Είστε εδώ

Ερντογάν μαινόμενος: Δεν αναγνωρίζει τη συμφωνία- Διακόπτει επαφές με την Ελλάδα

Η νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται στην Ανατολική Μεσόγειο μετά τη συμφωνία για οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών και ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, φέρνει την Τουρκία σε εξαιρετικά δυσχερή θέση καθώς ουσιαστικά αχρηστεύει το "τουρκολιβυκό μνημόνιο", πιέζει τη Λιβύη για οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών με την Ελλάδα και αναδεικνύει την έλλειψη συμμαχιών που θα μπορούσαν να στηρίξουν την Άγκυρα σε αυτή τη δύσκολη περίοδο. 

Η αντίδραση του Τούρκου προέδρου Ερντογάν ήταν αναμενόμενη: δεν έκρυψε την οργή του για τις εξελίξεις και ως ... τιμωρία για την Ελλάδα αποφάσισε τη ματαίωση των διερευνητικών επαφών μεταξύ των δυο χωρών.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός OPEN TV, η Άγκυρα ενημέρωσε την Αθήνα ότι από πλευράς της ματαιώνονται, προς το παρόν, οι διερευνητικές επαφές που ήταν να ξεκινήσουν τη Δευτέρα 24 Αυγούστου.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Θέλετε να τα ξέρετε όλα για την Ευρώπη; - Πατήστε like στη σελίδα του EUROLETTER στο facebook

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών η οποία τόνιζε ότι η ελληνική συμφωνία είναι «ανύπαρκτη»: «Δεν υπάρχει θαλάσσιο σύνορο ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Αίγυπτο. Για την Τουρκία είναι ανύπαρκτη η δήθεν συμφωνία καθορισμού περιοχών θαλάσσιας ευθύνης που ανακοινώθηκε πως υπογράφηκε σήμερα. Αυτή η άποψη μας να γίνει γνωστή και στο μέτωπο και στο τραπέζι».

«Η δήθεν περιοχή ευθύνης βρίσκεται εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας που έχει δηλωθεί στα Ηνωμένα Έθνη. Η Αίγυπτος που απεμπόλησε περιοχή 11.500 τετρ. χιλιομέτρων με τη συμφωνία που υπέγραψε με την Ελληνοκυπριακή Δικοίκηση το 2003 τώρα με την δήθεν συμφωνία που υπέγραψε με την Ελλάδα χάνει περιοχές θαλάσσιες ευθύνης. Με τη συμφωνία αυτή επιχειρείται να σφετεριστούν και τα δικαιώματα της Λιβύης», καταλήγει η ανακοίνωση.