Είστε εδώ

ΗΠΑ: Αντιμέτωπος με την «εγχώρια τρομοκρατία» ο νέος υπουργός Εσωτερικής Ασφαλείας

Ο Αλεχάντρο Μαγιόρκας, ο οποίος έχει προταθεί από τον Τζο Μπάιντεν να αναλάβει το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας, δήλωσε σήμερα ότι θα εξουσιοδοτήσει το προσωπικό να συγκεντρώνει πληροφορίες για «εξτρεμιστικές απειλές» με «απολιτικό, μη κομματικό τρόπο», μετά τη βίαιη κατάληψη του Καπιτωλίου, στις 6 Ιανουαρίου.

«Η απειλή του εγχώριου εξτρεμισμού είναι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας», είπε ο Μαγιόρκας στην Επιτροπή Εσωτερικής Ασφάλειας της Γερουσίας, κατά την ακρόαση για την έγκριση του διορισμού του.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Θέλετε να τα ξέρετε όλα για την Ευρώπη; - Πατήστε ΕΔΩ για like στη σελίδα του EUROLETTER στο facebook

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ο Μαγιόρκας ήταν υφυπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας επί προεδρίας του Μπαράκ Ομπάμα. Εφόσον εγκριθεί ο διορισμός του, θα αναλάβει ένα πολύ διευρυμένο χαρτοφυλάκιο, στο οποίο υπάγονται 240.000 δημόσιοι υπάλληλοι, αρμόδιοι για τη φύλαξη των συνόρων, τη μετανάστευση, την κυβερνοασφάλεια, την αντιμετώπιση καταστροφών. Για να εγκριθεί ο διορισμός ο Μαγιόρκας χρειάζεται να λάβει τη θετική ψήφο της πλειοψηφίας στην Επιτροπή και κατόπιν της ολομέλειας της Γερουσίας. Δεδομένου ότι Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι διαθέτουν από 50 γερουσιαστές, την καθοριστική ψήφο αναμένεται να δώσει η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις.

Μια από τις σημαντικότερες προκλήσεις για τον Μαγιόρκας θα είναι να αντιστρέψει τη μεταναστευτική πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ, όπως έχει υποσχεθεί ο Τζο Μπάιντεν ότι θα κάνει. Ενδέχεται επίσης να αντιμετωπίσει και το πρόβλημα των «καραβανιών» των μεταναστών που θα φτάσουν ενδεχομένως από χώρες της Κεντρικής Αμερικής στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό.