Είστε εδώ

Γιατί ο Ερντογάν στρέφεται και πάλι προς την Ευρώπη

  Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε χθες, Σάββατο, την Ευρωπαϊκή Ένωση σε διάλογο. «Αναμένουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να τηρήσει τις υποσχέσεις της, να μην μεροληπτεί σε βάρος μας ή τουλάχιστον να μην γίνει ένα εργαλείο για τη δημιουργία εχθροτήτων εναντίον της χώρας μας», είπε ο Ερντογάν, κατά τη διάρκεια παρέμβασής του, μέσω βιντεοδιάσκεψης, στο συνέδριο του κόμματός του AKP.

«Δεν βλέπουμε τους εαυτούς μας οπουδήποτε παρά στην Ευρώπη. Σκοπεύουμε να χτίσουμε το μέλλον μας μαζί με την Ευρώπη», διαβεβαίωσε. «Θέλουμε μια ισχυρότερη συνεργασία με τους φίλους και συμμάχους μας», τόνισε ο ίδιος.

«Πιστεύουμε ότι δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με οποιαδήποτε χώρα ή θεσμό που δεν μπορεί να διευθετηθεί μέσω της πολιτικής, της διπλωματίας και του διαλόγου», σημείωσε ο Τούρκος Πρόεδρος. Στην ίδια ομιλία, ο Ερντογάν δήλωσε πως η Τουρκία θα ήθελε να «χρησιμοποιήσει ενεργά τις παλιές και στενές σχέσεις συμμαχίας με τις ΗΠΑ για να βρεθεί μια λύση στα περιφερειακά και διεθνή προβλήματα».

Πού αποδίδεται η νέα στροφή του

Παρά το γεγονός ότι ο Ταγίπ Ερντογάν είναι ένας κατεξοχήν απρόβλεπτος πολιτικός ηγέτης, εδώ και αρκετό καιρό παράγοντες στην Αθήνα, στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο συνέκλιναν στην εκτίμηση ότι αργά ή γρήγορα ο πρόεδρος της Τουρκίας θα στραφεί στην Ευρώπη, όχι βέβαια από... φιλοευρωπαϊσμό, αλλά ακριβώς διότι δεν έχει άλλες επιλογές για να διασώσει την οικονομία του από τη χρεοκοπία και το λαό του από μια βίαιη και οδυνηρή πτώση του βιοτικού του επιπέδου. 

Η πρώτη δεκαετία του Ερντογάν στην εξουσία συνοδεύτηκε από ισχυρή οικονομική ανάπτυξη της Τουρκίας, κυρίως χάρη στην πολυποίκιλη βοήθεια που του δόθηκε από την Ευρώπη, χάρη στην έναρξη των ενταξιακών διαπράγματεύσεων της χώρας με την ευρωπαϊκή οικογένεια, η οποία έγινε με απόφαση και πρωτοβουλία της Ελλάδας κι υπάκουε στην αντίληψη ότι μια Τουρκία κοντύτερα στην Ευρώπη προϋπέθετε αφομοίωση του ευρωπαϊκού κεκτημένου από τη γειτονική μας χώρα, δηλαδή έναν εξευρωπαϊσμό χωρίς η Τουρκία να χάσει τα ξεχωριστά χαρακτηριστικά της.

Πράγματι, δεκάδες χιλιάδες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις επεκτάθηκαν στην τουρκική οικονομία, αρχικά μεταφέροντας βιομηχανικές εγκαταστάσεις υψηλής όχλησης και κατόπιν τεχνογνωσία, υψηλή τεχνολογία και οικονομικές υπηρεσίες, αλλά κυρίως κεφάλαια σε σκληρό νόμισμα. 

Η Τουρκία έφτασε να έχει σχεδόν €160 δισ. οικονομικές συναλλαγές με την ΕΕ το 2019, με πλεόνασμα €4-€5 δισ., ενώ μεγάλο μέρος της εσωτερικής αύξησης του ΑΕΠ της προέρχεται από το "γύρισμα" αυτών των χρημάτων άλλες 1 ή 2 φορές ετησίως μέσα στην οικονομία.

Μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος εναντίον του, ο κόσμος γνώρισε "έναν άλλον Ερντογάν". Με δεκάδες χιλιάδες φυλακισμένους στο εσωτερικό της χώρας, με σοβαρά προβλήματα με όλους τους γείτονές τους, με αυξανόμενη απόσταση από τις ευρωπαϊκές και γενικότερα τις δυτικές πρακτικές και, εσχάτως, με την επίμονη προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων με μονομερείς ενέργειες που παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο, η Τουρκία όπως ήταν φυσικό στράφηκε σε άλλες πλευρές, εκτός Ευρώπης, για την οικονομική της ανάκαμψη.

Στηρίγματα, όμως, δεν βρήκε πουθενά: Ούτε η Κίνα, ούτε η Ρωσία, ούτε οι ΗΠΑ στάθηκαν στο πλευρό των Τούρκων όπως είχε σταθεί η Ευρώπη χάρη στην ελληνική στρατηγική ενσωμάτωσης. Κι αφού όλες οι άλλες δυνητικές εναλλακτικές αποδείχθηκαν αδύναμες να διασώσουν τη τουρκική οικονομία, ο Ταγίπ Ερντογάν στράφηκε και πάλι προς την Ευρώπη, αυτή τη φορά όμως κάπως παράλογα: Εκδίδει απανωτές NAVTEX με τις οποίες δημιουργεί συνεχείς κρίσεις με δυο κράτη- μέλη της ΕΕ (Ελλάδα και Κύπρο), υβρίζει και προσβάλλει τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και φέρεται απαξιωτικά προς τον Καγκελάριο της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, την ίδια περίοδο που ζητεί επαναπροσέγγιση με την ΕΕ

Επειδή ο Ερντογάν είναι απρόβλεπτος, το εγγύς μέλλον θα δείξει αν έχουν δίκιο αυτοί που υποστηρίζουν ότι αυτή η "επίθεση φιλίας" στα λόγια προς την Ευρώπη γίνεται ενόψει της Συν΄δοου Κορυφής της 10ης Δεκεμβρίου, ώστε να αποφύγει τις ευρωπαϊκές κυρώσεις στην κλυδωνιζόμενη οικονομία του, ή εκείνοι που λένε ότι επιτέλους ο "σουλτάνος" επιστρέφει προς την Ευρώπη, αφού βεβαιώθηκε ότι πουθενά αλλού δεν μπορεί να βρει λύσεις για τα προβλήματά του...