Είστε εδώ

Ξανά τα ίδια ο Ερντογάν: Παράνομες NAVTEX και Γαλάζια Πατρίδα - Η απάντηση της Ελλάδας

Του Φαίδωνα Κυριακίδη

Παρά τη χείρα φιλίας που έτεινε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, παρά τον προσδιορισμό της έναρξης διερευνητικών συνομιλιών, παρά τις επαπειλούμενες κυρώσεις εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τις οποίες διεξάγεται σφοδρός -αν και μακριά από τη δημοσιότητα- διπλωματικός πόλεμος, παρά το ότι μεσολάβησαν σημαντικοί παράγοντες της διεθνούς κοινότητας, όπως οι ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Γερμανία και η Γαλλία, φαίνεται ότι η στρατηγική του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παραμένει η όξυνση και η δημιουργία συνεχώς νέων προκλήσεων. 

Σήμερα, νέα naftex για άσκηση με πραγματικά πυρά εξέδωσε η Τουρκία, δεσμεύοντας περιοχή μεταξύ της Ρόδου και του Καστελλόριζου στις 29 Σεπτεμβρίου από τις 8:00 έως τις 4:00. Παράλληλα, οι νέες προκλήσεις Ερντογάν είχαν ως αφορμή την επέτειο της... ναυμαχίας της Πρέβεζας το 1538!

Η Τουρκία, υποστήριξε ο πρόεδρός της, θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα δικαιώματά της για τη «Γαλάζια Πατρίδα» στην ομιλία του με αφορμή την επέτειο για τη ναυμαχία της Πρέβεζας.

«Σήμερα ως μια από τις 10 χώρες που μπορούν να σχεδιάσουν, να κατασκευάσουν και να συντηρήσουν πολεμικά πλοία, θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε τις ναυτικές μας δυνάμεις και να προστατεύουμε τη «Γαλάζια Πατρίδα» για να ενισχύσουμε το αίσθημα εμπιστοσύνης στους συμμάχους μας και να συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντά μας» είπε ο πρόεδρος της Τουρκίας σύμφωνα με τη Hurriyet.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε κι ο Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος τόνισε ότι «θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντά της σε όλες τις θάλασσες, ειδικά στο Αιγαίο, την ανατολική Μεσόγειο και την Μαύρη Θάλασσα».

Η αντίδραση Μητσοτάκη

Ο Έλληνας πρωθυπουργός παρακολουθεί με το επιτελείο του από κοντά τις τουρκικές κινήσεις και ήδη έστειλε μια ακόμα προειδοποίηση κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής ομιλίας του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.«Τείνω χείρα φιλίας στην Τουρκία, είπε, κι εκείνη απαντά με προκλήσεις». Παράλληλα, η ελληνική πλευρά κινείται έντονα στον διπλωματικό μαραθώνι οεντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε να υπάρξουν κυρώσεις κατά της Τουρκίας με σαφή κριτήρια αυτόματης ενεγοποίηση΄ς τους εάν η γείτων χώρα συνεχίσει τις μονομερείς ενέργειές της σε ύδατα που η Ελλάδα έχει κυριαρχικά δικαιώματα. 

Ταυτόχρονα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας με την κατηγορηματική δήλωση "Η Τουρκία δεν έχει καμία δουλειά στα Δωδεκάνησα" αλλά και "Καμία κυβέρνηση δεν συζητά αποστρατιωτικοποίηση των νησιών μας" έδωσε το περιεχόμενο της εθνικής γραμμής έναντι της Τουρκίας.