Είστε εδώ

Η Ευρώπη απειλεί με κυρώσεις όσους ενισχύουν τον εμφύλιο στη Λιβύη

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε συμφώνησαν στις προτάσεις του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και εξέδωσαν μια κοινή δήλωση προειδοποίησης για επιβολή κυρώσεων εάν οι στρατιωτικές εχθροπραξίες συνεχίσουν να εξελίσσονται στη Λιβύη την ώρα που εξωτερικές δυνάμεις (δηλαδή η Τουρκία) συνεχίζουν να παρεμβαίνουν.

«Είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε την πιθανή χρήση κυρώσεων σε περίπτωση παραβίασης του εμπάργκο στη θάλασσα, στην ξηρά ή στον αέρα», δήλωσαν οι τρεις κορυφαίοι Ευρωπαίοι ηγέτες. Η δήλωση, που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση των τριών για να συζητήσουν την επιδεινούμενη κατάσταση στη χώρα της Βόρειας Αφρικής, υπενθύμισε ότι η ζωή -και η ανάγκη της Ενωμένης Ευρώπης να παίρνει θέση- συνεχίζονται πέρα ​​από τις διαπραγματεύσεις για το πακέτο προϋπολογισμού και ανάκαμψης της ΕΕ.

«Έχουμε σοβαρές κοινές ανησυχίες σχετικά με τις αυξημένες στρατιωτικές εντάσεις σε αυτή τη χώρα και τον αυξημένο κίνδυνο περιφερειακής κλιμάκωσης», ανέφεραν οι Μέρκελ, Μακρόν και Κόντε. «Καλούμε λοιπόν όλα τα κόμματα της Λιβύης και τους ξένους υποστηρικτές τους σε άμεση παύση των μαχών και σε διακοπή της τρέχουσας στρατιωτικής σύρραξης σε ολόκληρη τη χώρα».

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ενημερωθείτε για Όλα στην Ευρώπη - Πατήστε like στη σελίδα του EUROLETTER στο facebook

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Μέχρι στιγμής, η ΕΕ δεν κατάφερε να επιβάλει στα Ηνωμένα Έθνητη θέση της επιβολής εμπάργκο για όπλα στις αντιμαχόμενες φατρίες στη Λιβύη και για διεθνή συμφωνία με σκοπό την παύση της στρατιωτικής σύρραξης.

Τρίτες χώρες και Οργανισμοί έχουν επανειλημμένα μεσολαβήσει, συμπεριλαμβανομένης μιας πρόσφατης απειλής από την Αίγυπτο για στρατιωτική δράση υπέρ του ισχυρού αντάρτη Χαλίφα Χαφτάρ, ως απάντηση σε παρεμβάσεις της Τουρκίας για ενίσχυση της κυβέρνησης που υποστηρίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη.

Οι ηγέτες της ΕΕ δήλωσαν ότι θα περιμένουν προτάσεις από τον επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής του μπλοκ, Ζοζέπ Μπορέλ, αλλά η δήλωσή τους φαίνεται να αυξάνει την πιθανότητα κυρώσεων κατά της Τουρκίας και της Αιγύπτου, καθώς και της Ρωσίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, τα οποία υποστηρίζουν επίσης τον Χαφτάρ.