Είστε εδώ

Γιατί ο Μητσοτάκης επιμένει να στηρίζει τη Λίνα Μενδώνη

Η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει καταλήξει στην άποψη- την οποία υποστηρίζει σθεναρά- ότι η κυρία Μενδώνη έχει υλοποιήσει ένα πολύ σημαντικό έργο στο Υπουργείο Πολιτισμού, μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα σε σχέση με το εύρος των παρεμβάσεων που έχουν γίνει. Φυσικά και δεν τίθεται κανένα θέμα παραίτησης όπως ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ, λέει στους συνεργάτες του ο Μητσοτάκης. Οπως ανέφερε σχετικά ο πρωθυπουργός στην προχθεσινή συνεδρίαση Υπουργικού Συμβουλίου: «Είμαστε ένα  συλλογικό όργανο και πάντα στεκόμαστε ο ένας στον άλλο στα δύσκολα. Κατά καιρούς ο ΣΥΡΙΖΑ έχει στοχοποιήσει διάφορους υπουργούς κι έχει ζητήσει την παραίτηση των μισών μελών του Υπουργικού Συμβουλίου».

Μεταξύ των επιτευγμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού επί Μενδώνη, αναφέρονται τα πιο εμβληματικά:

1.Ακρόπολη των Αθηνών: Κατασκευή ανελκυστήρα πλαγιάς, νέος φωτισμός Ιερού Βράχου και υποκείμενων Μνημείων Ακρόπολης (χορηγία από το Ίδρυμα Ωνάση), διαμόρφωση διαδρομών ΑΜΕΑ στην Ακρόπολη.

2. Πρώην Βασιλικό Κτήμα Τατοΐου: Βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη οι μελέτες και τα έργα στον ιστορικό πυρήνα του κτήματος, ενώ ολοκληρώθηκε η μελέτη βιωσιμότητας του συνολικού έργου αποκατάστασης, ανάδειξης και αξιοποίησης του κτήματος. 

3. Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ): Έναρξη λειτουργίας τον Φεβρουάριο 2020 μετά από χρόνια παλινωδιών.

4. Εθνική Πινακοθήκη: Από λιμνάζον εργοτάξιο σε τροχιά εγκαινίων την 24η Μαρτίου 2021.

5. Επέκταση Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου: Ολοκλήρωση όλων των πρόδρομων μελετών, προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία διαγωνιστικής διαδικασίας για τις μελέτες επέκτασης του κορυφαίου μουσείου της χώρας. 

Πώς η Υπουργός Πολιτισμού κατάφερε να ξεμπλοκάρει μεγάλα έργα

Μια σειρά μεγάλων έργων προωθήθηκαν χάρη στους επιτυχείς χειρισμούς της Λίνας Μενδώνη. Ακολουθούν παραδείγματα:

1.Μεγάλα Δημόσια Έργα: Επιτάχυνση-ολοκλήρωση αδειοδοτήσεων και αρχαιολογικών εργασιών σε Σταθμό Βενιζέλου Μετρό Θεσσαλονίκης, Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού - Αγίου Κοσμά, Δίκτυα ενέργειας και ύδρευσης (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ), Αντιπλημμυρικά Έργα, ΟΣΕ, ΕΛΠΕ, Οδικούς Άξονες, Αεροδρόμιο Καστελίου, Ελληνικό Χρυσό (Σκουριές), Master Plan ΟΛΠ.

2.Μεγάλες Ιδιωτικές Επενδύσεις: Επιτάχυνση -ολοκλήρωση αδειοδοτήσεων και αρχαιολογικών εργασιών σε Kilada Hills – Δήμος Ερμιονίδας, Elounda Hills, Αστέρα Βουλιαγμένης, Αστέρια Γλυφάδας, Αγ. Ιωάννη Νικήτης Χαλκιδικής, Αφάντου Ρόδου, Κασσιόπη.

3. Για έργα ΕΣΠΑ- ένταξη 119 νέων Πράξεων με συνολικό προϋπολογισμό πλέον των 99 εκατ. ευρώ. Αύξηση σε ποσοστό 45,9% σε σχέση με την περίοδο Ιανουαρίου 2015-Ιουνίου 2019. 

4. Περισσότερες από 82 Προγραμματικές Συμβάσεις Πολιτιστικής Ανάπτυξης με Δήμους και Περιφέρειες, συνολικού προϋπολογισμού πλέον των 44 εκατ. ευρώ.

Πώς το Υπουργείο Πολιτισμού συνέβαλε στην αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού

Από το Μάρτιο του 2020 έως σήμερα σχεδόν 300 εκατ.  ευρώ έχουν διοχετευθεί στον κλάδο του Πολιτισμού στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των επιπτώσεων της πανδημίας. Συγκεκριμένα, επιπλέον, των τακτικών επιχορηγήσεων και επιδοτήσεων του ΥΠΠΟΑ, στο πλαίσιο της πανδημίας έχουν διατεθεί στον κλάδο του πολιτισμού:

-166 εκατ. ευρώ με τη μορφή αποζημίωσης ειδικού σκοπού, επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών και επιστρεπτέας προκαταβολής σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους του κλάδου

-30 εκατ. ευρώ μέσω του Μητρώου Καλλιτεχνών.

