τη Γερμανία και την Ευρώπη με τις ΗΠΑ». Ταυτόχρονα είπε πως «όλοι συμφωνούν με τους Γάλλους φίλους μας ότι εμείς στην Ευρώπη πρέπει να αναλάβουμε ακόμη μεγαλύτερη ευθύνη για τη δική μας ασφάλεια, για τη δική μας γειτονιά. Μοιραζόμαστε με τη Γαλλία τη φιλοδοξία να είμαστε ως Ευρωπαίοι ακόμη πιο ικανοί για αυτοτελή δράση».

Λίγο πριν από τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ στις αρχές Νοεμβρίου, η  Κραμπ-Κάρενμπάουερ έγραψε ένα άρθρο, το οποίο φιλοξενήθηκε στην διαδικτυακή πύλη Politico, με τίτλο «Η Ευρώπη χρειάζεται ακόμα την Αμερική». Η χριστιανοδημοκράτης (CDU) πολιτικός έγραφε ότι «οι ψευδαισθήσεις μιας ευρωπαϊκής στρατηγικής ανεξαρτησίας πρέπει να τελειώσουν: Οι Ευρωπαίοι δεν θα είναι σε θέση να αντικαταστήσουν τον αποφασιστικό ρόλο της Αμερικής ως φορέα παροχής ασφάλειας».

Ο Μακρόν επέκρινε τον σκεπτικισμό της: «Το θεωρώ παρερμηνεία της ιστορίας», είπε σε συνέντευξή του στο περιοδικό "Grand Continent" που δημοσιεύτηκε σήμερα. «Ευτυχώς, η Γερμανίδα καγκελάριος δεν ακολουθεί αυτή τη γραμμή, αν το έχω καταλάβει σωστά», πρόσθεσε ο Γάλλος πρόεδρος.

Πηγή:dpa