Είστε εδώ

Πώς η Κομισιόν επιχειρεί να στήσει μια νέα γέφυρα συνεννόησης και συνεργασίας με τις ΗΠΑ

Οι Βρυξέλλες ξεκίνησαν μια προσπάθεια αναζωογόνησης των διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ για τον τερματισμό των εμπορικών διαφορών των δύο πλευρών, προτείνοντας μια κοινή ατζέντα που θα καλύπτει τα πάντα, από επιδοτήσεις αεροσκαφών έως κοινά αποθέματα ιατρικού εφοδιασμού.

Ο επίτροπος εμπορίου της ΕΕ Φιλ Χόγκαν είπε στον Αμερικανό ομόλογό του Ρόμπερτ Λάιτιζερ ότι υπάρχει περιθώριο για επίτευξη συμφωνίας που θα τερματίσει μια άνω της δεκαετίας περίοδο δικαστικών διαφορών στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου σχετικά με τις επιδοτήσεις προς την Airbus και την Boeing.

Ανέφερε επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση επιθυμεί να κλείσει την υπόθεση σχετικά με τους δασμούς των ΗΠΑ για την προστασία των παραγωγών χάλυβα και να ωθήσει τα πράγματα προς την ενδυνάμωση της συνεργασίας σε άλλους τομείς ως μέρος των προσπαθειών για τον μετριασμό των επιπτώσεων του κορονοϊού στην παγκόσμια οικονομία.

Σε επιστολή προς τον Ρόμπερτ Λάιτιζερ με ημερομηνία 30 Απριλίου ο Φιλ Χόγκαν έθεσε αυτό που περιέγραψε ως «διατλαντική ατζέντα για την ανάκαμψη», το οποίο προτρέπει επίσης την ΕΕ και τις ΗΠΑ να συνεργαστούν προκειμένου να αποτρέψουν μια πιθανή επανάληψη του σκηνικού των ελλείψεων υγειονομικού υλικού, που έχει καταρρακώσει τα εθνικά συστήματα υγείας τις τελευταίες εβδομάδες.

Μία ιδέα που έθεσαν οι Βρυξέλλες είναι ότι η ΕΕ και οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να παραδειγματιστούν από το Διεθνές Ενεργειακό Πρόγραμμα που θεσπίστηκε μετά την πετρελαϊκή κρίση του 1973 και έτσι να δημιουργήσουν «κοινά αποθέματα» ιατρικού εξοπλισμού.

Η επιστολή Χόγκαν αναδεικνύει το πόσο πολύ επιθυμούν οι Βρυξέλλες να βελτιώσουν τις σχέσεις τους με την κυβέρνηση Τραμπ και να συνεργαστούν στην εποχή του Covid-19. Οι διαφωνίες ΕΕ- ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια οδήγησαν σε ένα δασμολογικό πόλεμο που περιελάμβανε όλο και περισσότερα προϊόντα, από τις μοτοσικλέτες Harley-Davidson έως το περίφημο γαλλικό κρασί. Οι επιχειρήσεις των ΗΠΑ επιθυμούν επίσης μια αποκλιμάκωση πριν από την απόφαση του ΠΟΕ τον επόμενο μήνα, η οποία αναμένεται να επιτρέψει στην ΕΕ να «απαντήσει» στην πολιτική των επιδοτήσεων της Ουάσιγκτον προς την Boeing.

Πριν από την επέλαση της πανδημίας, ο επίτροπος Φιλ Χόγκαν είχε εκφράσει αισιοδοξία ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί μια «μίνι συμφωνία» με την Ουάσινγκτον, η οποία θα απαντούσε στις διαμαρτυρίες του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι εξαγωγές των ΗΠΑ, ανοίγοντας νέες ευκαιρίες αγοράς για την ΕΕ. Οι ιδέες που εξετάστηκαν από τις Βρυξέλλες περιελάμβαναν τη μείωση των δασμών της ΕΕ στις εισαγωγές αυτοκινήτων, καθώς και οι δύο πλευρές επιταχύνουν τις διαδικασίες κανονιστικής έγκρισης για το κρέας και τα φρούτα.

Αυτοκίνητα και… αστακοί

Ένα σημείωμα που επισυνάπτεται στην επιστολή του Φιλ Χόγκαν ανέφερε ότι οι Βρυξέλλες «ανταποκρίθηκαν στο αίτημα των ΗΠΑ να εξετάσουν το ενδεχόμενο μείωσης των δασμών για τα αυτοκίνητα και τους αστακούς» μεταξύ άλλων ζητημάτων. Πρόσθεσε ότι κάθε συμφωνία θα πρέπει να είναι «ισορροπημένη» και για τις δύο πλευρές.

«Παραμένω στην άποψη ότι η ολοκλήρωση του εμπορικού πακέτου στο οποίο εργαζόμαστε θα έστελνε ένα πολύ θετικό μήνυμα», έγραψε ο Φιλ Χόγκαν στην επιστολή, η οποία εστάλη στον Ρόμπερτ Λάιτιζερ τη Δευτέρα.

Προς εξομάλυνση και η διαμάχη Airbus και Boeing

Ο Ευρωπαίος επίτροπος πρόσθεσε ότι μια ιδιαίτερη αιτία ανησυχίας ήταν η διαμάχη για την Airbus και την Boeing, γράφοντας ότι «καθίσταται αδύνατο να εξηγηθεί γιατί η ΕΕ και οι ΗΠΑ εξακολουθούν να είναι αμετακίνητες σε έναν αυτοκαταστροφικό κύκλο δασμολογίων και αμοιβαίων διακρίσεων στις επιδοτήσεις αεροσκαφών».

Πέρυσι, ο ΠΟΕ εξουσιοδότησε τις ΗΠΑ να επιβάλουν εισφορές 7,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ευρωπαϊκά αγαθά αφού η ΕΕ διαπιστώθηκε ότι απέτυχε να εξαλείψει την παράνομη ενίσχυση προς την Airbus. Στα τέλη Ιουνίου αναμένεται η απόφαση του ΠΟΕ για τα επιτρεπόμενα αντίποινα από την ΕΕ.

Στο σημείωμα που επισυνάπτεται στην επιστολή του Φιλ Χόγκαν αναφέρεται ότι «οι διαπραγματεύσεις για δίκαιη και ισορροπημένη επίλυση της διαφωνίας Boeing / Airbus μπορούν να ενταθούν ενόψει της πρόωρης ολοκλήρωσής τους».

Το σημείωμα ανέφερε επίσης ότι οι Βρυξέλλες περιμένουν «ένα μήνυμα από τις ΗΠΑ να συμμετάσχουν σε πλήρη και αμοιβαία αποκλιμάκωση» των διαφωνιών τους σχετικά με τον χάλυβα, η οποία χρονολογείται από την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να πλήξει τις εισαγωγές μετάλλου στη χώρα του με επιβολή δασμών το 2018.

Και αντλώντας από το ιστορικό παράδειγμα των στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου, ο επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ πρόσθεσε ότι «ενώ το πετρέλαιο και οι ιατρικές προμήθειες είναι σίγουρα πολύ διαφορετικές περιπτώσεις. . . Ορισμένες αρχές, όπως η δημιουργία αποθεμάτων, οι δυνατότητες αλλαγών στην παραγωγή ή οι δυνατότητες αναμονής είναι συγκρίσιμες, όπως και η δέσμευση για συνεργατική δράση».

Η ΕΕ θέλει επίσης να συζητήσει ρυθμιστικά μέτρα για την εξομάλυνση του διατλαντικού εμπορίου ιατρικών συσκευών και εμβολίων.-