Είστε εδώ

Ο μεγάλος κίνδυνος για τον Ερντογάν βρίσκεται μέσα στην Τουρκία

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιχείρησε να διασκεδάσει τις τεράστιες ανησυχίες της τουρκικής επιχειρηματικής κοινότητας, χαρακτηρίζοντας «προσωρινή» την κάθετη πτώση της τουρκικής λίρας αυτή την εβδομάδα, καθώς το τουρκικό νόμισμα κατέγραψε χαμηλό ρεκόρ έναντι του δολαρίου την ώρα που οι φόβοι για αστάθεια στις κεφαλαιαγορές της Τουρκίας αυξάνονται κατακόρυφα.

Η λίρα έπεσε περισσότερο από 5% έναντι του δολαρίου στο χαμηλότερο σημείο της εβδομάδας, με την συναλλαγματική ισοτιμία να φτάνει στις 7.3647 τουρκικές λίρες ανά δολάριο την Παρασκευή κι ενώ είχαν προηγηθεί επανειλημμένες προσπάθειες των τουρκικών αρχών να κρατήσουν το νόμισμα υπό έλεγχο.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε σε δημοσιογράφους μετά από τις προσευχές της Παρασκευής ότι η πανδημία του κορονοϊού και η έκρηξη αυτής της εβδομάδας στη Βηρυτό ήταν οι αιτίες για την απότομη πτώση της λίρας.

«Το οικονομικό σύστημα της Τουρκίας είναι σταθερό. Μερικές φορές θα υπάρξουν αυξομειώσεις, μέσα στις οποίες το νόμισμα θα υποχωρεί», είπε. «Αυτές οι διακυμάνσεις είναι προσωρινές».

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Θέλετε να τα ξέρετε όλα για την Ευρώπη; - Πατήστε like στη σελίδα του EUROLETTER στο facebook

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ωστόσο, η κοινή γνώμη δεν πείθεται με τέτοιες δηλώσεις. Το hashtag «ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ δεν είναι μόνος» ήταν στα κορυφαία του Twitter στην Τουρκία την Παρασκευή, καθώς ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι και άλλοι υπερασπίστηκαν τον υπουργό Οικονομικών, που είναι και γαμπρός του Ερντογάν, κι οποίος δέχεται σφοδρή κριτική για τις πολιτικές του, που οδήγησαν στην απότομη πτώση της λίρας.

Ο Ερντογάν στάθηκε στο πλευρό του Αλμπαϊράκ, λέγοντας ότι οι διαμαρτυρίες για τον χειρισμό της οικονομίας θύμιζαν «περσινά ξινά σταφύλια»

«Η Τουρκία έχει απογειωθεί, αλλά υπάρχουν εκείνοι που είναι τυφλοί μπροστά σε αυτήν την πραγματικότητα», είπε ο Ερντογάν.

Μέχρι το μεγαλύτερο μέρος του Ιουνίου και του Ιουλίου, οι τουρκικές αρχές είχαν καταφέρει να διατηρήσουν την ισοτιμία στα επίπεδα 1 δολάριο=  λίγο κάτω από τις 6,85 τουρκικές λίρες, σε μια εκστρατεία πώλησης δολαρίων, το ύψος των οποίων εκτιμά η Goldman Sachs στα 65 δισεκατομμύρια δολάρια, πολύ πέρα ​​από τα 40 δισεκατομμύρια δολάρια που πώλησε η κεντρική τράπεζα από τα αποθεματικά ξένου νομίσματος στο σύνολο του περασμένου έτους. Δηλαδή σε λιγότερο από ένα δίμηνο η Τουρκία πούλησε περίπου 50% περισσότερα δολάρια από όσα ολόκληρη την περασμένη χρονιά.

Αλλά αυτή η άμυνα άρχισε να καταρρέει στα τέλη Ιουλίου και το sell of επιταχύνθηκε, όταν οι τουρκικές χρηματαγορές παρουσίασαν σημάδια δυσλειτουργίας νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, προκαλώντας εικασίες ότι ενδέχεται να χρειαστούν αυξήσεις επιτοκίων για τη στήριξη του νομίσματος.

Ο Ερντογάν έχει από καιρό αποφύγει τα υψηλά επιτόκια, επιβάλλοντας με τον τρόπο του τη μη συμβατική άποψη ότι τα υψηλότερα επιτόκια οδηγούν τον πληθωρισμό.

Οι ξένοι επενδυτές έχουν πολλούς λόγους να είναι δυσαρεστημένοι από τις κεφαλαιαγορές της Τουρκίας φέτος, καθώς ο πληθωρισμός κυμαινόταν σχεδόν στο 12%, πάρα πολύ πιο ψηλά από την αξία πολλών περιουσιακών στοιχείων.

Παρά την πτώση της λίρας περισσότερο από 20% έναντι του δολαρίου το 2020, η κεντρική τράπεζα διατηρεί τα επιτόκια στο 8,25%, πολύ κάτω από τον πληθωρισμό, για να ενθαρρύνει τους καταναλωτές και τις εταιρείες να δανείζονται χρήματα και να κινείται η οικονομία.

Κάποιοι στον στενό επιτελείο του Ερντογάν κατηγόρησαν «αόρατες δυνάμεις» ότι προσπάθησαν να προκαλέσουν οικονομική κρίση για να αποδυναμώσουν τη χώρα.

Η Τουρκία θα αποτρέψει τα «σενάρια κρίσης» που έχουν στόχο την κυβέρνηση και τους υπουργούς της, δήλωσε ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης Ομέρ Τσελίκ σε tweet την Παρασκευή. «Ο αγώνας μας ενάντια στην πολιτική αυτών που αποσκοπούν στη βλάβη της οικονομίας, της ασφάλειας και της εξωτερικής μας πολιτικής… θα συνεχιστεί », πρόσθεσε.

Η κεντρική τράπεζα λαμβάνει ορισμένα μέτρα για να μειώσει το ποσό των χρημάτων που κυκλοφορούν στην αγορά, συμπεριλαμβανομένης της αποχής από τη διεξαγωγή δημοπρασίας εβδομαδιαίων repos την Παρασκευή, σύμφωνα με αξιωματούχο της τράπεζας.

«Η πολιτική Ερντογάν με το νόμισμα, δεν θα ανακουφίσει καθόλου την αγορά», δήλωσε ένας διευθυντής χαρτοφυλακίου αναδυόμενων αγορών, ο οποίος αρνήθηκε να κατονομαστεί.