Είστε εδώ

Αυστρία: Η πανδημία αλλάζει το δρόμο προς τις δημοτικές εκλογές του φθινοπώρου

Διαφορετικές από άλλοτε, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και τη μέχρι τότε πορεία της, θα είναι η προεκλογική εκστρατεία στο πλαίσιο τους αλλά και οι ίδιες οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές της 11ης Οκτωβρίου στη Βιέννη, στις οποίες οι Σοσιαλδημοκράτες θα υπεραμυνθούν της πρώτης θέσης που κατέχουν εδώ και 100 χρόνια.

Τη διεξαγωγή στις 11 Οκτωβρίου, των ιδιαίτερα σημαντικών δημοτικών και περιφερειακών εκλογών στην αυστριακή πρωτεύουσα, η οποία είναι συγχρόνως και ένα από τα εννέα ομόσπονδα κρατίδια της Αυστρίας, είχε ανακοινώσει στις 15 Μαϊου ο σοσιαλδημοκράτης δήμαρχος και τοπικός κυβερνήτης της Βιέννης Μίχαελ Λούντβιγκ, διευκρινίζοντας ταυτόχρονα ότι η τήρηση της συγκεκριμένης ημερομηνίας θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις στην κρίση του κορονοϊού.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Θέλετε να τα ξέρετε όλα για την Ευρώπη; - Πατήστε like στη σελίδα του EUROLETTER στο facebook

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Όπως είχε αναφέρει ο ίδιος, θα πρέπει να συζητηθεί εκ νέου μία νέα ημερομηνία για τις εκλογές, σε περίπτωση που ο ιός καταστήσει απολύτως αδύνατη τη διεξαγωγή τους στις 11 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο της πόλης και του κρατιδίου, η 11η Οκτωβρίου είναι η τελευταία δυνατή ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών στη Βιέννη -- που γίνονται κάθε πέντε χρόνια -- και συμπίπτει ακριβώς με την πέμπτη επέτειο των τελευταίων εκλογών της 11ης Οκτωβρίου 2015.

Ακριβώς δύο μήνες από σήμερα μέχρι την διεξαγωγή των εκλογών, οι προεκλογικές στρατηγικές των κομμάτων πρέπει να προσαρμοστούν στην κατάσταση που έχει προκύψει εδώ και σχεδόν ένα εξάμηνο με το ξέσπασμα της κρίσης του κορονοϊού και τις επιπτώσεις της σε όλους τους τομείς της ζωής των πολιτών - και σε αυτή την περίπτωση ψηφοφόρων.

Πολύ διαφορετικά αντιμετωπίζουν τα επί μέρους υποψήφια κόμματα τη διαμορφωθείσα κατάσταση, με το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, το μεγαλύτερο της αντιπολίτευσης στον Δήμο και στην τοπική Βουλή της Βιέννης, να παραμένει στον προγραμματισμένο "κλασικό προεκλογικό αγώνα με έντονη επαφή με τους πολίτες".

Από την πλευρά τους, τόσο τα δύο κόμματα του συνασπισμού στο δημοτικό συμβούλιο και στην τοπική κυβέρνηση - Σοσιαλδημοκρατικό και Πράσινοι - όσο και τα άλλα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης - το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα και ΝΕΟΣ (Νέα Αυστρία) - καταφεύγουν από την αρχή σε νέες στρατηγικές.

Για τα κόμματα αυτά, οι μεγάλες συγκεντρώσεις και οι κατ΄ οίκον επισκέψεις σε ψηφοφόρους, ανήκουν πλέον στο παρελθόν ή βρίσκονται αυτή την στιγμή υπό αμφισβήτηση ως προς τη δυνατότητα ή όχι πραγματοποίησής τους, λόγω κορονοϊού

Αντί αυτού, επικεντρώνονται σε μικρότερα μεγέθη συγκεντρώσεων στο ύπαιθρο και παρουσίας τους στον εικονικό χώρο, όπως επίσης σε προεκλογική διαφήμιση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και στα κλασικά Μέσα Ενημέρωσης, χωρίς να έχουν ακόμη συγκεκριμενοποιήσει οριστικά τα σχέδια τους.

Την ιδέα να πραγματοποιήσει συγκέντρωση στην Πλατεία Βίκτορ 'Αντλερ, εκεί όπου στο παρελθόν ολοκλήρωνε την προεκλογική του εκστρατεία, δεν φαίνεται να εγκαταλείπει ο πρώην αντικαγκελάριος και πρώην αρχηγός του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε.

Ο Στράχε, ο οποίος υπήρξε πρωταγωνιστής της "Υπόθεσης Ίμπιζα", του πρωτοφανούς σκανδάλου διαφθοράς που είχε οδηγήσει πέρυσι τον Μάιο στην διάλυση της αυστριακής κυβέρνησης συνασπισμού Λαϊκού Κόμματος και Ελευθέρων, είχε διαγραφεί τον Δεκέμβριο και ως μέλος του κόμματος του και εμφανίζεται τώρα ως επικεφαλής υποψήφιος ενός νέου σχήματος που διασπάστηκε από τους Ελευθέρους και φέρει το όνομά του, "Ομάδα Στράχε".

