Είστε εδώ

Εν μέσω παγκόσμιας κρίσης, η Moody's αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας

Οι κύριοι λόγοι που η Moody's αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας είναι:

1. Οι συνεχιζόμενες μεταρρυθμίσεις, οι οποίες οδηγούν σε μια βιώσιμη βελτίωση των θεσμών και έχουν ήδη φέρει εμφανή πρόοδο σε τομείς όπως η φορολογική διοίκηση και συμμόρφωση, αλλά και η μάχη κατά της διαφθοράς. Κατά την άποψη του οίκου αξιολόγησης, ο κίνδυνος αντιστροφής των σημαντικών αυτών βελτιώσεων είναι μικρός.

2. Το ότι οι αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας για τα επόμενα χρόνια είναι με θετικό πρόσημο, παρά τον αρνητικό βραχυπρόθεσμο αντίκτυπο της πανδημίας, ιδίως στον τουριστικό τομέα. Η ελληνική οικονομία θα επωφεληθεί από τις συνεχιζόμενες προσπάθειες βελτίωσης του επενδυτικού κλίματος σε συνδυασμό με τις εισροές πολύ σημαντικών κεφαλαίων από το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης. Οι ευνοϊκές προοπτικές ανάπτυξης, σε συνδυασμό με την επιστροφή σε μια συνετή δημοσιονομική στάση, θα οδηγήσουν σε σταδιακή αντιστροφή της τάσης του δημοσίου χρέους. Επιπλέον, η Ελλάδα ευνοείται από μια πολύ ευνοϊκή διάρθρωση χρέους, η εξυπηρέτηση του οποίου είναι ιδιαίτερα προσιτή.

Οι σταθερές προοπτικές που δίνει ο οίκος Moody's σημαίνουν ότι ο οίκος εκτιμά πως θα χρειαστεί λίγος χρόνος για να ενσωματωθούν και να γίνουν ορατά τα οφέλη των μεταρρυθμίσεων στους θεσμούς και τη διακυβέρνηση. Επιπλέον, στον τραπεζικό τομέα -παρά τις βελτιώσεις που έγιναν τον περασμένο χρόνο- πρέπει να γίνουν ενέργειες για να βελτιωθεί η αδύναμη ποιότητα του ενεργητικού.

Ο οίκος εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί φέτος κατά 9%, αλλά θα ανακάμψει δυναμικά το 2021. Εκτιμά επίσης ότι η χώρα θα παρουσιάσει μέσο ρυθμό ανάπτυξης γύρω στο 3,5% μεσοπρόθεσμα.

Η αντίδραση Μητσοτάκη

Με ένα tewwt, όπως συνηθίζει, σχολίασε την εξέλιξη ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης: