Είστε εδώ

Πανηγυρικά εορτάζεται φέτος το Φεστιβάλ Μουσικής του Σάλτσμπουργκ

Κορύφωση της φετινής, επετειακής χρονιάς χαρακτηρίζεται η έκθεση που εγκαινιάστηκε στο "Μουσείο Σάλτσμπουργκ" στην "πόλη του Μότσαρτ" και θα διαρκέσει μέχρι την 31η Οκτωβρίου, καθώς τα 100 επιλεγμένα εκθέματά της, που παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό, αφηγούνται τα 100 χρόνια από την ίδρυση των Φεστιβάλ του Σάλτσμπουργκ, των σημαντικότερων φεστιβάλ κλασικής μουσικής σε παγκόσμια κλίμακα.

Αυτά τα θερινά Φεστιβάλ του Σάλτσμπουργκ, τα οποία -- σχεδόν από την ίδρυσή τους στις 22 Αυγούστου του 1920 από τους δύο μεγάλους του θεάτρου και της λογοτεχνίας, τον Μαξ Ράινχαρντ και τον Χούγκο φον Χόφμανσταλ -- έχουν βρεθεί στην κορυφή του παγκόσμιου λυρικού θεάτρου και μουσικής, αναγκάζονται φέτος, ακριβώς στα εκατοντάχρονα τους, να εμφανιστούν με περιορισμένο πρόγραμμα και μικρότερο χρόνο διάρκειας τους, από την 1η μέχρι την 30η Αυγούστου, αντί της αρχικά προγραμματισμένης από τις 18 Ιουλίου - 30 Αυγούστου.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Θέλετε να τα ξέρετε όλα για την Ευρώπη; - Πατήστε like στη σελίδα του EUROLETTER στο facebook

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Η Έκθεση μετατρέπει το μουσείο σε μια σκηνή στην οποία ζωντανεύει η ιστορία των Φεστιβάλ του Σάλτσμπουργκ, μέσα από οπτικοακουστικά ντοκουμέντα, κοστούμια, σκηνικά, ενώ ένα τεράστιο αρχείο και εγκαταστάσεις από διεθνώς φημισμένους σύγχρονους καλλιτέχνες συμβάλλουν σε ένα ολοκληρωμένο βίωμα.

Με αυτήν την ιδέα, η έκθεση ακολουθεί την πεποίθηση του Μαξ Ράινχαρντ ότι ένα έργο μπορεί τελικά να εκπληρωθεί μόνο σε διάλογο με το κοινό του, και έχοντας αυτό κατά νου, οι επισκέπτες καλούνται να εξερευνήσουν ενεργά την ιστορία του Φεστιβάλ του Σάλτσμπουργκ, τονιζόταν στα σημερινά εγκαίνιά της.

"Αυτή η έκθεση καταγράφει με τον καλύτερο τρόπο το τι σημαίνουν τα Φεστιβάλ για την πόλη Σάλτσμπουργκ, για την Αυστρία και χωρίς υπερβολή για όλο τον κόσμο που ενδιαφέρεται για την τέχνη και ήδη από τους ιδρυτές του, σχεδιασμένα ως παγκόσμιο κέντρο τέχνης στην Αυστρία σε μία άμεσα μεταπολεμική εποχή, στα 100 χρόνια τους τα Φεστιβάλ εξελίχθηκαν πραγματικά στα μεγαλύτερα και δυναμικότερα της κλασικής τέχνης στον κόσμο", επισήμανε η εδώ και 25 χρόνια πρόεδρος των Φεστιβάλ του Σάλτσμπουργκ Χέλγκα Ραμπλ-Στάντλερ.

Για την ίδια, η κρίση του κορονοϊού φέρνει την παγκόσμια κοινωνία αλλά και τα ίδια τα Φεστιβάλ μπροστά στη μεγαλύτερη πρόκληση μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, καθώς η πολιτιστική ζωή σε καιρούς ειρήνης και σε δημοκρατικές χώρες δεν περιορίστηκε ποτέ τόσο σοβαρά. Τα Φεστιβάλ του Σάλτσμπουργκ ιδρύθηκαν σε μια εποχή μεγάλου πόνου και δεινών ως ένα θαρραλέο εγχείρημα κατά της κρίσης.

Ο Μαξ Ράινχαρντ ήταν πεπεισμένος ότι μόνο η τέχνη θα μπορούσε να συμφιλιώσει τους ανθρώπους, τους λαούς, που είχαν εξωθηθεί ο ένας εναντίον του άλλου-- η Τέχνη όχι ως διάκοσμο, αλλά ως τροφή και νόημα στη ζωή, ανέφερε.

"Το γεγονός ότι τα Φεστιβάλ μπορούν τώρα να πραγματοποιηθούν σε τροποποιημένη και συντομευμένη μορφή, καθιστά αυτή την ιδρυτική ιδέα - τέχνη ως τροφή και νόημα στη ζωή - να φαίνεται πιο επίκαιρη από ποτέ", τόνισε η πρόεδρος των Φεστιβάλ Χέλγκα Ραμπλ-Στάντλερ.