Είστε εδώ

Γερμανία: Κίνημα πόλεων ζητεί να απορροφήσει όλους τους πρόσφυγες της Μόριας

Μπορεί η Γερμανία να προκαλεί διάφορα συναισθήματα στους μεσογειακούς λαούς -όχι πάντα ένθερμα και θετικά- ωστόσο κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι η κοινωνία της είναι ευαίσθητη σε ανθρωπιστικά ζητήματα και μπορεί αυτή την ευαισθησία να την κάνει πολλές φορές πολιτική πράξη.

Ήδη τις τελευταίες ημέρες, μετά κι από την πυρκαγιά στη Μόρια, αναπτύχθηκε ένα κίνημα γερμανικών πόλεων που θεωρεί ότι η μεγαλύτερη χώρα της Ευρώπης μπορεί να βοηθήσει ακόμα πιο αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος.

Αυτό το άτυπο δίκτυο γερμανικών πόλεων έχει την κωδική ονομασία «sichere Häfen» δηλαδή «ασφαλή λιμάνια» και περιλαμβάνει περισσότερους από 180 γερμανικούς δήμους και κρατίδια που έχουν προσφερθεί εθελοντικά να υποδεχθούν περισσότερους αιτούντες άσυλο από ό, τι επιτρέπει το σύστημα ποσοστώσεων της κεντρικής κυβέρνησης του Βερολίνου.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Θέλετε να τα ξέρετε όλα για την Ευρώπη; - Πατήστε ΕΔΩ για like στη σελίδα του EUROLETTER στο facebook

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Το λαϊκό αυτό κίνημα, το οποίο αντιτίθεται στις προσπάθειες της γερμανικής κυβέρνησης να εξισορροπήσει τις πολιτικές διαιρέσεις στο εσωτερικό της χώρας αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη, έχει αποκτήσει δυναμική στην κοινωνία μετά την πυρκαγιά της περασμένης εβδομάδας στον καταυλισμό προσφύγων της Μόριας, στη Λέσβο. Γερμανικά αλλά και διεθνή μέσα ενημέρωσης γέμισαν από αναφορές που έλεγαν πως σχεδόν 13.000 κάτοικοι εγκατέλειψαν τον καταυλισμό, ο οποίος φιλοξενούσε τέσσερις φορές περισσότερους ανθρώπους από όσους είχε τη δυνατότητα να στεγάσει.

«Είναι επιτακτική ανάγκη που μας την υπαγόρευσε η ανθρωπιά μας, να βοηθήσουμε αυτούς τους ανθρώπους», λέει η Μπριγκίτε Μέγιερ, τοπική αξιωματούχος υγείας και ασφάλειας που εργάζεται σε σπίτια προσφύγων στην πόλη του Πότσνταμ, έναν από τους δήμους που μετέχει στο κίνημα «Ασφαλή Λιμάνια». «Ένα μεγάλο μέρος των πολιτών του Πότσνταμ υποστηρίζει το δήμο και την επιθυμία του δημάρχου να αναλάβει σημαντικά περισσότερους πρόσφυγες από όσους ορίζει η ποσόστωσή μας».

Στο αποκορύφωμα της εισροής προσφύγων το 2015-16, η Γερμανία ξεκίνησε μια πολιτική ποσοστώσεων για τη διανομή νέων αφίξεων σε ολόκληρη τη χώρα. Τώρα, οι πόλεις των «Ασφαλών Λιμανιών» απαιτούν να μπορούν να πάρουν περισσότερους πρόσφυγες από όσους ορίζει το μερίδιό τους.

Αλλά για τους πολιτικούς, το ζήτημα είναι ναρκοπέδιο. Οι συντηρητικοί βλέπουν την απόφαση της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ να καλωσορίσει σχεδόν 1 εκατομμύριο πρόσφυγες το 2015 ως ένα μοιραίο λάθος που διαίρεσε τη χώρα. Πέντε χρόνια μετά, τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι η ένταξη των προσφύγων υπήρξε αρκετά επιτυχής, αλλά πολλοί βλέπουν μια σχέση μεταξύ της εισροής και μιας ενδυνάμωσης της γερμανικής ακροδεξιάς.

Μια δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Forsa την περασμένη εβδομάδα έδειξε ότι το 50% των Γερμανών τάσσεται υπέρ της προσέλκυσης προσφύγων από τη Μόρια, με το άλλο μισό να διαχωρίζεται μεταξύ της επιθυμίας μιας πανευρωπαϊκής προσέγγισης και της πλήρους άρνησης να δεχθεί νεοφερμένους πρόσφυγες.

Το κίνημα «Ασφαλή Λιμάνια» ξεκίνησε το 2018, που διοργανώθηκε από μια ομάδα που ονομάζεται Seebrücke, δηλαδή «Θαλάσσιες Γέφυρες», για να βοηθήσει τους πρόσφυγες που διασώθηκαν στη θάλασσα. Το κίνημα μεγάλωσε σημαντικά πέρυσι, καθώς οι αναφορές αποκάλυψαν άθλιες συνθήκες στα στρατόπεδα προσφύγων της Ελλάδας. Μερικοί είχαν μόνο μία τουαλέτα ανά 300 άτομα, χιλιάδες άτομα χωρίς τρεχούμενο νερό και πέντε έως έξι άτομα ζούσαν σε χώρους 3 τ.μ.

