Είστε εδώ

Η Μόρια «φωνάζει»: Μόνη λύση η κοινή ευρωπαϊκή απάντηση στο μεταναστευτικό

« Είναι ώρα για ισχυρότερη αλληλεγγύη στην ΕΕ στη διαχείριση του ασύλου και της μετανάστευσης» αναφέρει σε ανάρτησή του στο τουίτερ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Συγκεκριμένα, ο Νταβίντ Σασόλι σημειώνει: « Ενημερώθηκα από τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά ότι θα μεταβεί στη Μόρια αύριο για να εκτιμήσει την κατάσταση και την αναγκαία στήριξη των ανθρώπων που βρίσκονται σε κίνδυνο. Εξέφρασα τη στήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Είναι ώρα για ισχυρότερη αλληλεγγύη της ΕΕ στη διαχείριση του ασύλου και της μετανάστευσης»

Στο Δουβλίνο ΙΙ η ρίζα του κακού

Στην καρδιά του ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου βρίσκεται το σύστημα του Δουβλίνου - το οποίο καθορίζει τη χώρα που είναι υπεύθυνη για τη διαχείριση των αιτήσεων ασύλου - συνήθως η πρώτη χώρα εισόδου στην ΕΕ. Το Δουβλίνο ΙΙ οδήγησε τις χώρες που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, να φέρουν το μεγαλύτερο βάρος της μεταναστευτικής κρίσης.

Τον Νοέμβριο του 2017, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε την έκθεση του για συνολική μεταρρύθμιση των κανόνων του Δουβλίνου και την έναρξη των διαπραγματεύσεων με τις κυβερνήσεις της ΕΕ. Ωστόσο, η αδυναμία του Συμβουλίου και των αρχηγών των κρατών μελών, να διαμορφώσουν κοινή θέση για το ζήτημα, έχει προκαλέσει την καθυστέρηση, μέχρι και σήμερα, της έναρξης των διαπραγματεύσεων. 

Εκτός από τη μεταρρύθμιση στο σύστημα του Δουβλίνου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εργάζεται για την ενίσχυση των συνοριακών ελέγχων και τη βελτίωση της ικανότητας των κρατών μελών να εντοπίζουν ανθρώπους που εισέρχονται στην Ευρώπη. Κατά τη διάρκεια της προηγούμενης κοινοβουλευτικής θητείας, οι ευρωβουλευτές εργάστηκαν, επίσης, για τη δημιουργία κοινών κανόνων που θα διαχωρίζουν τους τακτικούς μετανάστες από τους πρόσφυγες, προκειμένου να διασφαλίσουν την ασφαλή και ίση μεταχείριση των αιτούντων άσυλο αλλά και ότι κάθε κράτος μέλος εκπληρώνει την υποχρέωση του στην επίλυση του προβλήματος.

Η Γερμανία ανησυχεί

Ο εκπρόσωπος της (κοινής) κοινοβουλευτικής ομάδας Χριστιανοδημοκρατών / Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) για θέματα εσωτερικής πολιτικής, Ματίας Μίντελμπεργκ, δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) ότι «η εξέλιξη στη Λέσβο καθιστά σαφές πόσο επείγουσα είναι μια ευρωπαϊκή απάντηση στο θέμα των προσφύγων. Μονομερείς δράσεις της Γερμανίας όμως δεν θα βοηθούσαν. Αυτό θα μπορούσε να δώσει την εντύπωση ότι η Γερμανία θέλει να τους δεχτεί μόνη της», είπε ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός .

Η συμπρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD) Σάσκια Έσκεν έγραψε στο τουίτερ : «Οι εικόνες από την Mόρια είναι συγκλονιστικές και αποτελούν ντροπή για την Ευρώπη. Το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εσωτερικών πρέπει να συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι θα πρέπει να επεξεργαστούν έναν μηχανισμό δίκαιης κατανομής. Αυτός ο μηχανισμός κατανομής θα πρέπει να καθιστά δυνατή τη μη καθυστέρηση των προθύμων να δεχτούν πρόσφυγες και την υποχρέωση των μη προθύμων να συμμετάσχουν με άλλο τρόπο».

Ο Πράσινος ευρωβουλευτής Έρικ Μάρκβαρντ αναφερόμενος στην πυρκαγιά της Μόριας είπε στο δημόσιο γερμανικό ραδιόφωνο (Deutschlandfunk) ότι «η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα μπορούσε τώρα να ελέγξει ποιες δυνατότητες εξακολουθούν να υπάρχουν ή ποιες νέες θα μπορούσαν να δημιουργηθούν. Σε τελευταία ανάλυση αρκετά ομοσπονδιακά κρατίδια, δήμοι και κοινότητες έδειξαν προθυμία να δεχθούν πρόσφυγες από τη Μόρια. Αυτό πρέπει να αξιοποιηθεί και να υποστηριχθεί οικονομικά αντί να εμποδίζεται από τον ομοσπονδιακό υπουργό Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ».

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Θέλετε να τα ξέρετε όλα για την Ευρώπη; - Πατήστε ΕΔΩ για like στη σελίδα του EUROLETTER στο facebook

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ο πρόεδρος της Επιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου  (Bundestag), ο φιλελεύθερος (FDP) πολιτικός Γκίντε Γιένζεν, τόνισε επίσης στο γερμανικό ραδιόφωνο ότι «ο ομοσπονδιακός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ δεν πρέπει πλέον να αποκλείει γενικώς την υποδοχή προσφύγων. Απαιτείται τώρα βοήθεια έκτακτης ανάγκης, ακόμη και αν επιδιώκεται από αυτόν ευρωπαϊκή λύση η οποία όμως εξακολουθεί να απέχει πολύ από το να βρεθεί».

Τέλος, ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος της Αριστεράς (Die Linke), Ντίτμαρ Μπαρτς, ζήτησε έκτακτη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επίλυση της ανθρωπιστικής καταστροφής στη Μόρια. 

Πηγή: Deutschlandfunk, dpa