Είστε εδώ

Γιατί το μεγαλύτερο πρόβλημα της Τουρκίας στη Μεσόγειο είναι το Καστελλόριζο

του Διαμαντή Σεϊτανίδη

Η νέα προκλητική παρουσία του τουρκικού σκάφους Ορούτς Ρέις στα ύδατα που η Ελλάδα έχει κυριαρχικά δικαιώματα, αποδεικνύει πέρα από κάθε αμφιβολία ότι η γείτων χώρα δεν επιθυμεί την αποκλιμάκωση, ούτε την επίλυση του προβλήματος της υφαλοκρηπίδας μέσω διεθνούς διαιτησίας.

Η πρώτη σκέψη είναι ότι αυτό συμβαίνει διότι η Τουρκία θέλει έναν «γενικευμένο» διάλογο, στον οποίο εκείνη θα θέσει κάθε πιθανό κι απίθανο αίτημα, μακριά από τα όσα ορίζει το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας (το οποίο παρεμπιπτόντως η Τουρκία είναι η μοναδική χώρα που δεν έχει αποδεχθεί).

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Θέλετε να τα ξέρετε όλα για την Ευρώπη; - Πατήστε ΕΔΩ για like στη σελίδα του EUROLETTER στο facebook

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ωστόσο, για ένα κράτος που σέβεται στοιχειωδώς τη διεθνή κοινότητα, ακόμα και η επίλυση ενός προβλήματος από τα πολλά που αυτή θεωρεί ότι υπάρχουν, είναι καλύτερη από τη μη επίλυση.

Άρα, το πρόβλημα των Τούρκων ΔΕΝ είναι (ή τουλάχιστον δεν είναι μόνο) η άρνηση της Ελλάδος να συζητήσει ο,τιδήποτε άλλο πέραν της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Ποιο είναι το πρόβλημα των Τούρκων

Το πρόβλημα των Τούρκων είναι το Καστελλόριζο!

Το ακριτικό ελληνικό νησάκι μπορεί να τινάξει στον αέρα ολόκληρη την παλέτα των τουρκικών διεκδικήσεων στη Μεσόγειο. Να πώς:

Μια πιθανή προσφυγή της Ελλάδος και της Τουρκίας σε διεθνή διαιτησία για τις θαλάσσιες ζώνες κυριαρχικών δικαιωμάτων (υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ) θα έθετε εκ των πραγμάτων στη διαιτησία και το φλέγον θέμα της επήρειας των νησιών, δηλαδή του αν τα νησιά έχουν ή όχι δική τους υφαλοκρηπίδα.

Αυτό το θέμα είναι λυμένο από το Διεθνές Δίκαιο. Έχουν. Το επίδικο θέμα εδώ για ένα νησί που απέχει ελάχιστα από τα τουρκικά παράλια είναι ΠΟΣΗ επήρεια θα αναγνωριστεί από το Διεθνές Δικαιστήριο στο Καστελλόριζο.

Υπό κανονικές συνθήκες, το σύμπλεγμα της Μεγίστης που αποτελεί το ανατολικότερο σύνορο της Ελλάδας, δίνει με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας το δικαίωμα στην Αθήνα να προχωρήσει σε καθορισμό ΑΟΖ η οποία θα εφάπτεται με την κυπριακή.

Ωστόσο, παράγοντες όχι μόνο των μεγάλων χωρών της ΕΕ, αλλά ακόμα και μέσα στην Ελλάδα συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης δεν μπορεί παρά να δεχθεί μια μικρή επήρεια του Καστελλορίζου, ακριβώς λόγω της θέσης του. Αυτός άλλωστε ήταν ο λόγος που η συμφωνία για ορισμό θαλασσίων ζωνών με την Αίγυπτο έγινε μόνο μερικώς. Ήταν το Καστελλόριζο. Ούτε η Αίγυπτος επρόκειτο ποτέ να συμφωνήσει ότι το Καστελλόριζο έχει 100% επήρεια, ούτε και η διεθνής διαιτησία. Από την άλλη, για προφανείς λόγους η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να μπει σε "παζάρι" για την επήρεια του συμπλέγματος της Μεγίστης.

Εδώ, όμως, είναι το πρόβλημα της Τουρκίας: Εάν το Καστελλόριζο έχει μια έστω μικρή επήρεια, τότε είναι προφανές ότι τα υπόλοιπα ελληνικά νησιά του αρχιπελάγους του Αιγαίου θα έχουν μεγλαύτερη επήρεια από εκέινη του Καστελλόριζου.

Τότε η Τουρκία θα έχει υποστεί μια συντριπτική ήττα από τη διεθνή διαιτησία και μάλιστα χωρίς κανένα περιθώριο εφέσεως ή αμφισβητήσεως της απόφασης.

Γι αυτό η Τουρκία αποφεύγει τη διεθνή διαιτησία και προσπαθεί να λύσει τα προβλήματά της με μεθόδους... α λα Τούρκα! 

Πώς προσπαθεί να λύσει το πρόβλημά του ο Ερντογάν

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει αποδείξει ότι βλέπει τις διεθνείς σχέσεις ως μια αλυσίδα απειλών, στρατιωτικών εισβολών και εκβιασμών προς ανεξάρτητα κράτη. Αυτό έκανε με τη Συρία, αυτό επεδίωξε με το Ισραήλ, αυτό πήγε να κάνει με την Αίγυπτο, αυτό κάνει με τη διχοτομημένη Κύπρο, αυτό θέλει να επιβάλει και στην Ελλάδα.

Δηλαδή, με την παρουσία του Ορούτς Ρέις πολύ κοντά στο Καστελλόριζο, ο Ερντογάν θέλει να εξωθήσει την Ελλάδα σε μια αναγκαστική πολιτική από την οποία θα βγει σίγουρα χαμένη, καθώς η Αθήνα ή πρέπει να αποδεχθεί την τουρκική παρουσία εκεί, άρα de facto να ομολογήσει ότι το Καστελλόριζο δεν έχει επήρεια, ή να προχωρήσει με δική της πρωτοβουλία σε θερμό επεισόδιο με την Τουρκία, οπότε η Άγκυρα απελευθερώνεται να επιβάλει τα «θέλω» της με τον τρόπο που αυτή ξέρει καλά

Εκτός αν υπάρχει κι άλλη λύση για την Ελλάδα, όπως υπήρξε στον Έβρο ή στις διμερείς συμφωνίες με Ιταλία και Αίγυπτο, τις οποίες δεν περίμενε η τουρκική πολιτική και στρατιωτική ηγεσία… Ο χρόνος θα δείξει…