- 26 εκατ. ευρώ μέσα από τακτικές προσκλήσεις, ειδικά προγράμματα και λοιπές επιχορηγήσεις μέσω του Μητρώου Πολιτιστικών Φορέων του ΥΠ.ΠΟ.Α.

-50 εκατ. ευρώ, ως έκτακτη επιχορήγηση του ΥΠ.ΠΟ.Α. στους εποπτευόμενους φορείς του σύγχρονου πολιτισμού, σημαντικό μέρος των οποίων δόθηκε για την ανάθεση νέων έργων μέσα στην πανδημία

-14 εκατ. ευρώ οικονομική ενίσχυση θεάτρων, μουσικών σκηνών, χοροθεάτρων, χώρων συναυλιών και παραστάσεων, μέσω της οικονομικής κάλυψης («επιδότησης») θέσεων θεατή/εισιτηρίων Μέτρα στήριξης των εργαζομένων στον Τομέα Πολιτισμού.

Οι κυριότερες νομοθετικές πρωτοβουλίες του Υπουργείου Πολιτισμού

- Ιδρύθηκε νέος φορέας με την ονομασία “ΑΚΡΟΠΟΛ ΑΚΡΟΣ”, ο οποίος αποσκοπεί στη στήριξη και ενδυνάμωση των επαγγελματιών του κλάδου. Ο νέος φορέας  θα στηρίζει τον πολιτιστικό και δημιουργικό κλάδο και τους επαγγελματίες του. Ανάμεσα στους στόχους του ΑΚΡΟΠΟΛ είναι η υποστήριξη των δημιουργών, προκειμένου να αξιοποιήσουν οικονομικά εργαλεία, ευκαιρίες και δυνατότητες προγραμμάτων και διεθνών δικτύων. 

- Το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων, που αποτελεί Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου εποπτευόμενο από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, μετονομάστηκε σε Οργανισμό Ανάπτυξης και Διαχείρισης Πολιτιστικών Πόρων με σαφή αναπτυξιακά χαρακτηριστικά. Με την αναδιοργάνωση του ΟΔΑΠ επιδιώκεται η αξιοποίηση του επιχειρησιακού του μηχανισμού για τη στήριξη της στρατηγικής μεγιστοποίησης των εσόδων από του πόρους του Πολιτισμού, η εξασφάλιση πολλαπλασιαστικού αποτελέσματος για την τοπική οικονομία και επιχειρηματικότητα και η ενίσχυση της δυναμικής και του κύρους του πολιτιστικού προϊόντος.

- Αντιμετωπίστηκαν χρονίζοντα προβλήματα στον τομέα της πνευματικής ιδιοκτησίας μέσω ολοκλήρωσης της εκκρεμούσας από το 2017 αδειοδότησης της ΕΔΕΜ και της παύσης λειτουργίας της ΕΥΕΔ, καθώς και της ψήφισης διατάξεων για την ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου καταπολέμησης της διαδικτυακής πειρατείας (dynamic site blocking).

Να σημειώσουμε επίσης ότι στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης προετοιμάστηκαν και υποβλήθηκαν συνολικά 11 προτάσεις χρηματοδότησης έργων συνολικού προϋπολογισμού περίπου 500 εκ. ευρώ.

Ποιοι στηρίζουν τη Λίνα Μενδώνη στην επίθεση που δέχεται

Σημειώνεται επίσης ότι 56 επιφανείς προσωπικότητες της Τέχνης και του Πολιτισμού με κοινό κείμενό τους εξέφρασαν την στήριξή τους στη Λίνα Μενδώνη και ζήτησαν  να αφεθεί η Δικαιοσύνη να επιτελέσει το έργο της, ώστε το ελληνικό #metoo «να μετατρέψει τη δοκιμασία σε αληθινή αναγέννηση». Αναφέρουν ανάμεσα στ’ άλλα: «Η εξουσιαστική βία εναντίον του πιο αδύναμου -και ιδιαίτερα κατά παιδιών- δεν έχει πολιτική απόχρωση. Είναι μαχαίρι που πληγώνει οριζόντια ολόκληρη την κοινωνία και έτσι πρέπει να αντιμετωπιστεί. Δεν αξίζει να χάνουμε το δάσος -που είναι η κάθαρση που πρέπει να επέλθει- και να εστιάζουμε στην όποια επικοινωνιακή διαχείριση. Με την πολιτική της Υπουργού Λίνας Μενδώνη μπορεί ο καθένας μας να συμφωνεί ή να διαφωνεί. Κανένας, όμως, δεν μπορεί να αμφισβητήσει την επιστημονική της επάρκεια, τις δεκαετίες που υπηρετεί τον Πολιτισμό, το έργο της και το προσωπικό της ήθος. Αυτή τη στιγμή είναι ουσιώδους σημασίας να αφεθεί η Δικαιοσύνη να επιτελέσει το έργο της και παράλληλα ο κόσμος του Πολιτισμού ενωμένος να εργαστεί για μια νέα θεσμική θωράκιση απέναντι σε αυτά τα νοσηρά φαινόμενα».