Είστε εδώ

Κορονοϊός στην Ευρώπη: Ο άγνωστος πόλεμος στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας

της Κατερίνας Λαζαρή

Κυβερνήσεις σε όλη την Ευρώπη παρακολουθούν στενά τον αριθμό των λοιμώξεων από κοροναϊό στις χώρες τους εστιάζοντας κυρίως στον αριθμό των ασθενών που χρειάζονται νοσοκομειακή περίθαλψη.

Σε απόλυτα νούμερα ακόμη και στην έξαρση κατά την πρώτη φάση της πανδημίας μέχρι και την κορύφωσή της, θεωρείται ότι το ποσοστό νοσηλείας ασθενών με covid-19 επί του συνόλου των κρουσμάτων παρέμεινε σχετικά χαμηλό, με σχετικές πάντα γεωγραφικές διακυμάνσεις. Ωστόσο τώρα αρχίζει να αυξάνεται στέλνοντας σήματα κινδύνου σε λιγότερο και περισσότερο ανεπτυγμένα συστήματα ανά την Ευρώπη.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Θέλετε να τα ξέρετε όλα για την Ευρώπη; - Πατήστε ΕΔΩ για like στη σελίδα του EUROLETTER στο facebook

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Στη χώρα μας, εξαιτίας ακριβώς της έλλειψης επάρκειας κλινών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, ειδικά κατά την έναρξη της πανδημίας, ήταν από την πρώτη στιγμή σαφές πως δεν πρέπει να αφεθεί το Σύστημα Υγείας να φθάσει στα όριά του, εξ ου και ελήφθησαν μέτρα στην κατεύθυνση αυτή, που στην πράξη κρίθηκε τελικά ότι απέδωσαν.

Άλλες ευρωπαϊκές χώρες ωστόσο με πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες περίθαλψης σε ΜΕΘ ξεπέρασαν κατά πολύ το όριο ελαστικότητας με δραματικά αποτελέσματα. Σε σχέση τώρα με την περασμένη άνοιξη, η κατακόρυφη κλιμάκωση στην πραγματοποίηση διαγνωστικών τεστ σε όλες τις χώρες της Ευρώπης κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού αλλά και το φθινόπωρο, δίνει πολύ περισσότερες καταγεγραμμένες περιπτώσεις. Την ίδια ώρα, τα νοσοκομεία απέχουν ακόμη από το να φθάσουν το όριο των δυνατοτήτων τους σε κλίνες ΜΕΘ παρά τα πολύ υψηλά ποσοστά σε θετικές διαγνώσεις.

Προς το παρόν, οι νοσοκομειακοί θάλαμοι και οι μονάδες εντατικής θεραπείας δείχνουν μια μικτή εικόνα: Σε ορισμένες χώρες που επλήγησαν σοβαρά την άνοιξη, η πληρότητα εξακολουθεί να είναι πολύ κάτω από την κορύφωσή της. Όμως, σε άλλες χώρες - κυρίως στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη - η ικανότητα είναι τώρα πολύ πιο περιορισμένη σε σύγκριση με ό,τι συνέβαινε ή τουλάχιστον με ό,τι είχε γίνει γνωστό κατά τον Μάρτιο και Απρίλιο.

Ένα άλλο σημείο ανησυχίας είναι η καθυστέρηση μεταξύ του χρόνου που ένα άτομο έχει θετική διάγνωση μέχρι την εμφάνιση οξέων συμπτωμάτων και η μεγάλη αστάθεια στην εικόνα κάποιων ασθενών, που σημαίνει ότι οι υψηλοί αριθμοί περιστατικών μπορούν γρήγορα να οδηγήσουν σε υπερπλήρη νοσοκομεία. Ο ερχομός του χειμώνα σε συνδυασμό με τα αναμενόμενα κρούσματα της εποχιακής γρίπης θα μπορούσε να περιπλέξει περαιτέρω τα πράγματα, ασκώντας δύσκολα διαχειρίσιμες ισχυρές πιέσεις στα εθνικά συστήματα υγείας.

Με βάση στοιχεία από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων, για τις μονάδες νοσηλείας και της ΜΕΘ στις διάφορες ευρωπαϊκές χώρες φαίνεται πως η  Βουλγαρία είναι η χώρα με τα υψηλότερα ποσοστά κάλυψης κλινών στα νοσοκομεία της ανά εκατομμύριο πολιτών και μαζί με αρκετές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης έχει φτάσει σε επίπεδα κοντά στο υψηλότερο ποσοστό πληρότητας που παρατηρήθηκε κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας του κοροναϊού νωρίτερα το 2020. Ακολουθούν η Τσεχία, η Γαλλία, η Πολωνία, το Βέλγιο, η Ουγγαρία, η Κροατία, η Πορτογαλία, η Ιταλία και η Αυστρία.

Η πληρότητα στις μονάδες εντατικής θεραπείας ήταν το αδύναμο σημείο κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας. Για τις χώρες της ΕΕ που επλήγησαν περισσότερο τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, σε αυτό το σημείο, τα επίπεδα εξακολουθούν να βρίσκονται κοντά στο μέγιστο επίπεδο πληρότητας όταν πρόκειται για μονάδες εντατικής θεραπείας. Αλλά η Ανατολική Ευρώπη δέχεται τα πιο ισχυρά πλήγματα.

Ένας δείκτης που βοηθάει να μετρηθεί πόσο γρήγορα εξαπλώνεται ξανά ο κοροναϊός, είναι αυτός που δείχνει πόσο γρήγορα τα νοσοκομεία γεμίζουν με νέους ασθενείς.

Στη λίστα με τις περισσότερες εισαγωγές σε νοσοκομεία ασθενών με covid-19 ανά 100.000 κατοίκων, την πρωτιά κατά τη δεύτερη φάση της πανδημίας που διανύουμε έχει η Γαλλία. Ακολουθούν η Κροατία, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Βέλγιο, η Ισπανία, η Σλοβενία, η Τσεχία, η Δανία, η Εσθονία και η Κύπρος.

Σημειώνεται πάντως πως ένα ενθαρρυντικό στοιχείο είναι ότι η πληρότητα των νοσοκομείων αυξάνεται σε όλες τις χώρες, αλλά με σχετικά χαμηλό ρυθμό σε σύγκριση με τις αρχές του 2020.