Ωστόσο, η δυνατότητα υποψηφιότητας του Στράχε αμφισβητείται βάσει του εκλογικού νόμου, διότι δεν είναι μόνιμος κάτοικος Βιέννης καθώς η βίλα του βρίσκεται στο προάστιο Κλόστερνοϊμπουργκ, αν και ο ίδιος προσπαθεί τελευταία να πείσει ότι διαμένει στην αυστριακή πρωτεύουσα στο μικρό διαμέρισμα της μητέρας του η οποία βρίσκεται εδώ και καιρό σε οίκο ευγηρίας.

Στις τελευταίες εκλογές της 11ης Οκτωβρίου 2015 στη Βιέννη, το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων δεν είχε κατορθώσει τελικά να αναδειχθεί πρώτη δύναμη όπως πιθανολογούσαν σχεδόν όλες οι δημοσκοπήσεις, και νικητής τους ήταν το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα με τον ήδη από το 1994 δήμαρχο και τοπικό κυβερνήτη Μίχαελ Χόιπλ.

Το 2015, ήταν η τρίτη στη σειρά φορά, μετά το 2005 και το 2010, που ο τότε αρχηγός των Ελευθέρων, ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, διεκδικούσε την πρώτη θέση, και για τον εαυτό του τα αξιώματα του τοπικού κυβερνήτη και δημάρχου στην αυστριακή πρωτεύουσα, αποτυγχάνοντας τελικά και στις τρεις απόπειρές του.

Βαθιά ήταν η ανακούφιση που επικράτησε τότε για το γεγονός πως, παρά την πρωτοφανή σε λαϊκισμό προεκλογική εκστρατεία των Ελευθέρων, κυρίως με την ακραία μέχρι άγρια εκμετάλλευση από μέρους τους της μεσούσης τότε προσφυγικής κρίσης, τα αποτελέσματα των εκλογών διέψευσαν πανηγυρικά όλες τις προβλέψεις των δημοσκόπων.

Ο Στράχε, υπήρξε αργότερα αντικαγκελάριος στην κυβέρνηση συνασπισμού των Ελευθέρων με το Λαϊκό Κόμμα, από τον Δεκέμβριο του 2017 μέχρι τον Μάιο του 2019, όταν αυτή κατέρρευσε λόγω του διαβόητου σκανδάλου δωροδοκίας και πολιτικής συναλλαγής, γνωστό ως "Υπόθεση Ίμπιζα", στο οποίο φέρεται να ενέχεται άμεσα ο ίδιος.

Ο νικητής των εκλογών του 2015, ο σοσιαλδημοκράτης Μίχαελ Χόιπλ, παραμένοντας τοπικός κυβερνήτης και δήμαρχος, είχε προχωρήσει σε έναν συνασπισμό - όπως συνέβαινε από το 2010 και μετά -- με τους Πράσινους της ελληνικής καταγωγής αντιδημάρχου και αναπληρώτριας κυβερνήτη, Μαρίας Βασιλάκου.

Όπως είχαν προαναγγείλει τότε και οι δυο τους, ο μεν Μίχαελ Χόιπλ παραιτήθηκε τον Μάιο του 2018 και τον διαδέχθηκε ο σημερινός δήμαρχος και κυβερνήτης Μίχαελ Λούντβιγκ, η δε Μαρία Βασιλάκου αποσύρθηκε από την πολιτική ένα χρόνο αργότερα, τον Ιούνιο του 2019.

Ωστόσο, ο συνασπισμός Σοσιαλδημοκρατών και Πράσινων στη Βιέννη παραμένει στην εξουσία, και πιθανότατα αυτό θα συνεχιστεί και μετά τις εκλογές του ερχόμενου Οκτωβρίου, αν αυτό βέβαια είναι το αποτέλεσμα της κάλπης, που αναμένεται να φέρει κάποιες σημαντικές αλλαγές.

Και αυτό, γιατί, έπειτα από τον σχηματισμό στις 7 Ιανουαρίου της αυστριακής ομοσπονδιακής κυβέρνησης από το Λαϊκό Κόμμα και τους Πράσινους, οι δύο αυτές πολιτικές δυνάμεις εμφανίζουν εντυπωσιακή άνοδο στις δημοσκοπήσεις για την προσεχή εκλογική αναμέτρηση στη Βιέννη, αν και σε όλες, αδιαμφισβήτητο πρώτο κόμμα εμφανίζεται το Σοσιαλδημοκρατικό.

Οι Σοσιαλδημοκράτες, που κυβερνούν στην αυστριακή πρωτεύουσα εδώ και σχεδόν 100 χρόνια, αδιάλειπτα από το 1918 (με εξαίρεση την εποχή του Αυστροφασισμού τη δεκαετία του 1930 και τη γερμανοναζιστική κατοχή 1938-1945), είχαν αποσπάσει το 2015 ποσοστό 39,6%, το Κόμμα των Ελευθέρων 30,8%, οι Πράσινοι 11,8%, το Λαϊκό Κόμμα 9,2% και το ΝΕΟΣ (Νέα Αυστρία) 6,2%.