Είστε εδώ

Ολλανδία: Συνάντηση παιδιών με τον Santa Clauss σε ... drive in

Ο νέος κορονοϊός αλλάζει το πρόσωπο των εορτών για τα παιδιά στην Ολλανδία, όπου τα drive-in χρησιμοποιούνται για να δώσουν στους μικρούς Ολλανδούς την ευκαιρία να συναντηθούν, έστω και βάσει των κανόνων κοινωνικής αποστασιοποίησης, με τον Άγιο Νικόλαο (τον Άγιο Βασίλη στην Ολλανδία, Sinterklaas) και τους βοηθούς του.

«Είναι μια ωραία εναλλακτική, επομένως μπορούμε να συναντηθούμε με τα παιδιά και τα παιδιά μπορούν να έρθουν να δουν τον Sinterklaas αυτοπροσώπως», είπε χθες στο Ρόιτερς η Νίενκε Σπρούιτ, που υποδύεται έναν από τους βοηθούς του αγίου, σε ένα drive-in στην πόλη Άπελντουρν.

Δεκάδες αυτοκίνητα περίμεναν στην ουρά προκειμένου τα παιδιά να τραγουδήσουν ένα τραγούδι στον Sinterklaas ή να δώσουν τις ζωγραφιές τους στους βοηθούς του, από τα παράθυρα, ως αντάλλαγμα για ένα δώρο.

Στην ολλανδική παράδοση, ο Άγιος Νικόλαος ταξιδεύει μία φορά τον χρόνο από την Ισπανία φέρνοντας δώρα, ενώ τον συνοδεύουν δεκάδες βοηθοί του που έχουν παραδοσιακά τα πρόσωπά τους ζωγραφισμένα με μαύρη μπογιά. Μαζί, ταξιδεύουν για δύο εβδομάδες, προσφέροντας δώρα και μπισκότα, ενώ το ταξίδι τελειώνει με μια βραδιά γεμάτη από δώρα και ποιήματα την 5η Δεκεμβρίου.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Θέλετε να τα ξέρετε όλα για την Ευρώπη; - Πατήστε ΕΔΩ για like στη σελίδα του EUROLETTER στο facebook

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ωστόσο, ο κορονοϊός άλλαξε άρδην την κατάσταση στην Ολλανδία, όπου οι δημόσιες εκδηλώσεις έχουν απαγορευτεί και δεν επιτρέπονται οι συναθροίσεις άνω των 4 ατόμων.

Τον περασμένο μήνα, η κυβέρνηση συνέστησε στους πολίτες να περιορίσουν τις εορταστικές εκδηλώσεις φέτος εντός του νοικοκυριού τους, την ώρα που πόλεις ακυρώνουν τα πάρτι που είχαν σχεδιάσει και συνήθως προσέλκυαν πολύ κόσμο.

Όμως, δεν πρόκειται για τη μοναδική αλλαγή που αντιμετωπίζει ο Sinterklaas, καθώς πολλοί υποστηρίζουν ότι η παραδοσιακή εικόνα των βοηθών του είναι ρατσιστική. Σε εθνική δημοσκόπηση φέτος, το 45% των ερωτηθέντων απάντησε ότι η εικόνα των βοηθών του πρέπει να αλλάξει, ένας αριθμός αυξημένος σε σύγκριση με λιγότερο από 30% πριν από έναν χρόνο.

Στο Άπελντουρν, οι βοηθοί είχαν βάψει μονάχα μέρος του προσώπου τους, στα μάγουλα, για να δείξουν ότι πήδηξαν μέσα από τις καμινάδες και γέμισαν με στάχτη.

«Το να καλύπτουμε με μακιγιάζ ολόκληρο το πρόσωπο είναι αναχρονιστικό», είπε η Σπρούιτ.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