Είστε εδώ

Η Ευρώπη μπροστά σε δεύτερο καθολικό lockdown

Του Παναγιώτη Πάσχου

Τα νέα μέτρα που προανήγγειλε το πρωί της Παρασκευής ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και παρουσίασε το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο αρμόδιος υφυπουργός Νίκος Χαρδαλιάς, δεν είναι η προσπάθεια αντιμετώπισης ενός ελληνικού προβλήματος. Παρόμοια μέτρα, πολλές φορές πιο σκληρά κι επώδυνα λαμβάνονται τις τελευταίες ημέρες σε όλο και περισσότερες χώρες της Ευρώπης, οι οποίες στο σύνολό τους βρίσκονται μπροστά στα ίδια φαινόμενα: Από τη μια, αύξηση των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού, αύξηση των πολιτών που νοσηλεύονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, αύξηση των διασωληνωμένων, κι από την άλλη, απειλή οικονομικής κατάρρευσης σε περίπτωση νέων εγκλεισμών, όπως εκείνοι της άνοιξης που οδήγησαν την Ευρώπη στη μεγάλη προσπάθεια εξεύρεσης πόρων για τη χρηματοδότηση της ανάκαμψης.

Παρόμοια, ίσως και χειρότερη από την ελληνική, είναι η κατάσταση στη Γαλλία. Τα καθημερινά κρούσματα στη χώρα αυτή, έφτασαν την εβδομάδα που μας πέρασε στο υψηλότερο επίπεδο από το τέλος του lockdown τον Μάιο, καθώς οι αύξηση των λοιμώξεων σε όλη την Ευρώπη συνεχίζει να «τραβά την ανηφόρα», δηλαδή να ακολουθεί μια σταθερή πρόοδο. Η εξέλιξη αυτή αυξάνει την προοπτική επιστροφής στους αυστηρότερους περιορισμούς που «κοκκάλωσαν» την ευρωπαϊκή οικονομία στο δεύτερο τρίμηνο του έτους: Ένα γενικευμένο lockdown.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Θέλετε να τα ξέρετε όλα για την Ευρώπη; - Πατήστε ΕΔΩ για like στη σελίδα του EUROLETTER στο facebook

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Η μεγάλη αύξηση στις λοιμώξεις στη Γαλλία (άνω των 10.000 την Πέμπτη) ήταν το πιο εντυπωσιακό ποσοστό μεταξύ των αυξήσεων σε άλλα κράτη στην Ευρώπη, με τα νέα κρούσματα στη Γερμανία να αυξάνονται την Παρασκευή σε πάνω από 2.000, ένα νούμερο που είναι το μεγαλύτερο από τα τέλη Απριλίου. Η Πορτογαλία την Πέμπτη ανέφερε τις περισσότερες νέες μολύνσεις του τελευταίου πενταμήνου, καθώς έφτασε τις 770, ενώ και στην Ισπανία τα κρούσματα αυξήθηκαν με βραδύτερο ρυθμό από την προηγούμενη ημέρα, αλλά εξακολουθούν να είναι πάνω από 4.500 ημερησίως.

Ειδικοί στον τομέα της υγείας συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι οι κοινωνικές συγκεντρώσεις, ιδίως νεότερων πολιτών, είναι οι μεγάλες υπεύθυνες για αυτή τη νέα έξαρση του κορονοϊού. Δεύτερη «ύποπτη» ομάδα είναι οι τουρίστες και γενικότερα οι ταξιδιώτες, που μεταφέρουν τον ιό από το ένα μέρος στο άλλο. Αυτή η ανοδική τάση απειλεί να εκτροχιάσει την προσωρινή ανάκαμψη της Ευρώπης, σε περίπτωση που οι κυβερνήσεις αναγκαστούν να ενισχύσουν περαιτέρω τους περιορισμούς στην κυκλοφορία, άρα και την εξομάλυνση της οικονομικής ζωής.

Ο δείκτης Travel and Leisure Stoxx 600 του τουρισμού και των ταξιδιών υποχώρησε περισσότερο από 3% την Παρασκευή, καθιστώντας αυτή την υποομάδα, την «πρωταθλήτρια» στις χειρότερες επιδόσεις, μέσα στο μεγάλο «καλάθι» των ευρωπαϊκών μετοχών. Οι μεγαλύτεροι χαμένοι ήταν οι αεροπορικές εταιρείες, με την International Consolidated Airlines Group SA και την EasyJet Plc να υποχωρούν κατά 11,6% και 8,3% αντίστοιχα. Η Whitbread Plc, διαχειριστής ξενοδοχείων και εστιατορίων του Ηνωμένου Βασιλείου, έχασε 4,4% μετά από αναφορές ότι η κυβέρνηση συζητά για τον περιορισμό του ωραρίου λειτουργίας των επιχειρήσεων φιλοξενίας ή το κλείσιμο ορισμένων εξ αυτών.