Αφού πυρπολήθηκε η Μόρια, ο συντονιστής αυτής της προσπάθειας Γιαν Μπέρεντς λέει ότι οι «Θαλάσσιες Γέφυρες» έγιναν δέκτες μιας σταθερής ροής ενδιαφέροντος από πόλεις και κοινοτικές ομάδες για υποδοχή προσφύγων. «Κάθε μέρα έχουμε νεοεισερχόμενους», είπε. «Στην αρχή δεν είχαμε ιδέα ότι μπορεί να υπάρχει τόσο μεγάλη ζήτηση για πρόσφυγες. Οι πόλεις οργανώθηκαν, κι αυτό εμείς το ανακαλύψαμε αργότερα» πρόσθεσε.

Πολλοί Γερμανοί πολιτικοί επιμένουν ότι μόνο μια πανευρωπαϊκή λύση μπορεί να λύσει την προσφυγική κρίση, αλλά την Τετάρτη, ένα σχέδιο για την ανάληψη 1.553 προσφύγων έδειξε ότι η κεντρική κυβέρνηση δείχνει σεβασμό στην πίεση που δέχεται από τις τοπικές κοινωνίες. Ωστόσο, η σημερινή κατάσταση ακόμα απέχει πολύ από αυτό που θέλει το κίνημα «Ασφαλή Λιμάνια».

Σύμφωνα με το σύστημα ποσοστώσεων, το Πότσνταμ θα δεχθεί περίπου τρεις πρόσφυγες. Οι τοπικές Αρχές έχουν προσφερθεί να λάβουν περίπου 100. Παρόμοιες δεσμεύσεις για να λάβουν εκατοντάδες, ακόμη και έως 1.000 ανά περιοχή, έχουν γίνει σε όλη τη Γερμανία.

Στο κέντρο του Πότσνταμ, η Μπριγκίτε Μέγιερ και οι συνεργάτες της επιδεικνύουν ένα χαρούμενο προσφυγικό κέντρο με διαμερίσματα στέγασης προσφύγων. Η μοντέρνα τέχνη περιβάλλει τους τοίχους μιας αίθουσας συσκέψεων και παιδιά από το Αφγανιστάν, την Τσετσενία, την Ερυθραία και τη Συρία κουβεντιάζουν στα γερμανικά στην αυλή.

Στα τέλη του περασμένου έτους, ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ απέκλεισε αιτήματα για υποδοχή περισσότερων προσφύγων. Τώρα, η πόλη του Βερολίνου και η πολιτεία της Θουριγγίας προτείνουν μια συζήτηση για την αλλαγή του συγκεκριμένου νόμου.

Από την άλλη, όσοι δεν συμφωνούν, το βλέπουν ως παραβίαση των εξουσιών της κεντρικής κυβέρνησης. «Αυτό είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα που δεν μπορεί να λυθεί τοπικά», δήλωσε ο κ. Ζεεχόφερ στο κοινοβούλιο την Τετάρτη. «Ένα πράγμα που δεν μπορούμε να δεχτούμε είναι να λένε κάποιοι, ‘εμείς παίρνουμε τους ανθρώπους και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση πληρώνει’»

Μια ομάδα συντηρητικών βουλευτών από τον συνασπισμό CDU/CSU της κ. Μέρκελ, γνωστή ως Κύκλος του Βερολίνου, περιέγραψε την πυρκαγιά στη Μόρια ως «ηθικό εκβιασμό», φράση η οποία φέρεται να είχε διατυπωθεί από τους κατοίκους του ίδιου του καταυλισμού. Η ομάδα αυτή πρόσθεσε ότι η υποδοχή προσφύγων από τη Λέσβο θα μπορούσε να ενθαρρύνει τους ανθρώπους σε άλλα στρατόπεδα να κάνουν το ίδιο.

Η Ούρσουλα Λόμπελ, της Αστικής Συμμαχίας στο Πότσνταμ, υποστηρίζει ότι επειδή οι τοπικές κυβερνήσεις νοιάζονται για τους νεοφερμένους, είναι οι ίδιοι οι πρόσφυγες που πρέπει να αποφασίσουν πώς θα χειριστούν τις υποθέσεις τους. Μεταξύ τους, οι πόλεις του κινήματος «Ασφαλή Λιμάνια» της Γερμανίας μπορούν να διαχειριστούν όλους τους πρώην κατοίκους της Μόριας, ισχυρίζεται η Λόμπελ.

«Αποκτήσαμε μεγάλη εμπειρία από το 2015. Ιδρύθηκαν πολλές πρωτοβουλίες. Αυτά είναι διαφορετικά σε κάθε πόλη και δραστηριοποιούνται με διαφορετικούς τρόπους», είπε.

Με πληροφορίες από τους Financial Times