Είστε εδώ

Οι 3 λόγοι που έσπρωξαν τον Ερντογάν στον διάλογο - «Κλειδί» ο ρόλος της Κύπρου

Για τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπάρχουν τρεις λόγοι στην παρούσα χρονική στιγμή που τον ωθούν να συμμετάσχει στο διάλογο με την Ελλάδα, αρνούμενος την ως τώρα πειρατική πολιτική που ακολουθούσε, όπως σημειώνει η γερμανική εφημερίδα Die Zeit σε δημοσίευμά της υπό τον τίτλο «O πόλεμος ματαιώνεται προς το παρόν».

Η εφημερίδα σημειώνει χαρακτηριστικά: «Ο πρώτος λόγος είναι ότι στο εσωτερικό της χώρας του, ο Ερντογάν έχει επιτύχει τους σκοπούς του. Δηλαδή, το μπαράζ των δημόσιων μέσων ενημέρωσης κατά των Ελλήνων, οι οποίοι θέλουν “να αποκόψουν την Τουρκία από ζωτικής σημασίας υδρογονάνθρακες“, έχει γίνει κτήμα, πλέον, στους περισσότερους Τούρκους. Το ίδιο ισχύει και για το μήνυμα ότι ο πρόεδρος Ερντογάν αγωνίζεται σκληρά για τα δικά τους συμφέροντα.

Και σαν να μην έφταναν αυτά, η τουρκική αντιπολίτευση, ακριβώς επειδή δεν θέλει να φανεί ότι διαφωνεί σε εθνικά ζητήματα με τον Ερντογάν, επιτίθεται και εκείνη στους Έλληνες, ουσιαστικά δηλαδή αποτελεί παρακολούθημα της πολιτικής του Τούρκου προέδρου.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Θέλετε να τα ξέρετε όλα για την Ευρώπη; - Πατήστε ΕΔΩ για like στη σελίδα του EUROLETTER στο facebook

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ο δεύτερος λόγος, επισημαίνει η εβδομαδιαία Die Zeit, είναι ότι ο Ταγίπ Ερντογάν γνωρίζει καλά το τίμημα μιας πιθανής στρατιωτικής αντιπαράθεσης. Η Γαλλία στηρίζει την Ελλάδα αποστέλλοντας πολεμικά πλοία και διοργανώνοντας κοινές στρατιωτικές ασκήσεις. Η Ιταλία και η Αίγυπτος στέκονται επίσης στο πλάι της Ελλάδας. Σε περίπτωση κλιμάκωσης στην περιοχή η Τουρκία θα ήταν απομονωμένη.

Τέλος ο τρίτος λόγος είναι ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τάσσεται πλέον ανοιχτά υπέρ της επιβολής κυρώσεων κατά της Άγκυρας. Σε περίπτωση που ο πρόεδρος Ερντογάν συνεχίσει τις φραστικές επιθέσεις εναντίον της Αθήνας, ίσως το αίτημα για κυρώσεις να εισακουστεί από τους Ευρωπαίους ηγέτες που συνεδριάζουν το διήμερο 1-2 Οκτωβρίου, με θέμα στην ατζέντα του Συμβουλίου Κορυφής τις κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας. Έτσι ο Ταγίπ Ερντογάν ανέκρουσε πρύμναν και άρχισε πρόθυμα να συζητά με τη καγκελάριο Μέρκελ.

Ακόμα όμως κι αν ξεκινήσει ο διάλογος μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας υπάρχει ακόμα ένα πρόβλημα: Η Τουρκία δεν θέλει να μπει σε διάλογο με την Κύπρο, την οποία δεν αναγνωρίζει καν. Στο νότο της Μεγαλονήσου τουρκικά ερευνητικά σκάφη πραγματοποιούν ακόμα και τώρα, γεωτρήσεις. Όμως η ΕΕ δεν μπορεί να παρακάμψει τις κυπριακές θέσεις διότι, ως γνωστόν, απαιτείται ομοφωνία για τις όποιες αποφάσεις της. Και η Λευκωσία ζητά την επιβολή κυρώσεων στην Άγκυρα».

Πηγή: Deutsche Welle