Είστε εδώ

Ελλάδα, Ισπανία και Πορτογαλία διεκδικούν τους Γερμανούς τουρίστες

Σε μια ιδιότυπη "μάχη" εξελίσσεται η προσπάθεια των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου (κυρίως της Ελλάδας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας) να διεκδικήσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κομμάτι στην ¨πίτα" των Γερμανών τουριστών που φέτος θα αποφασίσουν να ταξιδέψουν σε μια από τις ευρωπαϊκές χώρες της Μεσογείου. 

Το αποτέλεσμα αυτής της αμιλλώδους προσπάθειας θα απεικονιστεί στο τουριστικό προϊόν κάθε χώρας για τη φετινή χρονιά, που όλοιπ ασχίζουν να περιορισουν όσο γίνεται την ύφεση στον κλάδο. 

Η Ελλάδα έχει σαφές προβάδισμα λόγω της επιτυχούς διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης, καθώς θεωρείται υγειονομικά η ασφαλέστερη από τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου. 

Την ίδια ώρα, οι μεγάλοι γερμανικοί tour operatots, (TUI, DER Touristik και FTI Group), έχουν ξεκινήσει επιθετική προώθηση διάθεσης ταξιδιωτικών πακέτων για την Ελλάδα, αλλά και για τις ισπανικές Βαλεαρίδες νήσους, οι οποίες έχουν καταφέρει να έχουν πολύ καλύτερο επιδημιολογικό προφίλ από την ηπειρωτική Ισπανία.

Οι προωθητικές ενέργειες των γερμανικών ταξιδιωτικών πρακτορείων περιλαμβάνουν την προσφορά δωρεάν δυνατότητας ακύρωσης έως και 14 ημέρες πριν από το ταξίδι αλλά και μειωμένες τιμές, που προέρχονται είτε από τον περιορισμό των περιθωρίων κέρδους τους είτε από νέες συμφωνίες με τους ξενοδόχους, όπου αυτές έχει καταστεί δυνατόν να επιτευχθούν

Η Γερμανία, που κατά το 2019 έστειλε 4 εκατομμύρια ταξιδιώτες στην Ελλάδα, οι οποίοι άφησαν 2,9 δισ. ευρώ στη χώρα, σκοπεύει να άρει την ταξιδιωτική οδηγία για ταξίδια προς το εξωτερικό τη 15η Ιουνίου, σύμφωνα με τα μεγάλα γερμανικά ΜΜΕ. Πάντως, η ζήτηση από τη Γερμανία για διακοπές στο εξωτερικό αναμένεται να είναι σημαντικά περιορισμένη φέτος, τόσο λόγω της οικονομικής ύφεσης όσο και της ανησυχίας για την πανδημία. Οι εκτιμήσεις για το πόσο χαμηλότερη θα είναι η ζήτηση φέτος για τους εναπομείναντες μήνες του έτους κυμαίνονται από 50% έως και 90%, με την κεντρική παραδοχή πιο κοντά στο 70%.