Είστε εδώ

Ουκρανία: Ζητά από την ΕΕ μεγαλύτερη συνδρομή στη λήψη εμβολίων

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μεγαλύτερη συνδρομή στο θέμα της προμήθειας εμβολίων κατά του νέου κορονοϊού μετά την άρνηση της κυβέρνησης να στραφεί προς την Ρωσία για βοήθεια.

Από την Covid-19 έχουν χάσει την ζωή τους περισσότεροι από 20.000 Ουκρανοί. Λόγω της πανδημίας η χώρα κατέστη μια από τις φτωχότερες χώρες της Ευρώπης κατά την διάρκεια της ύφεσης τον περασμένο χρόνο.

Η Ουκρανία έχει συμφωνήσει να αγοράσει κάποιες ποσότητες εμβολίων από την Κίνα και περιμένει επίσης να αποκτήσει και κάποιες άλλες ποσότητες μέσω του παγκόσμιου προγράμματος για τις φτωχότερες χώρες που πραγματοποιείται μέσω του μηχανισμού COVAX του ΟΗΕ.

Ωστόσο την ίδια στιγμή απέρριψε τις εκκλήσεις του ηγέτη της φιλορωσικής αντιπολίτευσης να αγοράσει εμβόλια από την Ρωσία.

«Σήμερα για όλες τις χώρες της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης, κυρίως για την Ουκρανία και τη Μολδαβία, το θέμα της απόκτησης εμβολίων είναι ενδιαφέρον», δήλωσε ο Ζελένσκι ενώ δεχόταν την πρόεδρο της Μολδαβίας Μάγια Σάντου στο Κίεβο.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Θέλετε να τα ξέρετε όλα για την Ευρώπη; - Πατήστε ΕΔΩ για like στη σελίδα του EUROLETTER στο facebook

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

«Στις χώρες της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης πρέπει να δοθεί αυξημένη προσοχή από τα κράτη της ΕΕ σε θέματα κοινών διαδικασιών που αφορούν την προμήθεια των εμβολίων», δήλωσε ο Ζελένσκι.

Πριν από μια εβδομάδα, 13 από τις 27 χώρες μέλη της ΕΕ προέτρεψαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δραστηριοποιηθεί περισσότερο για να συμβάλει στην αντιμετώπιση του κορονοϊού στις βαλκανικές χώρες που γειτονεύουν με την ΕΕ και στην Ουκρανία.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρι Κουλέμπα δήλωσε σήμερα ότι τάσσεται κατά της χρήσης στην χώρα του ρωσικού εμβολίου κατά του κορονοϊού Sputnik-V.

«Θέλω να το πω με σαφήνεια ότι οι προπαγανδιστικές δυνατότητες του Sputnik-V υπερβαίνουν κατά πολύ τις πραγματικές του δυνατότητες και την αποτελεσματικότητα του… Ως μέλος της κυβέρνησης, θα ήμουν κατά μιας τέτοιας απόφασης. Επειδή η Ρωσία δεν ενδιαφέρεται για την υγεία των Ουκρανών, αλλά για το πως θα επιβάλλει την προπαγανδιστική της σφραγίδα και την ιδεολογία μέσω της διάθεσης του εμβολίου, ακόμη και αν ήταν αποτελεσματικό», δήλωσε ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών στο τηλεοπτικό δίκτυο 1+1, προσθέτοντας ότι «υπάρχει ένας παράγοντας, που είναι πολύ πιο σημαντικός από την άποψη των συμφερόντων της Ρωσίας, απ’ότι είναι ο ιατρικός. Αυτός ο παράγοντας είναι ο προπαγανδιστικός».