Είστε εδώ

Νέα ψηφιακή εκδήλωση από το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο

Για τις ‪28 Σεπτεμβρίου‬ μεταφέρθηκε η εκδήλωση «Ελληνογερμανική συνεργασία στον τομέα της επαγγελματικής εκπαίδευσης» του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου και του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) , που αρχικά επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στις 6 του μηνός, στο πλαίσιο της 85ης ΔΕΘ.

Η εκδήλωση, θα πραγματοποιηθεί ‪στις 14:30‬ και θα προβληθεί μέσω Live Streaming στα κανάλια (social media και ιστοσελίδες) του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου και του ΣΕΒ. Κεντρικοί ομιλητές θα είναι ο κοινοβουλευτικός υφυπουργός του ομοσπονδιακού υπουργείου Παιδείας και Έρευνας της Γερμανίας (BMBF) Thomas Rachel, ο οποίος θα απευθυνθεί στους συμμετέχοντες στη διοργάνωση με ψηφιακό μήνυμα και ο γενικός γραμματέας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Δια Βίου Μάθησης, του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων Δρ. Γεώργιος Βούτσινος. Χαιρετισμό θα απευθύνουν ο γενικός διευθυντής του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, Δρ. Αθανάσιος Κελέμης και ο γενικός διευθυντής του ΣΕΒ, Αλέξανδρος Χατζόπουλος.

Στόχος της εκδήλωσης είναι να πραγματοποιηθεί ένας ζωντανός-ανοικτός διάλογος για το μέλλον της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης στις δύο χώρες αλλά και να αναζητηθούν τα περιθώρια που υπάρχουν για περαιτέρω βελτίωση του συστήματος εκπαίδευσης, το οποίο εφαρμόζει σήμερα η Ελλάδα. Ένα μεγάλο μέρος της συζήτησης θα επικεντρωθεί στο πώς η Ελλάδα και η Γερμανία θα μπορέσουν να αναβαθμίσουν τη συνεργασία τους στην επαγγελματική εκπαίδευση και να εμπλουτίσουν το πεδίο ανταλλαγής ιδεών και τεχνογνωσίας.

Παράλληλα, εκπρόσωποι φορέων και επιχειρήσεων, θα αναφερθούν στον τρόπο με τον οποίο η αγορά προσεγγίζει το ζήτημα της επαγγελματικής εκπαίδευσης, θα αναλύσουν τα προβλήματα αλλά και τα οφέλη που αποκομίζουν όσες επιχειρήσεις επενδύουν στον τομέα, ενώ θα παρουσιάσουν βέλτιστες πρακτικές από τη συνεργασία τους με κρατικούς φορείς, ειδικότερα στον τομέα της επαγγελματικής εκπαίδευσης των νέων.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Θέλετε να τα ξέρετε όλα για την Ευρώπη; - Πατήστε ΕΔΩ για like στη σελίδα του EUROLETTER στο facebook

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Στο πάνελ με τίτλο «Best Practices: η σύνδεση της αγοράς εργασίας με την εκπαίδευση» θα συμμετέχουν ο Δρ. Σπύρος Πρωτοψάλτης, διοικητής και πρόεδρος του Δ.Σ. του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ο Αθανάσιος Συριανός διευθύνων σύμβουλος της ΕΖΑ (Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης), η Νικολέττα Κολομπούρδα, μέλος της διοίκησης και διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού της Lidl Ελλάς και ο Ανδριανός Μιχάλαρος, πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά.

Υπενθυμίζεται ότι οι βάσεις του ελληνογερμανικού διαλόγου στον τομέα της εκπαίδευσης, έχουν τεθεί από το 2013, έχοντας ως στόχο την ένταση των μεταρρυθμίσεων και απώτερο σκοπό τη μείωση του υψηλού ποσοστού ανεργίας των νέων, μέσω της εφαρμογής συστημάτων που προσφέρουν τη δυνατότητα της παράλληλης θεωρητικής και ενδοεπιχειρησιακής εκπαίδευσης, ώστε όσοι νέοι συμμετέχουν σε ανάλογα προγράμματα, να αποκτούν την πρώτη τους εργασιακή εμπειρία, όπως και το πρώτο τους εισόδημα.

Το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο υλοποιεί πρότυπα προγράμματα επαγγελματικής εκπαίδευσης, βασισμένα στο μοντέλο της διττής επαγγελματικής εκπαίδευσης, που λειτουργεί με επιτυχία εδώ και χρόνια στη Γερμανία - προγράμματα τα οποία προσαρμόστηκαν στα δεδομένα της ελληνικής αγοράς.

Στο μεταξύ, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του επιμελητηρίου, ο ΣΕΒ, ως ηγετικός φορέας εκπροσώπησης της ελληνικής επιχειρηματικότητας, δραστηριοποιείται εδώ και χρόνια στο πεδίο της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, διαμορφώνοντας και καταθέτοντας στο πλαίσιο του θεσμικού του ρόλου, θέσεις, αναλύσεις και προτάσεις πολιτικής για την αναβάθμιση και την απαιτούμενη διασύνδεση της εκπαίδευσης με τις ανάγκες των επιχειρήσεων σε ανθρώπινο δυναμικό, και ιδιαίτερα σε σχέση με τις ανάγκες της σύγχρονης ελληνικής μεταποίησης, και τη διευκόλυνση της μετάβασης των νέων στην αγορά εργασίας.

Για πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα και τη συμμετοχή στην εκδήλωση, κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να επικοινωνήσει με το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο.