Είστε εδώ

Γερμανία- Ιρλανδία θα εμβολιάζουν τουλάχιστον ως τον Σεπτέμβριο

Έως τις 21 Σεπτεμβρίου θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία του εμβολιασμού στη Γερμανία άφησε σήμερα να εννοηθεί η Καγκελάριος 'Αγγελα Μέρκελ, ακυρώνοντας εμμέσως την υπόσχεση του υπουργού Υγείας για προσφορά εμβολιασμού προς όλους «μέχρι το καλοκαίρι».

Αναφερόμενη στην έλλειψη εμβολίων και στις καθυστερήσεις που σημειώνονται στον εμβολιασμό του πληθυσμού, η κυρία Μέρκελ τόνισε ότι οφείλεται στο γεγονός ότι το εμβόλιο παρασκευάζεται τις εγκαταστάσεις της Pfizer, η οποία, όπως είπε, διοχετεύει την παραγωγή της κυρίως στην αμερικανική αγορά. «Η BioNTech είναι μια start up εταιρία», είπε σχετικά η Καγκελάριος, αλλά εμφανίστηκε πεπεισμένη ότι θα παραδοθούν κανονικά οι υπεσχημένες 8,8 εκατομμύρια δόσεις εντός του α' τριμήνου του έτους.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Θέλετε να τα ξέρετε όλα για την Ευρώπη; - Πατήστε ΕΔΩ για like στη σελίδα του EUROLETTER στο facebook

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

«Δεν υπάρχουν πληροφορίες ότι δεν θα τηρηθεί αυτή η δέσμευση», πρόσθεσε, για να τονίσει ότι «μέχρι το τέλος του καλοκαιριού θα πρέπει όλοι στην Γερμανία να έχουν την δυνατότητα εμβολιασμού». Το «ημερολογιακό» τέλος του καλοκαιριού είναι στις 21 Σεπτεμβρίου, είπε η κυρία Μέρκελ, διευκρινίζοντας ταυτόχρονα ότι είναι άγνωστο το πόσοι θα θελήσουν τελικά να αξιοποιήσουν αυτή τη δυνατότητα.

Τι λέει η Ιρλανδία

Η Ιρλανδία υπολογίζει ότι θα έχει εμβολιάσει όλους τους πολίτες της εναντίον του νέου κορονοϊού έως τον Σεπτέμβριο αν τα αποθέματα εμβολίων το επιτρέψουν, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας Στίβεν Ντόνελι.

"Εγκαθιδρύουμε το (εμβολιαστικό) πρόγραμμά μας στη βάση ενός αποθέματος εμβολίων που θα επέτρεπε σε κάθε πολίτη να έχει εμβολιαστεί έως τον Σεπτέμβριο", δήλωσε ο υπουργός στην κάτω βουλή.

"Πρόκειται για ένα προσωρινό και ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα", βάσει "υποθέσεων" που εξαρτώνται από μελλοντικές παραδόσεις εμβολίων, ορισμένα από τα οποία θα πρέπει ακόμη να εγκριθούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, εξήγησε στους βουλευτές.

Η Ιρλανδία δεν δημοσιεύει ακόμη ημερήσιο απολογισμό των εμβολιασμών που διενεργεί με τα εμβόλια των Pfizer/BioNTech και της Moderna, των μοναδικών μέχρι στιγμής που έχουν λάβει έγκριση στη χώρα, όπως και στην υπόλοιπη ΕΕ.

Ωστόσο, ο Ντόνελι δήλωσε πως την περασμένη Κυριακή 94.000 άνθρωποι είχαν λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου. Όπως είπε, η Ιρλανδία είναι "σε καλό δρόμο" για τον εμβολιασμό 140.000 κατοίκων έως το τέλος της εβδομάδας.

Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία, η Ιρλανδία έχει καταγράψει 2.768 θανάτους που οφείλονται στον νέο κορονοϊό, σε έναν πληθυσμό πέντε εκατομμυρίων κατοίκων.

Αφού πέρασε τα πρώτα δύο κύματα της πανδημίας με μικρό αριθμό μολύνσεων και θανάτων, η χώρα έφθασε πρόσφατα το πιο υψηλό ποσοστό μολύνσεων ανά κάτοικο στον κόσμο, σύμφωνα με στοιχεία του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Απέναντι στην κατάσταση αυτή, η ιρλανδική κυβέρνηση επέλεξε να επιβάλει ένα τρίτο λοκντάουν τουλάχιστον έως τα τέλη Ιανουαρίου, στη διάρκεια του οποίου τα μη απαραίτητα καταστήματα, οι παμπ, τα εστιατόρια και τα σχολεία θα πρέπει να παραμείνουν κλειστά.