Είστε εδώ

Επαναλαμβάνονται οι συνομιλίες για το Κόσοβο

Ο σέρβος πρόεδρος και ο κοσοβάρος πρωθυπουργός, οι οποίοι συνομίλησαν σημέρα μέσω βιντεοδιάσκεψης με τον Εμανουέλ Μακρόν και την Άγκελα Μέρκελ για να αποκαταστήσουν τον διάλογο σχετικά με τις διενέξεις τους, θα έχουν νέα συνομιλία εξ αποστάσεως την Κυριακή, πριν συναντηθούν την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, ανακοινώθηκε από τη γαλλική προεδρία.

Στη διάρκεια των συνομιλιών σήμερα το πρωί, οι οποίες διεξήχθησαν υπό την αιγίδα της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, «επετεύχθη ο σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς και ο κοσοβάρος πρωθυπουργός Αβντουλάχ Χότι να επαναλάβουν αυτόν τον διάλογο εξομάλυνσης την Κυριακή στις Βρυξέλλες με τηλεδιάσκεψη και στη συνέχεια την Πέμπτη με την παρουσία τους στις Βρυξέλλες», ανέφερε η γαλλική προεδρία στο τέλος της συνάντησης.

Αρχικά οι δύο ηγέτες επρόκειτο να συναντηθούν την Κυριακή, όμως η συνάντησή τους αναβλήθηκε για την Πέμπτη.

«Οι προοπτικές αυτού του διαλόγου είναι πολύ δύσκολες, όμως υπάρχει δέσμευση όλων να προχωρήσει βήμα-βήμα», ανέφερε η γαλλική προεδρία.

«Σήμερα πιστοποιήθηκε ότι η ηγεσία είναι ευρωπαϊκή», πρόσθεσε η ίδια πηγή, ενώ οι ΗΠΑ είχαν επιχειρήσει επίσης κάποια στιγμή να αποκαταστήσουν τον διάλογο, που είχε παγώσει για σχεδόν 18 μήνες, με στόχο τη διευθέτηση μιας από τις πιο ακανθώδεις εδαφικές συγκρούσεις της Ευρώπης.

«Το θέμα είναι να δηλωθεί πως αυτή η περιοχή της Ευρώπης επιδιώκει την ολοκλήρωση, την ειρήνη, τη σταθερότητα, μια πολύ μεγάλη εγγύτητα με την ΕΕ. Υπάρχει στην υπόθεση αυτή ένα τεστ ευρωπαϊκής ηγεσίας», υπογράμμισε η γαλλική προεδρία.