Είστε εδώ

Σημαντικές διπλωματικές μάχες Μητσοτάκη- Δένδια σε Σερβία- Λιβύη

Αλλεπάλληλες σημαντικές επαφές σε δυο κρίσιμα για τη χώρα μέτωπα πραγματοποιεί σήμερα και αύριο η ελληνική κυβέρνηση, στο πλαίσιο των πολυεπίπεδων δραστηριοτήτων της Ελλάδας σε Βαλκάνια και Βόρεια Αφρική.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μεταβαίνει σήμερα στο Βελιγράδι για να μετάσχει στην πρώτη τριμερή υπουργική συνάντηση Ελλάδας- Κύπρου- Σερβίας. Νωρίτερα θα συναντήσει κατ’ ιδίαν τον Σέρβο ομόλογό του Νικόλα Σελάκοβιτς κι αμέσως μετά τη νέα τριμερή, τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάντερ Βούτσιτς, τον πρόεδρο της σερβικής Βουλής Ίβιτσα Ντάσιτς και τον Πατριάρχη των Σέρβων, Πορφύριο Α’.

Δυο είναι τα αξιοσημείωτα της επίσκεψης: Πρώτον, δημιουργείται άλλη μια τριμερής συμμαχία, κατά τα πρότυπα που η σημερινή ελληνική διπλωματία μας έχει συνηθίσει να «κτίζει» συμμαχίες (όπως έχει κάνει με την τριμερή Ελλάδας Κύπρου Ισραήλ κι Ελλάδας Κύπρου Αιγύπτου). Αυτές οι τριμερείς κατά βάση γίνονται μεταξύ χωρών που μοιράζονται παρόμοιες ανησυχίες, έχουν κοινούς στρατηγικούς προσανατολισμούς και ισχυρούς δεσμούς μεταξύ των μελών τους. Όλα αυτά «κωδικοποιούνται» και αναπτύσσονται μέσα από τις τριμερείς. Δεύτερον, η επίσκεψη Δένδια ενδυναμώνει περαιτέρω και ισχυροποιεί στο έπακρο τον ισχυρό βαλκανικό άξονα Ελλάδας- Σερβίας ως ένα βασικό μοχλό σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, που ταλαιπωρείται από αποσταθεροποιητικές τουρκικές παρεμβάσεις και αναβίωση ιστορικών διαφορών (πχ Βουλγαρία- Βόρεια Μακεδονία) ενώ εμφανίζει και προσκόμματα στην ευρωπαϊκή πορεία των κεντρικών και δυτικών Βαλκανίων.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Θέλετε να τα ξέρετε όλα για την Ευρώπη; - Πατήστε ΕΔΩ για like στη σελίδα του EUROLETTER στο facebook

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Οι ιστορικοί, θρησκευτικοί και γεωπολιτικοί δεσμοί Ελλάδας και Σερβίας σήμερα θα ενισχυθούν αποφασιστικά, ενώ θα ισχυροποιηθούν κι από τις συζητήσεις για διεύρυνση των διμερών οικονομικών σχέσεων. Τέλος, η συμβολή της Ελλάδας στην διευκόλυνση της πορείας που έχει χαράξει η Σερβία με τελικό σκοπό την είσοδό της στην Ευρωπαϊκή Ένωση εκτιμάται από όλους τους παράγοντες ως καθοριστική.

Την Τρίτη στη Λιβύη

Εξίσου σημαντική, αν και με ανάγκη πολλών λεπτών χειρισμών και «αμυντική» σύμφωνα με χαρακτηρισμό έμπειρου διπλωμάτη, είναι η επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια την Τρίτη στη Λιβύη. Πρόκειται για επίσκεψη που προετοιμάστηκε αρκετά καλά, αν και ήλθε στο φως χωρίς να το επιδιώκει η Αθήνα αρκετές μέρες πριν την πραγματοποίησή της. Οι κ.κ. Μητσοτάκης και Δένδιας θα συναντηθούν με τη νέα πολιτική ηγεσία της χώρας, δηλαδή τον πρώην πρέσβη της Λιβύης στην Αθήνα και σημερινό επικεφαλής του Προεδρικού συμβουλίου της χώρας, Μοχάμεντ Μένφι αλλά και τον νέο πρωθυπουργό Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά. Εδώ οι στόχοι της ελληνικής πλευράς είναι συκγεκριμένοι:

Πρώτον, η πλήρης αποκατάσταση των σχέσεων με την ηγεσία της Λιβύης, μετά την «δύσκολη» περίοδο των διμερών σχέσεων επί πρωθυπουργίας του Φαγέντ αλ Σάρατζ και την πολιτική «υιοθεσία» εκ μέρους της Αθήνας του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, εξελίξεις που δεν διευκόλυναν τις καλές σχέσεις Ελλάδας- Λιβύης στο πρόσφατο παρελθόν.

Δεύτερον η ανάγκη να καταργηθεί το παράνομο -εκτός Διεθνούς Δικαίου- τουρκολιβυκό μνημόνιο, ή τουλάχιστον να διατηρηθεί επί ένα χρονικό διάστημα η σημερινή «εκκρεμότητα» που έχει στη Λιβύη, δηλαδή να μην εγκριθεί του σύμφωνο αυτό από τη λιβυκή Βουλή των Αντιπροσώπων, κάτι που είναι απαραίτητο για να αποτελέσει μέρος του θεσμικού οικοδομήματος της χώρας αυτής.

Και τρίτον, η προθυμία της Αθήνας να επαναληφθούν οι διμερείς συζητήσεις για οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης, δυο χώρες που είναι «φυσικοί σύμμαχοι» όπως θα τονίσει η ελληνική πλευρά, τόσο από πολιτικής όσο και από γεωγραφικής πλευράς.

imerisia.gr