Οι πολιτικοί είναι απρόθυμοι να επιβάλουν νέα lockdowns, καθώς πιθανότατα θα δημιουργήσουν νέα προβλήματα στους πολίτες και τις οικονομίες των χωρών τους, αλλά μπορεί να αναγκαστούν να πάρουν τέτοιες αποφάσεις, εάν η ασθένεια δεν μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο.

Ο υπουργός Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου, Ματ Χάνκοκ, την Παρασκευή αρνήθηκε να αποκλείσει ένα δεύτερο καθολικό lockdown και δήλωσε ότι η αυξητική τάση των κρουσμάτων και η εισαγωγή τους σε νοσοκομεία σε ολόκληρη τη Βρετανία αντιπροσωπεύει μια «κρίσιμη καμπή». Η ημερήσια επιβάρυνση του υγειονομικού συστήματος του Ηνωμένου Βασιλείου ήταν κατά μέσο όρο πάνω από 3.300 την περασμένη εβδομάδα, δείχνοντας ότι οι λοιμώξεις το επιβαρύνουν σε επίπεδο που δεν είχε παρατηρηθεί από τον Μάιο.

«Η πανδημία επέστρεψε στις περισσότερες χώρες μας», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Πίτερ Αλτμάιερ πριν από μια τηλεδιάσκεψη με ομολόγους του της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η τάση οικονομικής ανάκαμψης στην Ευρώπη δεν εμποδίζεται και δεν απειλείται από τον αυξανόμενο αριθμό των μολύνσεων».

Τα κερδοσκοπικά παιχνίδια «οργίασαν» την Παρασκευή, διαδίδοντας ότι η ισπανική κυβέρνηση μπορεί να αναγκαστεί να θέσει την περιοχή της Μαδρίτης σε κάποιο είδος lockdown και ενδεχομένως να θέσει εκ νέου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τη χώρα. Η απότομη αύξηση των κρουσμάτων στην ισπανική πρωτεύουσα προκάλεσε πολιτική κρίση στην περιφερειακή διοίκηση και ανάγκασε την παρέμβαση του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ.

Ο αναπληρωτής επικεφαλής της δημόσιας υγείας της Μαδρίτης προκάλεσε δημόσια κατακραυγή την Τετάρτη όταν ανακοίνωσε απροσδόκητα ότι οι αρχές θα διατάξουν επιλεκτικά lockdowns και θα περιορίσουν τις συγκεντρώσεις πολιτών στις περιοχές που κατέγραψαν τα περισσότερα κρούσματα. Η πρωτοβουλία του αυτή, εξόργισε ορισμένα μέλη του κυβερνώντος συνασπισμού και προκάλεσε φήμες για ψήφο μη εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση του Λαϊκού Κόμματος.

Η Ιρλανδία αναμένεται να ανακοινώσει ότι τα περισσότερα μπαρ στο Δουβλίνο θα είναι κλειστά από το Σάββατο και ότι τα ταξίδια προς και έξω από την πόλη θα είναι περιορισμένα, ενώ η Αυστρία απαγορεύει τις εσωτερικές συγκεντρώσεις περισσότερων από 10 ατόμων από τη Δευτέρα, αφού μπαρ, κλαμπ και ιδιωτικά πάρτι τροφοδοτούν νέες λοιμώξεις. «Παρατηρούμε ότι έχουμε μια εκθετική αύξηση», δήλωσε ο καγκελάριος Σεμπάστιαν Κούρτς την Πέμπτη στη Βιέννη. «Πρέπει να αντιδράσουμε τώρα για να αποφύγουμε ένα δεύτερο κλείδωμα».

Συμπέρασμα: Όλα δείχνουν ότι η Ευρώπη πρέπει σύντομα να πάρει τη δύσκολη απόφαση: Μπορεί να χρειαστεί ένα δεύτερο καθολικό lockdown; Κι αν ναι, ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στην οικονομία; Από την άλλη, αν το καθολικό lockdown αποκλεισθεί, ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στη δημόσια υγεία;