Είστε εδώ

Άλλους 100 συνέλαβε η Τουρκία ως... Γκιουλενιστές

Η τουρκική αστυνομία συνέλαβε περισσότερους από 100 ανθρώπους, κυρίως εν ενεργεία στρατιωτικούς, σε μια επιχείρηση που εξαπέλυσε με στόχο υποστηρικτές του μουσουλμάνου ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν (φωτο), τον οποίο κατηγορεί η Άγκυρα ότι ενορχήστρωσε την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του 2016 στην Τουρκία, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Η επιχείρηση αυτή σηματοδοτεί ένα νέο κύμα των επιχειρήσεων καταστολής που διεξάγουν εδώ και τέσσερα χρόνια οι τουρκικές αρχές με στόχο το δίκτυο του Γκιουλέν, ο οποίος έχει τη βάση του στις ΗΠΑ. Αυτός αρνείται ότι συμμετείχε στην αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του 2016, κατά την οποία περίπου 250 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Θέλετε να τα ξέρετε όλα για την Ευρώπη; - Πατήστε ΕΔΩ για like στη σελίδα του EUROLETTER στο facebook

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Η εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης εξέδωσε εντάλματα σύλληψης για 132 υπόπτους, οι 82 από τους οποίους είναι εν ενεργεία στρατιωτικοί ενώ οι υπόλοιποι είναι απόστρατοι ή έχουν αποπεμφθεί από τις τάξεις των ενόπλων δυνάμεων, σύμφωνα με το Anadolu. Μέχρι στιγμής 106 άνθρωποι έχουν συλληφθεί σε επιδρομές της αντιτρομοκρατικής αστυνομίας σε 34 επαρχίες, προσθέτει το πρακτορείο ειδήσεων.

Χθες, Τρίτη, εισαγγελείς στην επαρχία της Σμύρνης έδωσαν εντολή για την σύλληψη 66 υπόπτων, συμπεριλαμβανομένων 48 εν ενεργεία στρατιωτικών, στο πλαίσιο έρευνας που έγινε για τις ένοπλες δυνάμεις.

Μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος, περίπου 80.000 άνθρωποι προφυλακίσθηκαν και περίπου 150.000 δημόσιοι υπάλληλοι, στρατιωτικοί και άλλοι απολύθηκαν ή τέθηκαν σε διαθεσιμότητα. Περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι έχουν αποπεμφθεί από τις τάξεις του τουρκικού στρατού.

Οι εισαγγελείς της Άγκυρας έδωσαν εντολή την Παρασκευή για την κράτηση δεκάδων δικηγόρων που είναι ύποπτοι για υποστήριξη του δικτύου του Γκιουλέν.

Τουρκικές και διεθνείς δικηγορικές οργανώσεις δήλωσαν ότι οι δικηγόροι αυτοί έκαναν απλώς τη δουλειά τους εκπροσωπώντας πελάτες που κατηγορούνται για δεσμούς με το δίκτυο του Γκιουλέν.

Πηγή: πρακτορείο Anadolu