Είστε εδώ

Η Ευρώπη εγκαταλείπει σταδιακά τον λαϊκισμό

Πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι η Ευρώπη (αλλά και γενικότερα η Δύση, αν λάβουμε υπόψη τη μείωση της απήχησης Τραμπ στις ΗΠΑ) εγκαταλείπει σταδιακά τον λαϊκισμό και στρέφεται προς πολιτικές δυνάμεις και πρόσωπα τα οποία αποδεδειγμένα μπορούν να λειτουργήσουν υπέρ των συλλογικών συμφερόντων των πολιτών και των δυτικών κοινωνιών. 

Σε δημοσκόπηση της έγκυρης ΥouGov στη Βρετανία, επαναβεβαιώθηκε ότι η χώρα είναι διχασμένη σχετικά με τη σχέση της με την Ενωμένη Ευρώπη, ωστόσο αυτή την περίοδο όσοι προτιμούσαν την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ είναι αρκετά αυξημένοι σε σχέση με τους Brexiteers. Δείτε το σχετικό γράφημα:

screenshot_2020-08-02_10.43.42.png

Είχε προηγηθεί το ενδιαφέρον παράδειγμα της Πολωνίας, η εκλογική μάχη στην οποία για το αξίωμα του προέδρου της χώρας είχε ξεκινήσει ως ένας "υγιεινός περίπατος" του λαϊκιστή προέδρου Αντρέι Ντούντα και κατέληξε την ημέρα των εκογών σε ένα πολιτικό θρίλερ, με τον Ντούντα να κερδίζει μόλις για 1,5% και τον ηττημένο της εκλογικής μάχης Τσαζσκόφσκι να προσβάλλει το εκλογικό αποτέλεσμα. 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Θέλετε να τα ξέρετε όλα για την Ευρώπη; - Πατήστε like στη σελίδα του EUROLETTER στο facebook

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Αλλά και στην ισχυρότερη χώρα της Ευρώπης, τη Γερμανία, παρατηρείται μια ουσιαστική αποδυνάμωση του λαϊκιστικού ακροδεξιού AfD, το οποίο είχε φτάσει να προβάλλει έως και ως αξιωματική αντιπολίτευση, ενώ τώρα, όπως δείχνει σχετική δημοσκόπηση, υποχωρεί σημαντικά στα επίπεδα του 8%. Μείωση των ποσοστών του καταγράφει και το αριστερό λαϊκιστικό Die Linke την ώρα που τα δυο συγκυβερνώντα  κόμματα, οι Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ και οι Σοσιαλδημοκράτες του Σολτς εμφανίζονται να κυριαρχούν απολύτως στο πολιτικό σκηνικό της χώρας. 

screenshot_2020-08-02_10.43.23.png

Στη γειτονική μας Ιταλία, μετά από μια περίοδο που η λαϊκιστική Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι ενδυναμωνόταν κι απειλούσε τα συγκυβερνώντα κόμματα (Πέντε Αστέρια και Δημοκρατικό Κόμμα), τον τελευταίο καιρό δείχνει εμφανή σημάδια αποδυνάμωσης και ο χαρισματικός Σαλβίνι έχει ελπίδες να κερδίσει τις εκλογές μόνο εάν τον στηρίξει ολόκληρη η ιταλική κεντροδεξιά (που όμως δεν έχει βρει το πρόσωπο το οποίο θα μπορούσε να κερδίσει τον σημερινό κυβερνητικό συνασπισμό, οπότε αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να στηρίξει τον Σαλβίνι). 

Στην Ισπανία οι Podemos και στην Ελλάδα ο ΣΥΡΙΖΑ κάνουν μια σημαντική προσπάθεια να απομακρυνθούν από το παλαιό, "ριζοσπαστικό" τους παρελθόν και να προσεγγίσουν πιο μετριοπαθείς πολιτικές θέσεις, στρεφόμενοι προς την κεντροαριστερά. Οι Podemos ήδη είναι κυβερνητικός εταίρος του πρωθυπουργού Σάντσεθ ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εγκαταλείψει τη λαϊκιστική ρητορική με την οποία γιγαντώθηκε πολιτικά και εν πολλοίς κυβέρνησε τη χώρα μας. 

Στη Γαλλία η απήχηση της ακροδεξιάς λαϊκίστριας Μαρίν Λεπέν παραμένει, μεν, σε υψηλά επίπεδα, ωστόσο είναι όλο και σαφέστερο ότι πολύ δύσκολα θα είχε τύχη στις επόμενες προεδρικές εκλογές απέναντι στον Εμανουέλ Μακρόν, υπό την προϋπόθεση ότι οι μεταρρυθμίσεις του τελευταίου θα παράξουν αποτέλεσμα μέχρι τις εκλογές και δεν θα υπονομευθούν από τις κοινωνικές αντιδράσεις που ήδη προκαλούν.