Είστε εδώ

Ανεξήγητο «ζόρι» τραβάει ο ΣΥΡΙΖΑ με τα self tests...

του Διαμαντή Σεϊτανίδη

Αμείωτη συνεχίζεται η πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης για την προμήθεια και τη διάθεση των self tests. Μετά την αρχική ευθεία σύγκρουση στην προκήρυξη του διαγωνισμού, ο ΣΥΡΙΖΑ τώρα επανέρχεται και ζητά εξηγήσεις σε τρία μέτωπα, με την ερώτηση που κατέθεσε χθες στη Βουλή και την οποία υπογράφουν 24 βουλευτές του κόμματος.

Η ερώτηση που ετοιμάστηκε με πρωτοβουλία του πρώην υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού, του πρώην υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη και της βουλευτού Κιλκίς Ειρήνης Αγαθοπούλου, κάνει λόγο για «σκάνδαλο των self tests».

Η πρώτη μομφή της ερώτησης είναι ότι αυτά τα τεστς προορίζονται στην πραγματικότητα για εργαστηριακή χρήση και η κυβέρνηση τα «βαφτίζει self tests» κατά τη μετάφραση των σχετικών οδηγιών.

Η δεύτερη επισήμανση της ερώτησης αναφέρεται στις εξαιρετικά σύντομες προθεσμίες του διαγωνισμού και την κατακύρωση του 30% των προμηθειών, οι οποίες είναι της τάξεως των τριών εκατομμυρίων. Η ερώτηση επικαλείται δημοσίευμα το οποίο κάνει λόγο για αμφίβολη αξιοπιστία και ύποπτες διασυνδέσεις, με αποτέλεσμα η ερώτηση να θεωρεί ότι δημιουργούνται σοβαρές υπόνοιες σκανδάλου.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Θέλετε να τα ξέρετε όλα για την Ευρώπη; - Πατήστε ΕΔΩ για like στη σελίδα του EUROLETTER στο facebook

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Τέλος η ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ζητά από την κυβέρνηση να δώσει διευκρινήσεις σχετικά με την διαφορά των δύο τύπων τεστ και τις ρυθμιστικές αρχές που τα ενέκριναν προς διανομή και χρήση. Επιπλέον καλείται ο Υπουργός να λάβει μέτρα προκειμένου να αποσυρθούν τα τεστ που προορίζονται για εργαστηριακή χρήση, να διασφαλιστεί η υγεία ανήλικων μαθητών που πρόκειται να τα χρησιμοποιήσουν και να αποτραπούν περιβαλλοντολογικοί κίνδυνοι από την απόρριψη επικίνδυνων συστατικών των τεστς.

Τι λέει η κυβέρνηση

Οργισμένη είναι η αντίδραση της κυβέρνησης, επειδή θεωρεί πως τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα έπρεπε να έχουν αφήσει τη προσπάθεια υπέρβασης της πανδημίας έξω από την πολιτική αντιπαράθεση. Το Μέγαρο Μαξίμου χρεώνει «ψεύδη» στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος «χρέωσε το φιάσκο του ΣΥΡΙΖΑ με τα fake news για τα self tests σε συγκεκριμένα στελέχη, ενώ ήταν η κεντρική γραμμή του κόμματός του. Ανήμερα της εθνικής επετείου ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε ανακοίνωση, επανήλθε την επόμενη μέρα, ο εκπρόσωπος του κόμματος κ. Ηλιόπουλος αναφερόταν συνεχώς σε αυτό σε συνεντεύξεις του».

Η κυβέρνηση θυμίζει, ενόψει της ερώτησης, ότι κάτι αντίστοιχο είχαν κάνει 52 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, όταν παλαιότερα κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή μιλώντας για  «ειδική αναφορά στην σχετική προκήρυξη σε λίστα εταιρειών που έχει συμπεριλάβει ο αρμόδιος κρατικός φορέας της Γερμανίας και στην οποία «δεσπόζουσα» θέση έχει η SIEMENS». 

Όλα αυτά, προσθέτουν κυβερνητικοί κύκλοι, για έναν διαγωνισμό στον οποίο συμμετείχαν 31 εταιρείες και δεν συμμετείχε η Siemens, το test της οποίας δεν πληρούσε καν τις προδιαγραφές του διαγωνισμού. Ο κ. Τσίπρας αντί να βρει το θάρρος να ζητήσει μία συγγνώμη, προσπάθησε να καλύψει το ψέμα με ψέμα», δείχνοντας ουσιαστικά το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί η αντίδραση της κυβέρνησης και στη νέα ερώτηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το θέμα.

imerisia.gr