Είστε εδώ

Η Κύπρος «βάζει δύσκολα» στην Ευρώπη

Χωρίς συμφωνία για τις κυρώσεις κατά Λευκορώσων αξιωματούχων με πρώτον τον Αλεξάντερ Λουκασένκο ολοκληρώθηκε το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, καθώς οι διαφορές ανάμεσα σε ορισμένα κράτη - μέλη δεν κατέστη δυνατό να γεφυρωθούν. Η Κύπρος μέχρι τέλος επέμεινε στη σκληρή στάση και συνεχώς ζητούσε παράλληλες κυρώσεις για φυσικά και νομικά πρόσωπα στην Τουρκία.

Η Κυπριακή Δημοκρατία είχε εμφανιστεί εξ αρχής προετοιμασμένη να επιμείνει στην άποψή της ότι κυρώσεις κατά αξιωματούχων από τη Λευκορωσία, θα πρέπει να συνοδεύονται από αντίστοιχες κυρώσεις κατά συγκεκριμένων φυσικών και νομικών προσώπων από την Τουρκία που έχουν λάβει ή υλοποιούν αποφάσεις για παράνομες δραστηριότητες σε ύδατα στα οποία η Κύπρος έχει κυριαρχία ή κυριαρχικά δικαιώματα.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Θέλετε να τα ξέρετε όλα για την Ευρώπη; - Πατήστε ΕΔΩ για like στη σελίδα του EUROLETTER στο facebook

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

«Δεν είναι μυστικό ότι μια χώρα δεν συμμετέχει στο πλαίσιο συναίνεσης» δήλωσε χαρακτηριστικά και με έκδηλη απογοήτευση ο ύπατος εκπρόσωπος για θέματα Εξωτερικής πολιτικής και Άμυνας της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, ο οποίος πρόσθεσε ότι το ζήτημα θα συζητηθεί στο Ευρωπαϊκού Συμβούλιο στις 24- 25 Σεπτεμβρίου.

Προσερχόμενος στο χθεσινό Συμβούλιο ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης (στη φωτο με τον Ζοζέπ Μπορέλ), δήλωσε ότι η παραβίαση των αρχών και των αξιών της ΕΕ δεν μπορεί να είναι «αλά καρτ» και πρόσθεσε ότι στη διπλωματία δεν υπάρχουν αδιέξοδα.

Όπως είναι φυσικό, αρκετοί Ευρωπαίοι διπλωμάτες θεωρούν ότι η Κύπρος με την απόφασή της να μπλοκάρει την κοινή απόφαση της ΕΕ στέλνει λάθος μήνυμα. Ωστόσο δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποβαθμίζουν την κυπριακή άρνηση, υποστηρίζοντας ότι η Λευκωσία δεν αντιτίθεται στην επιβολή κυρώσεων σε Λευκορώσους αξιωματούχους, αρκεί να υπάρξουν ανάλογες κυρώσεις και προς την πλευρά της Τουρκίας.

Η κυπριακή κυβέρνηση έχει ήδη ετοιμάσει έναν κατάλογο με φυσικά και νομικά πρόσωπα και περιμένει ανάλογες δράσεις από την ΕΕ. Έχει, επίσης, δηλώσει ότι θα συμφωνήσει με την επιβολή κυρώσεων σε αξιωματούχους της Λευκορωσίας, εφόσον τηρηθεί η απόφαση του άτυπου Συμβουλίου του περασμένου Αυγούστου.

Πάντως αρκετά κράτη - μέλη της ΕΕ εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους καθώς τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο η Γερμανία προσπαθεί να μεσολαβήσει προκειμένου να επιτύχει την αποκλιμάκωση της έντασης ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία και θεωρούν ότι πιθανές κυρώσεις κατά φυσικών και νομικών προσώπων που εμπλέκονται στις παράνομες έρευνες στα κυπριακά ύδατα, θα υπονόμευε αυτήν την μεσολαβητική προσπάθεια.

Όλα αυτά θα κριθούν, όπως είναι αναμενόμενο, σε 3 ημέρες, στο Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ.